Naturiste van het eerste uur Christiane Lecocq (103) overleden

Nieuws

6 januari 2015 -

Het naturisme is een van haar allereerste en belangrijke voorvechters kwijt. Op kerstavond overleed Christiane Lecocq op 103-jarige leeftijd vlak bij Parijs. Afgelopen vrijdag 2 januari is zij naast haar man begraven in Yvelines, Carrières-sur-Seine.

In 1932 ontdekte Christiane het naturisme, toen ze lid werd van een sportclub in Lille. Daar bleek het de normaalste zaak van de wereld dat de leden ook naakt recreëerden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begonnen Christiane en haar man Albert Lecocq de voordelen voor de gezondheid en de positieve sociale aspecten van het naturisme steeds meer te promoten.

Enthousiast geworden richtten ze in 1944 Club du Soleil op, een naturistische reisorganisatie die snel erg populair werd en leden kreeg in 84 landen. Het werd de grootste naturistenclub ter wereld. De volgende stap was de start van het magazine La Vie au Soleil, dat in 1949 voor het eerst verscheen. Tot op de dag van vandaag wordt dit magazine uitgegeven.

Maar daar hield Christiane’s bijdrage aan het moderne naturisme niet op. Zij en haar man bleven zich onvermoeibaar inzetten voor plekken om in familieverband heerlijk bloot van de zon te genieten en te ontspannen. Zo waren o.a. Christiane en Albert in 1950 oprichters van het Zuid-Franse naturistenterrein CHM Montalivet aan de Atlantische kust. Dit was het eerste naturistenresort ter wereld. Ook hield het echtpaar zich bezig met de organisatie van het naturisme. Zij waren betrokken bij de oprichting van de Franse naturistenfederatie (FFN), eveneens in 1950. En 3 jaar later zag op Montalivet de internationale naturistenfederatie INF-FNI het licht.

Vanuit hun grondbeginselen, en vanuit de initiatieven die gelijktijdig in andere landen ontstonden, nam het naturisme in Europa een vlucht. Voor de bijna 2 miljoen Nederlandse naaktrecreanten is Frankrijk al decennialang één van de favoriete bestemmingen. En als je op vakantie toevallig Montalivet bezoekt, dan kun je nog even aan Christiane en Albert denken. Hun huisje op het terrein blijft in ere en vormt een nagedachtenis aan twee pioniers van het vrije, onbezorgde naturisme.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem