Texelse bezoekers blootstrand niet langer zedendelinquent

Nieuws

21 februari 2017 -

Dit najaar ontdekten we bij het schrijven voor een artikel voor ons ledenmagazine UIT! dat de omschrijving van naaktrecreatie in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Texel ernstig was verouderd. Niet alleen verbood de gemeente naaktrecreatie overal behalve op de officieel aangewezen naaktstranden, maar ook viel naaktrecreatie onder het kopje “onzedelijke gedragingen”.

NFN wees de verantwoordelijke wethouder erop dat naaktrecreatie sinds de invoering van artikel 430a WvS in 1986 geen zedenmisdrijf meer is. Bovendien, zo betoogde NFN, is naaktrecreatie één van de vele vormen van strandrecreatie en de gemeente zet strandbezoekers in badkleding, surfers of paragliders ook niet bij voorbaat neer  als potentiële zedenmisdadigers. Daarnaast wezen we de gemeente erop dat de gemeenteraad de mogelijkheid heeft naaktstranden aan te wijzen, maar dat naaktrecreatie ook is toegestaan op hiervoor geschikte locaties.

Het toeval wilde dat de gemeente Texel net op dat moment bezig was de APV te herzien. En blijkbaar hechtte het college van Burgemeester en Wethouders zoveel waarde aan ons advies, dat zij dit overnam (terwijl de termijn voor indienen van wijzigingsvoorstellen al was verstreken!). Hulde dus voor de gemeente.
In de nieuwe APV (vastgesteld op15 februari 2017)  staat dat op naaktrecreatie artikel 430 WvS van toepassing is en dat daarbuiten naaktrecreatie is verboden. Het kopje "onzedelijke gedragingen" is vervangen door "naaktrecreatie". Tenslotte heeft de gemeenteraad twee strandgedeeltes aangewezen voor naaktrecreatie.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem