Wat mag wel en niet bij naaktrecreatie aan Engelermeer

Nieuws

7 augustus 2014 -

De gemeente Den Bosch trekt op dit moment ten strijde tegen seks- én naaktrecreanten. Naaktrecreanten aan de noordoost kant van het Engelermeer lopen daarom het risico op een boete. NFN biedt gratis advies.

Wie de drukte van het officiële naaktstrand aan het Engelermeer wilde mijden, bezocht tot dit jaar een klein stukje oever aan de zuidkant van het meer. Naaktrecreatie wordt er echter niet langer gedoogd, omdat de gemeente volgens eigen zeggen “regelmatig klachten kreeg over naaktrecreatie en onzedelijke handelingen in het openbaar”. Na een periode waarschuwen, zijn de eerste bekeuringen recent uitgedeeld. Van de oorspronkelijke 25 bezoekers bezoekt de helft nu het officiële naaktstrand of trekt dan maar een zwembroek aan.

NFN heeft begrip voor het bekeuren van onzedelijke handelingen in het openbaar. Deze zijn immers strafbaar volgens artikel 239 in het Wetboek van Strafrecht. NFN heeft geen begrip voor het bestraffen van naaktrecreanten die gewoon lekker bloot zonnen. Hiervoor ontbreekt immers een juridische basis.  Volgens artikel 430a WvS is naaktrecreatie strafbaar wanneer de locatie hiervoor ongeschikt is. Langs het terrein loopt weliswaar een wandelpad en onlangs is het terrein toegankelijker gemaakt, maar toch is er genoeg ruimte om niet of weinig zichtbaar voor anderen bloot te zonnen. De locatie lijkt daarmee uitstekend geschikt, ook volgens de wet.

Bovendien treden handhavers uitsluitend op tegen blote recreanten en niet tegen zonaanbidders in badkleding. De oever wordt dus beschouwd als een strandlocatie. Op zo’n locatie geldt in lijn met de recentste uitspraak van de rechter dat naaktrecreatie slechts strafbaar is, wanneer een strandlocatie evident niet geschikt is. En van die evidente ongeschiktheid lijkt hier  geen sprake.

NFN wil de gemeente binnenkort wijzen op het foutieve gebruik van de wet op naaktrecreatie en vragen uitsluitend te handhaven op onzedelijke handelingen. Juridisch gezien kunnen gemeentes naaktrecreatie op geschikte locaties nooit verbieden.

Advies bij bekeuring
Als je het niet eens bent met een gekregen bekeuring, kan je de rechter laten beslissen of de plek geschikt is voor naaktrecreatie. In dat geval betaal je de boete niet en komt de zaak automatisch voor. Je zult dan in een brief moeten aangeven, waarom je onterecht bent bekeurd. NFN biedt hierbij gratis advies. Neem contact op via info@nfn.nl.Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem