Burgerinitiatief voor NFN een brug te ver

Nieuws

11 juli 2017 -

Deze week startte Thomas Lundy een petitie voor afschaffing van de wet op naaktrecreatie ten gunste van een algemeen recht op bloot zijn. Voor NFN komt deze stap iets te vroeg.

Het idee om naaktrecreatie uit het wetboek van strafrecht te halen is op zich niet slecht. Iedereen heeft dan het recht te bepalen wanneer hij gekleed of bloot gaat. En niet meer handhaven bespaart administratieve rompslomp, kosten en irritatie. Daarom is Thomas Lundy zijn landelijke petitie voor afschaffing van artikel 430a WvS gestart. Hij wil ook zien in hoeverre zijn animo wordt gedeeld.

In de wet is nu vastgelegd wanneer je wel en niet bloot kunt recreëren. Afschaffing van het wetsartikel impliceert dat je overal bloot mag. Maar hoe gaat zich dit uiten? Naakte recreanten tussen geklede mensen op een strand, ok. Naakte mensen tussen geklede mensen in een winkelstraat? Naakte mensen tussen geklede mensen in een restaurant? Hoe wenselijk is dit?

NFN vindt niet dat de tijd hier nu rijp voor is. Helaas spreken de meeste naaktrecreanten nog steeds niet openlijk over hun vrijetijdsbesteding in familiekring of op het werk. Uit eigen ervaring weten we dat acceptatie niet eens altijd het grootste probleem is, maar in elk geval onbegrip of onwetendheid: vaak doet men op zijn minst lacherig over het onderwerp en moet je zaken uitleggen. NFN werkt er daarom aan om naaktrecreatie bespreekbaar te maken. Om ervoor te zorgen dat Nederland onze hobby blootgewoon vindt. Zolang dit nog niet het geval is, acht NFN de tijd nog niet rijp om artikel 430a WvS af te schaffen.
Daarnaast gaat NFN het gesprek over bloot aan met respect voor elkaars keuzes. En dat wederzijds respect bereik je nu eenmaal makkelijker, wanneer helder is waar je wel of niet bloot mag recreëren. Ook de meeste naaktrecreanten geven aan het liefst uit de kleren te gaan op hiervoor aangewezen stranden.

NFN vertegenwoordigt alle naaktrecreanten. Dus ook onder onze achterban zal er animo zijn voor dit initiatief. Daarom delen wij dit. En NFN is, net als Thomas, benieuwd naar de resultaten.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem