Naakt zonnen mag in Spaarnwoude

Persbericht

30 januari 2014 -

Tijdens een zitting eergisteren stelde de rechter vast dat naaktrecreatie in Spaarnwoude prima kan als geklede recreanten daar geen bezwaar tegen maken. In mei 2011 was een naaktrecreant beboet omdat hij liever op een rustiger plekje bloot in de zon lag dan op het officiële naaktstrand. Met steun van NFN liet de recreant zijn boete voor de rechter komen, die hem in het gelijk stelde.

Onterecht bekeurd of niet
Omdat de beboete man het niet eens was met zijn bekeuring, betaalde hij de bon niet. Het gevolg was dat de rechter zich over de zaak boog en zich uit moest spreken over de geschiktheid van de locatie waar de man naakt lag te zonnen. De recreant voerde als verdediging aan dat er in de omgeving geen andere mensen waren, waardoor hij niemand tot last was toen hij bloot lag te zonnen.

Rechter geeft naaktrecreant gelijk
De rechter moest zich uitspreken over de geschiktheid van de locatie en het al dan niet onterecht uitschrijven van een bekeuring. Hij was van mening dat de Officier van Justitie niet voldoende uit kon leggen waarom de locatie op het moment van bekeuren ongeschikt zou zijn voor naaktrecreatie. Daar voegde hij nog specifiek aan toe dat de locatie pas ongeschikt is op het moment dat er andere, geklede recreanten in de buurt liggen die bezwaar maken tegen naaktrecreatie.

Verschillende interpretaties van de wet
De rechter in Spaarnwoude geeft een andere specificatie van de wet naaktrecreatie (artikel 430a WvS) dan de rechter in Den Haag afgelopen dinsdag 28 januari deed. Die rechter baseerde het vonnis op de gedachte dat andere recreanten mogelijk bezwaar zouden kunnen maken, terwijl de collega in Spaarnwoude een plek pas ongeschikt voor naaktrecreatie vindt als iemand daadwerkelijk bezwaar maakt.

Bekijk het persbericht over de vrijspraak in Spaarnwoude in pdf.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem