Bezoekers moeten weg naar nieuwe Zilverstrand nog vinden

Nieuws

13 februari 2019 -

In 2018 werd het Zilverstrand in Almere heropend. Het strand heeft ook een naaktgedeelte. Tussen de sluiting van het oude Zilverstrand (2013) en nu heeft NFN Open en Bloot zich ervoor ingespannen dat er op het nieuwe strand ook weer een naaktstrand zou komen. En dat is er! Het ligt tussen twee textiel gedeelten en heeft een open en ruime inrichting. Deze (door NFN Open en Bloot ondersteunde) keuze is gemaakt om het sekstoerisme (waar het “oude” Zilverstrand berucht om stond) zoveel mogelijk te ontmoedigen.

Openingsjaar Zilverstrand Almere
De reacties waren tijdens het eerste openingsjaar gemengd: bezoekers waren enthousiast, anderen viel het tegen. Daarom nodigde strand eigenaar Staatsbosbeheer in februari belangenorganisatie NFN Open en Bloot, vaste bezoekers van het naaktstrand en de Almeerse naturistenverenigingen Chamavi en De Waterlelie in februari uit om de huidige situatie van het strand toe te lichten. Het strand voldoet namelijk ook (nog) niet aan de verwachtingen van de eigenaar. Lees vooral verder als je een kijkje wilt krijgen in de (semi)ambtelijke keuken!

Beplanting Zilverstrand Almere
Dat een open inrichting weinig begroeiing met zich meebrengt is een feit. En de nieuwe aanplant heeft natuurlijk tijd nodig om aan te groeien. Alleen mede door de extreem droge zomer is een gedeelte van de aanplant niet aangeslagen. In het zaaiseizoen (najaar 2019) vervangt
Staatsbosbeheer de dode planten.

Mooi en schoon naaktstrand
Daarnaast waren er nogal wat klachten over puin en rommel die op het zand lagen. Dit bleek het gevolg van een “zuinige” aannemer die een minimale zandlaag op de onderliggende grondlaag had aangebracht. Staatsbosbeheer heeft in de loop van 2018 het strand een aantal malen opgeschoond. Ook NFN kreeg hierna minder klachten over de bodem. In 2019 zullen nog een aantal van die schoonmaakbeurten plaatsvinden.

Naaktstrand past in polderlandschap
Natuurlijk heeft Staatsbosbeheer meer stranden, maar de organisatie beheert vooral natuur. En bij de oplevering van het nieuwe Zilverstrand was hier door de oorspronkelijke opdrachtgever (Rijkswaterstaat) geen rekening mee gehouden. Daarom wordt nu een gedeelte van de duinen afgegraven en komen hier poelen voor in de plaats. Dit past in de visie van Staatsbosbeheer meer in het polderlandschap van de omgeving. Daarnaast is het een welkome voorziening voor amfibieën en reeën die het Gooimeer overzwemmen. Het afgegraven zand zou dan weer op het strand gegooid kunnen worden.

Vrijwilligers gezocht voor Zilverstrand Almere
Omdat de financiële middelen voor dit gebied uiterst beperkt zijn, heeft Staatsbosbeheer aangegeven in de toekomst met vrijwilligers te willen gaan werken. NFN Open en Bloot werkt op verschillende plaatsen in Nederland samen met naaktrecreanten die, uit betrokkenheid met hun fijne naaktstrand, meer doen dan alleen bloot op strand liggen. NFN wil daarom meezoeken naar deze mensen op het moment dat hier concrete ideeën over zijn. Maar dan moeten natuurlijk wel meer bezoekers de weg naar het Zilverstrand vinden. En zoals je merkt blijven alle partijen in gesprek om het strand aantrekkelijker te maken. Het Zilverstrand is en blijft tenslotte een uitstekende optie voor mensen uit Almere, Amsterdam en Het Gooi om bloot te zonnen dichtbij huis.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem