Opnieuw vrijspraak naaktrecreanten

Nieuws

26 januari 2017 -

Op 23 januari sprak de het Hof in Leeuwarden twee recreanten vrij die bloot hadden gewandeld in een bos bij Zeewolde. De zaak diende in hoger beroep. De rechters oordeelden dat de ene telefonische melding die had geleid tot de bekeuring, niet aantoonde dat de plek ongeschikt was voor naaktrecreatie. Ook het feit dat wandelaars regelmatig gebruik maken van de bospaden in de directe omgeving, vormde geen bewijs dat de blote wandelaars op moment van bekeuren op een “ongeschikte” plek waren (opmerking NFN: er waren namelijk geen andere wandelaars in de buurt op dat moment). Tenslotte hielp ook dat grondeigenaar Staatsbosbeheer eerder zelf naaktwandelingen in het gebied organiseerde en hiermee niet was gestopt, omdat het gebied hiervoor ongeschikt was (opmerking NFN: maar omdat er te weinig animo voor was).

In juni 2015 bekeurde de politie twee blote wandelaars in bos Het Holsterwold bij Zeewolde. Zij betaalden de boetes niet en lieten de zaak voorkomen. De kantonrechter oordeelde in december 2015 dat er bloot was gewandeld op een plek die niet was aangewezen voor naaktrecreatie en handhaafde daarom de boetes. Omdat de rechter er aan voorbij was gegaan dat je behalve op aangewezen plekken óók bloot mag recreëren op hiervoor geschikte plekken, gingen de heren in hoger beroep.

Het is de tweede keer in twee weken tijd dat de rechter naaktrecreanten in het gelijk stelt. Vorige week gebeurde dit in de Delftse Hout-zaak. In dit geval luidt de de conclusie dat gemeentes een zonneweide of strand waar jarenlang bloot werd gezond, niet kunnen sluiten zonder goede argumenten, waarom de plek ongeschikt is. Dit geldt dus ook voor de wandelaars uit Zeewolde. Het unieke van deze vrijspraak is, dat het hier bloot wandelen betreft. Hierover bestond nog nauwelijks of geen jurisprudentie en hierin maakt de wetgever dus ook geen onderscheid.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem