Interview Christine Kouman in het Parool

Nieuws

7 april 2016 -

Ook de landelijke pers heeft lucht gekregen van onze actie 'doneer voor naaktstranden'! Vandaag in het Parool een interview met onze directeur Christine Kouman. 

Het interview:

Aldus

De belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN is een doneeractie gestart. Directeur Christine Kouman (45): 'De naaktstranden lopen gevaar.'

Volgens u zouden twee miljoen mensen aan naaktrecreatie doen. Veel, terwijl ik niemand ken die het doet.
"Nou, wat is naaktrecreatie? Alles waarbij je naakt bent en recreëert, dus een saunabezoek valt daar ook onder. Daar ga jijzelf misschien wel eens heen."

Ja...
"Veel mensen verwarren naaktrecreatie met naturisme. Men denkt dan aan mensen die bloot lopen met slecht weer, met een paraplu. Een beeld dat door de media wordt gecreëerd, want de meeste naturisten trekken pas hun kleren uit als het lekker weer is. Daarnaast zijn er genoeg mensen die naar het naaktstrand gaan, omdat ze gewoon egaal bruin willen worden en willen ontspannen, Dat zijn niet per se naturisten."

Naaktstranden dreigen te verdwijnen.
"Onze voorgangers hebben lang gevochten voor de vrijheid om naakt te kunnen recreëren. In 1986 is in de wet vastgelegd dat het mag. Maar een paar jaar geleden wilde Delft het naaktstrand in de gemeente plotseling sluiten. Er werden mensen beboet. Dankzij onze advocaat zijn heel veel boetes teruggedraaid, al is de vraag nu wel; kunnen gemeentes dit zomaar doen? De rechter doet daar binnenkort uitspraak over."

Gerard Spong is jullie advocaat.
"Ja, hij is ervaringsdeskundige. Hij is zelf ook wel eens beboet voor bloot zonnen. Van de donaties betalen we niet alleen hem, maar we bereiden ons ook voor op wat er na de uitspraak kan gebeuren. Misschien moeten we dan wel speciale borden bij naaktstranden plaatsen."

Hoeveel geld is er nodig?
"Aardig wat. Maar dat er na een week al 3700 euro binnen was, stemt mij wel hoopvol."

Anouk Kemper

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem