Weg van..... Romeinen

Lezersverhaal

19 februari 2014 -

Ik heb weer eens een stripboek van Asterix en Obelix van zolder gehaald. Hun avonturen in het door de Romeinen bezette Gallië zijn wereldwijd bekend. Heel Gallië? Volgens de verhalen niet.

Door Jan Stout

De dappere krijger Asterix weet zijn dorp vrij te houden. Zijn vriend Obelix helpt hem daarbij. Deze Obelix is als kind in een ketel toverdrank gevallen en is daardoor onoverwinnelijk. Historisch correct? Vast niet. Feit is dat de Romeinen hun stempel op het Franse landschap hebben gezet. Het beroemdste bouwwerk is waarschijnlijk de Pont du Gard. Maar het gaat in dit artikel om wat minder bekende plaatsen.

Er zijn veel plaatsen die het bezoeken waard zijn en erg tot de verbeelding spreken. Een voorbeeld hiervan is les Cars, op het plateau van Millevaches. Hier zijn de overblijfselen van een druïdentempel, thermen en een mausoleum. Een plek waar toverdrank gebrouwen werd? De ruïnes liggen in een bos, dat door romantische geesten magisch genoemd kan worden. Na het oversteken van een klein beekje, de Rousseau les Cars, kom je bij de ruïnes, eigenlijk niet veel meer dan fundamenten.

Het is niet moeilijk om hier te fantaseren over rituelen in mist en maanlicht.

Je komt er door in het dorp Saint-Merd-les-Oussines de D 78 zuidwaarts te nemen. Wij hebben les Cars bezocht vanuit camping Aimee Porcher (1 uur rijden) maar op kortere afstand liggen de campings le Fayard (35 minuten) en les Saules (55 minuten).

Op een goed half uur rijden van camping l`Oliverie (Saurais) ligt de Romeinse nederzetting van Sanxay. Dit goed bewaarde complex werd gebruikt in de 1e-4e eeuw na Chr. en omvat een amfitheater, thermae, caldarium, zwembad en natuurlijk een tempel. De vormen van de thermen zijn goed bewaard gebleven. Zelfs de gebeeldhouwde pilaren zijn nog in goede staat. Om verder verval te voorkomen zijn de thermen overkapt, en deels te bezichtigen vanaf een galerij.

De tempel op het complex is van oorsprong gebouwd op een Gallische cultusplaats en is van Keltisch ontwerp. De zuilengang heeft de vorm van een Grieks kruis, met een achthoekige toren in het midden.
Onder de fundering van de toren bevindt zich een bron. Het water liep via terracotta buizen naar een bassin onder de tempel. Naar alle waarschijnlijkheid was deze tempel gewijd aan de goden Apollo en Mercurius.

Oorspronkelijk bevatte het complex ook woonhuizen en hotels.
Als je door het amfitheater loopt is het niet moeilijk voor te stellen dat hier gladiatoren en pantomimespelers hier hun moment van glorie hadden, in het geval van de gladiatoren vaak hun enige en laatste.

Het hele complex ademt rust en ouderdom. Door de grootte is het zelfs op drukke dagen niet moeilijk een vredig plekje te vinden.

Toch hoef je niet per sé op zoek naar Romeinse juweeltjes. Soms kom je ze gewoon tegen, langs de weg. Dat is het geval bij de oude brug in het dorp Gourgé, een dorpje tussen Parthenay en Thouars. Parallel aan de hoofdweg ligt de brug, nu gebruikt als voetgangersbrug.

Het is best leuk om ontdekkingsreis te gaan naar de Romeinen in Frankrijk. Uiteindelijk is zelfs de hoofdstad Parijs van Romeinse oorsprong. De stad heette toen Lutetia Parisiorum. En zeg het niet tegen de Fransen, maar zelfs de basis van hun keuken komt van de.....

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem