NFN Open & Bloot is de belangenbehartiger voor alle naaktrecreanten in Nederland. Dit zijn wel 2,5 miljoen mensen, blijkt uit recent onderzoek van Motivaction. Dat houdt dus in dat één op de zeven Nederlanders aan naaktrecreatie doet. Dikke kans dus dat jij ook naakt recreëert, of iemand kent die dit doet.  

Naaktrecreatie, wat is dat eigenlijk precies? Eigenlijk in wezen niet zo heel anders dan ‘textielrecreatie’ (oftewel recreëren met kleding aan) en net zo divers. Behalve natuurlijk dat naaktrecreanten geen badkleding dragen en lekker bloot zijn op warme dagen, wanneer het kan en het uitkomt. Dat is alles en moeilijker doen we er niet over.

Wel goed om te weten is dat het ogenschijnlijk kleine verschil tussen wel en geen laagje textiel, een heel groot verschil in gevoel van vrijheid geeft. De meeste mensen willen na de eerste ervaring niet anders meer! Welke vormen van naaktrecreatie bestaan er zoal?

Nakation (naakte vakantie)

Bloot op vakantie

Een veelgehoorde overtuiging is dat naaktrecreatie vooral plaatsvindt op naturistencampings, ook wel blootcampings genoemd. De campings variëren van heel klein – back to basic – tot zeer groot, met alles erop en eraan. Ze liggen in veel populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Duitsland en ook in ons eigen Nederland.

Veel naaktrecreanten houden ook van kamperen. Net zoals Nederlanders die niet bloot gaan, want ook mét badkleding is kamperen een heel populaire manier van vakantievieren.

Net zoals op textielcampings kan bloot kamperen ook op allerlei manieren. Met de eigen tent of de sleurhut, maar ook in steeds toenemende mate met allerlei soorten campers en andere rijdende onderkomens. Of zelfs ‘glamping’ (glamurous camping) in luxe huurtenten of -chalets.

Er is voor ieder wat wils. Daarom vind je binnen en buiten Europa dan ook heel veel blootcampings en naturistenverenigingen met een kampeerterrein, waar je naar hartenlust in je geboortepak kunt recreëren. Vaak liggen ze ook nog op de prachtigste plekken!

Daarmee is de kous nog niet af, want vakantievieren doen we natuurlijk niet alleen op de camping. Zo kun je uitstekend van een blote vakantie genieten in een hotel, appartement, b&b of vakantiehuisje. Je kunt zelfs bloot op cruisevakantie of zeilreis.

Je kunt je vakantie (of ‘nakation’, zoals het momenteel populair genoemd wordt) zo luxe of primitief en zo honkvast of reislustig avontuurlijk maken als je zelf wilt!

Overal wel een naaktstrand in de buurt

Nu hebben we natuurlijk niet altijd vakantie. En dat hoeft ook niet om bloot te kunnen recreëren. Want zelfs in een paar uurtjes vrije tijd kun je de naaktrecreant uithangen. Op het naaktstrand bijvoorbeeld. Er zijn in Nederland bijna honderd naaktstanden te vinden, zowel aan de kust als in het binnenland. Daar zitten veel officieel aangewezen stranden bij, maar ook veel geschikte onofficiële locaties waar men al jarenlang zonder zwemkleding zwemt of zont.

Wist je trouwens dat er in Nederland wetgeving is over openbare naaktrecreatie? Hierin staat onder andere dat een gemeente een geschikte plek voor naaktrecreatie wel officieel kan aanwijzen, maar nooit kan verbieden. Zo vind je altijd wel een goede plek bij jou in de buurt! En wat denk je van je eigen achtertuin? Ook hier kun je vaak heel goed van de zonnestralen op jouw blote huid genieten. Soms met wat kunst- en vliegwerk, maar dat is zeker de moeite waard.

Ontspannen zweten in de sauna

Dan hebben we het nog niet gehad over het inmiddels meest ingeburgerde onderdeel van naaktrecreatie: de sauna! De laatste twee decennia schieten de wellness resorts als paddenstoelen uit de grond en neemt het aantal mensen dat openlijk vertelt dat zij graag bloot in een zweethokje bijkomen van de hectiek van alledag, alleen maar toe.

Een heel fijne ontwikkeling, want dit maakt de acceptatie van naaktrecreatie (wat voor veel mensen toch een beetje een ver-van-mijn-bed-show lijkt) weer wat gemakkelijker.

Blote activiteiten

Onder naaktrecreatie vallen dus eigenlijk alle vormen van vakantievieren, lekker zonnen op een geschikte openbare plek of je eigen terrein en ontspannen in de wellness. Maar er zijn ook nog allerlei leuke activiteiten die je in je nakie kunt ondernemen.

Zo hebben een flink aantal Nederlandse zwembaden op gezette tijden naaktzwemmogelijkheden en kun je bijvoorbeeld ook prima bloot kanoën, wandelen of met andere gelijkgestemden aan een georganiseerde activiteit deelnemen.

Meer informatie over naaktrecreatie?

Op deze site en via de andere kanalen van NFN Open & Bloot vind je veel informatie over alles wat met naaktrecreatie te maken heeft.

Over naaktrecreanten als begrip lees je meer in het artikel ‘Naaktrecreant, naturist, nudist of naaktloper? We gaan hierin verder in op hoe mensen die graag bloot ontspannen zichzelf noemen en de verschillende ‘hokjes’ die in de loop der jaren zijn ontstaan.