"Moet je papa en mama eens zien!"

Lezersverhaal

2 juli 2012 -

Rondom de eerste keer naturistisch hangt iets magisch, zelfs spannends misschien. De laatste stukjes kleren zo belangrijk in onze maatschappij.

Door Willem Marsman.

Bloot recreëren is niet in elke levensfase even voor de hand liggend. Kleine kinderen lopen vaak bloot rond, maar als je wat ouder wordt is het minder vanzelfsprekend. Ook leent de ene vakantie zich er meer voor om zonder kleren door te worden gebracht dan de andere. In 2003 bleek de tijd rijp voor ons gezin.

Onze vakanties waren het zorgvuldig uitonderhandeld gemiddelde van een vliegreis naar een Grieks eiland met overnachtingen in een appartement en een rugzaktocht door een zo onbewoond mogelijk gebied. Met onze kinderen gaan wij met de auto en aanhangwagen al een paar jaar naar Frankrijk. Al snel hadden we door dat we ons het plezierigst voelden op een kampeerplek met voldoende ruimte om ons heen. Naast het zwembad zoeken wij campings met een flink oppervlakte en niet te veel kampeerplekken, en als het even kan autovrij. Met deze criteria stuiten wij regelmatig op naturistenterreinen. Die werden in eerste instantie resoluut afgewezen, maar langzamerhand ontstond er een soort nieuwsgierigheid. Niet bij iedereen even sterk, maar een keer proberen, misschien.

In 2003 zakte wij via Normandië af naar de Midi Pyrènées. Het weer veranderde daarbij van herfstachtig naar een van de warmste zomers aller tijden. Het werd de zomer waarin Frankrijk zich realiseerde dat de verzorging van haar ouderen tekort schiet. Maar voor ons vakantiegangers was het heerlijk: zwoele avonden en afkoelen rond het zwembad. Voor de terugreis zochten we een verblijf een beetje halverwege Frankrijk en zo kwam de stapel met afgekeurde naturistencampings weer eens langs. Onze jongste was in die tijd dol op spelen in de zandbak: een voorziening die niet altijd staat aangegeven. Wel bij La Petite Brenne. Misschien licht onder invloed van de hitte en met de nadruk op de aanwezige zandbak werd de keuze gemaakt.

Als je bij La Petite Brenne komt parkeer je de auto op een centrale parkeerplaats, ga je een poort door en ga je via een kleine deur de oude boerderij binnen. Na een paar honderd kilometer Franse autoroute bij temperaturen waar de airconditioning maar met moeite tegen bestand is, sta je met je plakkende kleren opeens tussen tientallen gezellig pratende blote mensen. Sommige aanwezigen kijken even kort naar de nieuwe gasten, zoals dat overal gebeurt. De voormalige boerderij was omgebouwd tot een sfeervolle, en dankzij de dikke muren, koele bar. Al snel vraagt iemand of wij een kampeerplek willen en biedt ons wat te drinken aan; een zeer aangenaam gebruik van de meeste naturistencampings om hun gasten te laten acclimatiseren na de reis.

Niet veel later parkeerden wij de auto op de plek die wij hadden uitgezocht bij een wandeling over het terrein. Toen was er geen reden meer het langer uit te stellen en gingen de kleren uit. Onze kinderen die kwamen aanlopen van de trampolines begonnen te grinniken: ‘Moet je papa en mama eens zien!’

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem