Historische uitzendingen over naturisme online

Nieuws

12 maart 2014 -

De archieven van de Nederlandse Publieke Omroep worden beetje bij beetje gedigitaliseerd en daar zitten soms prachtige pareltjes bij. Zo vond de redactie van NFN het programma Rood, Wit, Blauw: Naturisme terug.

Het relatief korte programma Rood, Wit, Blauw stond op 15 januari 1969 in het teken van naturisme. Een vreemde datum, aangezien naaktrecreatie meer iets voor in de zomer is en januari toch geen warme maand is.

De beelden zijn zwart-wit en het programma laat de pioniers van de naaktrecreatie in Nederland aan het woord. NFN wordt ook genoemd, die anno 1969 al 3000 naaktrecreanten vertegenwoordigde. Tegenwoordig vertegenwoordigt de NFN zo’n 58.000 leden.

De verslaggevers van Rood, Wit, Blauw gaan langs op een naturistenterrein en interviewen de recreanten. Centraal staat de vraag wat het naturisme is en hoe dit beleefd kan worden. Ook wordt gesproken over de heersende schaamtecultuur en de vermeende relatie tussen naturisme en erotiek.

Radiodocu over 25 jaar NFN

Op de website van de NPO is ook de radioreportage Bloot in het zilver: Geschiedenis van het naturisme te beluisteren. Dit programma over naturisme werd naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen, de voorloper van de huidige NFN.

In de radioreportage uit 1986 wordt de vraag gesteld: Is het naturisme verbonden met pacifisme, vegetarisme en geheelonthouding of is het een protest tegen de schijnheilige Victoriaanse moraal? De radioreportage duurt een uur.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem