Spaanse naturistenfederatie stapt naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Nieuws

1 mei 2015 -

De vrije Spaanse wetgeving over naaktrecreatie staat ter discussie, nu het Spaanse Hooggerechtshof in april 2015 heeft bepaald dat het Catalaanse stadje Castell-Platja d’Aro naaktrecreatie mag verbieden. Hiermee kan een kentering ontstaan in de tot nu toe liberale wetgeving van Spanje.

Naaktrecreatie is legaal
Spanje kent sinds 1995 een liberale wetgeving op het gebied van naaktrecreatie. Naaktrecreatie is legaal en in principe mag je overal bloot recreëren op openbare plaatsen. Dus ook op stranden waar iedereen badkleding draagt. Toch liep je het risico bekeurd te worden, omdat steden soms via eigen regelgeving proberen voor te schrijven waar je wel of niet uit de kleren kunt. En hoewel dit juridisch dus mogelijk was, adviseerde NFN al om in elk geval niet bloot op de Ramblas te gaan lopen.

Maar geen grondrecht?
Een aantal steden heeft geprotesteerd tegen deze wetgeving. Niet zozeer omdat zij geen naaktrecreatie willen, maar omdat zij wel zelf willen bepalen waar bloot wordt gezond. Het hooggerechtshof heeft deze steden nu in het gelijk gesteld. Volgens het hof is naaktheid geen grondrecht en mag je dus alleen maar bloot op plaatsen die gemeentes hiervoor aanwijzen.

Soms beperkingen
In de praktijk zal er voorlopig weinig veranderen. De Spaanse naturistenfederatie zet nog steeds in op het grondrecht om bloot te zijn. Zij stapt nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om het besluit van het Spaanse Hooggerechtshof ongedaan te maken. (zie artikel Newsweek)

Ook zijn er geen signalen dat kustgemeentes een hetze tegen blootlopers gaan ontketenen. Tot nu toe hebben alleen Castell-Platja d’Aro, Barcelona, Cadiz en Valladolid beperking van naaktrecreatie opgenomen in de gemeentewet.

Ga dus bloot op de stranden die hiervoor zijn aangewezen. Of doe dit op plekken waar meer mensen bloot zijn. Of die kleine baaitjes waar verder geen mens is. Kijk wel een beetje uit en gebruik je gezond verstand.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem