Naaktrecreatie in Nieuw-Zeeland

Buitenlandinfo

Naaktrecreatie in Nieuw-Zeeland

Wie het kinderboek Abeltje van Annie M.G. Schmidt kent, weet allang dat Nieuw-Zeeland écht aan de andere kant van de wereld ligt. En dat het daar zomer is als het hier winter is. Tel daarbij op dat de naturistenterreinen gastvrij zijn en dat je hier nog avontuurlijk kunt reizen, dan is het duidelijk: dit is een perfect winterreisdoel.

Doordat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen er precies tegenovergesteld aan die in Nederland. Als Koning Winter hier op bezoek is, wacht daar een heerlijk zomerzonnetje. Uiteraard maakt het wel uit waar je in Nieuw-Zeeland bent. Zo heeft een groot deel van het Noordereiland een zeeklimaat met milde winters en warme zomers. Het Zuidereiland heeft op de hogere delen veelal een landklimaat – met zelfs (eeuwige) sneeuw! – dat voor iets koelere seizoenen zorgt.
De naturistenterreinen zijn aardig verdeeld over het Noorder- en Zuidereiland. Ze worden door toeristen als zeer gastvrij ervaren en hebben vaak uitgebreide (kook)faciliteiten voor de actieve reiziger.

Oorsprong naturisme
Over de geschiedenis van het naturisme in Nieuw-Zeeland is weinig op papier gezet. Feit is dat de naturistische leefstijl een hoge vlucht nam in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen het merendeel van de naturistische verenigingen en terreinen er werd opgericht. In die periode zag ook de New Zealand Naturist Federation het levenslicht. Vandaag de dag is dit een zeer actieve club, die toeristen met raad en daad bijstaat en het naturisme actief promoot. Haar motto: “Shed your stress with your clothes!” (Laat met de kleren ook de stress achterwege).

Wet- en regelgeving
Nieuw-Zeeland kent geen wet die naturisme verbiedt. Er is alleen een wet die ‘aanstootgevend gedrag in openbare ruimtes’ als strafbaar omschrijft. Puur naaktzwemmen of naakt zonnen wordt over het algemeen overal geaccepteerd. Wat hierbij uiteraard ook scheelt, is dat Nieuw-Zeeland enorm veel natuurlijke, groene schatten herbergt én dunbevolkt is. Er is dus al snel een mooi plekje te vinden waar je niemand tegenkomt! Op www.freebeaches.org.nz vindt je informatie over de naaktstranden in Nieuw-Zeeland.

Alle seizoenen?
Naturistische locaties in Nieuw-Zeeland zijn het hele jaar open. Ze organiseren diverse activiteiten waarbij buitenlandse toeristen meer dan welkom zijn. Zo worden er in de winter kampvuuravonden georganiseerd, zwemavonden in overdekte zwembaden, deelname aan de World Naked Bike Ride Day en de World Naked Gardening Day, en nog veel meer.

Tekst: Laura Thuis m.m.v. Pete Whalan (New Zealand Naturist Federation)

Hoe ervaart de Nederlander Nieuw-Zeeland?

In 2009 maakten Marjan (55) en Ben (56) de Bruin een onvergetelijke wereldreis – per fiets! – waarbij ook Nieuw-Zeeland werd aangedaan. Ze bezochten zeven naturistische campings die alle zó goed bevielen dat ze van plan zijn er binnenkort weer naartoe te gaan. Marjan: “We zijn in Nieuw-Zeeland steeds met open armen ontvangen. Zo waren we nog geen halfuur op de South Canterbury Sun Club nabij Geraldine, toen de eigenaren ons al vroegen om mee te gaan naar de rivier om bloot te zwemmen. De goede ‘camp kitchens’ waren ook prettig: je had alle keukengerei tot je beschikking. Omdat we per fiets reisden, kwam dat goed van pas. En het is natuurlijk een ge-wel-dig land qua natuur.”
Ook Hans Wijbrands (56) kijkt met veel plezier terug op zijn Nieuw-Zeelandreis waar hij verschillende naturistische locaties bezocht: “Ik bezocht onder meer de Outdoor Naturist Club in een voorstad van Auckland. Op dit prachtige terrein – dat met hoge bomen helemaal afgeschermd lag – was het heerlijk baantjes zwemmen en genieten van de sauna en spa na een dagje ‘city’. Ook het Katikati Naturist Park was tot in de puntjes verzorgd. In tegenstelling tot de andere parken waren hier de meeste jonge gezinnen. Het was op dat moment ook zomervakantie en dat gaf een extra leuke sfeer. Nog een tip: Eden Naturally B&B in Whangarei. Deze bed & breakfast voor naturisten (mét zwembad) is bijzonder goed verzorgd en het is net of je in het regenwoud zit. Al met al werd je bij alle clubs met open armen ontvangen en waren de prijzen, voor onze begrippen, laag.”