Naaktrecreanten in Zeeuws-Vlaanderen zelden over de schreef

Nieuws

31 juli 2014 -

Op 25 juli schrijft dagblad BN de Stem editie Zeeuws-Vlaanderen dat naaktrecreanten buiten hun boekje gaan, wanneer zij op andere plekken bloot zijn dan op het officiële naaktstrand in Groede. NFN heeft hierover een andere mening en baseert zich hierbij op de wet.

NFN heeft de krant inmiddels gevraagd een rectificatie te plaatsen. De gemeente Sluis is (opnieuw) verzocht om op de juiste manier over het verbod op naaktrecreatie te communiceren.

Zoals de gemeente Sluis terecht stelt, hebben gemeentes het recht stranden aan te wijzen voor naaktrecreatie. Het officiële naaktstrand in Groede is hier een goed voorbeeld van, hoewel het op drukke dagen al bijna te krap is voor de vele bezoekers. Bij gebrek aan naaktstranden in België trekken namelijk veel Vlamingen de grens over.

Maar naaktrecreatie is volgens artikel 430a WvS ook toegestaan op plaatsen die hiervoor ‘geschikt’ zijn. Op 11 juni bepaalde het Hof in Den Haag nog dat naaktrecreatie alleen is verboden, wanneer de plek overduidelijk ongeschikt is. En volgens de rechter is een strand dat niet. Het is dus niet verwonderlijk en ook legaal dat blote zonaanbidders de rustigere plekken in Zeeuws Vlaanderen opzoeken. En waarom niet, de kust is tenslotte lang genoeg.

De gemeente Sluis kan dus niet per definitie naaktrecreatie op andere locaties verbieden zoals zij nu doet. Dus ook niet in bijvoorbeeld Paulinaschor of het Zwin. De strandborden in Groede dat naaktrecreatie elders is verboden of een gelijksoortige melding op de gemeentelijke website zijn juridisch onterecht en geven verkeerde voorlichting. De gemeente zou er juist beter aan doen om deze plekken officieel aan te wijzen, zodat de situatie voor iedereen helder is. NFN heeft de gemeente hier al herhaaldelijk en tevergeefs op gewezen.

Tenslotte wordt naaktrecreatie op een hiervoor ongeschikte plek bestraft met een lichte boete in de eerste categorie. Dat ligt rond de 100 euro en loopt niet op tot 405 euro, zoals de gemeente stelt.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem