Derde vrijspraak naaktrecreant Spaarnwoude

Nieuws

30 april 2014 -

In Spaarnwoude mag je in het hoogseizoen vanaf 1 mei naakt recreëren. Een naaktrecreant vond het echter op 27 maart 2012 al lekker weer en besloot 's middags uit de kleren te gaan op het daartoe aangewezen naaktstrandje. Hierop werd hij bekeurd. De rechter heeft de naaktrecreant vrijgesproken, de zaak diende 1 april. Het is de derde keer dat een naaktrecreant in Spaarnwoude het niet eens is met zijn bekeuring en uiteindelijk vrijgesproken wordt.

In zijn pleitnota schrijft de aangeklaagde: "Het was één van de eerste mooie lentedagen van het jaar. Het was die dag ongeveer 16 à 17 graden en er stond nauwelijks wind. Ik was net weer begonnen met hardlopen. Het hardlopen viel tegen en ik kreeg het benauwd en warm. Hierdoor stopte ik bij het naaktrecreatieterrein om uit te puffen. Aangezien ik het warm had en de zon scheen heb ik besloten om ongekleed te recreëren om daarna weer verder te gaan hardlopen. Op het terrein waren 3 a 4 personen aanwezig op een afstand van ongeveer 40 a 50 meter van mij vandaan. Deze personen waren met elkaar in gesprek en hebben niet aan mij aangegeven dat ik overlast veroorzaakte. Dit blijkt ook niet uit het proces-verbaal van de buitengewoon opsporingsambtenaren."

Hij gaat verder met: "Ik heb geen overlast gepleegd conform artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht. De omstandigheden wat betreft weer en tijdstip waren geschikt voor ongekleed recreëren. Er zijn geen bezwaren gekomen van andere personen en zijn ook niet terug te vinden in het proces-verbaal. Het terrein is geschikt voor naaktrecreatie en dit heeft de gemeente/recreatieschap zelf met borden aangegeven.

Het aangeven van tijdsbeperking of seizoensbeperking op borden is niet toegestaan. Door het toepassen van tijdsbeperking of seizoensbeperking handelt het recreatieschap Spaarnwoude/gemeenteraad in strijd met de wet en is er dus sprake van Lex superior. Alleen artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht moet gevolgd worden.
Daarnaast is er voldoende jurisprudentie in andere zaken waarbij verdachten in vergelijkbare situaties zijn vrijgesproken. Naar aanleiding van bovenstaande conclusie is er geen wettig en overtuigend bewijs en pleit ik voor vrijspraak."

De naaktrecreant had de pleitnota in het dossier toegevoegd, maar hoefde deze niet voor te lezen, want de rechter had zijn oordeel al geveld.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem