Naaktstranden in Nederland

Er zijn in Nederland zo’n 90 naaktstranden. De meeste naakstranden vind je langs de Noordzeekust, maar ze liggen ook in recreatiegebieden of aan rivieren in het binnenland. Bijna iedereen kent wel zo’n naaktstrand in de buurt. Vanwege de makkelijke toegankelijkheid is het naaktstrand voor veel mensen een eerste kennismaking met naaktrecreatie.

Vind een naaktstrand in Nederland

Wie gaan er naar het naaktstrand?

Iedereen die het plezierig vindt om bloot te zonnen of te zwemmen.  Dus vrouwen en mannen van alle leeftijden, gezinnen met kinderen, stellen, alleengaanden. Goede kans dat je buren of familieleden ook bezoekers van het naaktstrand zijn!

Naaktstrand

Waarom naar het naaktstrand?

De naaktstranden zijn vaak minder druk bezocht, ze zijn dus rustiger. En daarnaast leg je op het naaktstrand met je kleren je zorgen opzij. Een bezoek aan het naaktstrand is totale ontspanning. Beleef het gevoel van vrijheid. Voel de wind en het zand. Luister naar de golven. Laat de zon je hele lichaam verwarmen. En neem af en toe een frisse blote duik. Prettige bijkomstigheid: bezoekers van een naaktstrand zijn zich goed bewust van omgeving en milieu. Je hebt geen last van elkaar en het strand is schoon. En zeg nou zelf:  plakkende zwemkleding zit toch helemaal niet lekker?

Naaktstrand NFN

Aangewezen en geschikte naaktstranden

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie goed is geregeld in de wet. Deze wet is in 1986 mede op initiatief van NFN Open & Bloot tot stand gekomen. Je mag bloot op de stranden die hiervoor door de gemeente zijn aangewezen. Maar ook op de stranden die hiervoor “geschikt” zijn. Wat dit betekent, lees je hier. In 1986 was het voor veel gemeentes een brug te ver om een naaktstrand aan te wijzen. En op deze manier konden pioniers toch op hun ideale plek bloot zonnen.

En dat laatste kan nog altijd. Nogsteeds vinden naaktrecreanten hét ideale, afgelegen strandje om uit de kleren te gaan. En zo is het nieuwe naaktstrand dan geboren! Zie je zo’n nieuw naaktstrand ontstaan, dan horen we dat graag van je.

Openbare naaktrecreatie naaktstrand

NFN: de belangenbehartiger voor naaktstranden

Veel naaktstranden zijn (mede) door NFN tot stand gekomen. Nog altijd zet NFN zich in voor de goede kwaliteit, het behoud en zo mogelijk de uitbreiding van de naaktstranden. Naaktstrandbezoekers zijn hierbij vaak de ‘voelsprieten’ van NFN. NFN probeert als het even kan ook samen met (vaste) bezoekers de plaatselijke politiek te benaderen.

 

Spelen er zaken op of over het naaktstrand bij jou in de buurt en wil je onze mening of advies? Wordt er een nieuw recreatiegebied in jouw buurt ingericht en wil je hier een naaktstrand zien? Laat het ons weten en wij helpen je!

NFN is daarnaast ook partner van het Programma Schone Stranden. Want een opgeruimd strand zonder rondslingerend plastic of ander afval is voor zowel de bezoekers als voor de natuur wel zo fijn.

Nieuws over jouw strandjes!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond jouw favoriete naaktstranden? NFN Open & Bloot houdt per locatie het laatste nieuws voor je bij.

Op onze nieuwspagina vind je links naar verscheidene dossiers. Zo hoef je nooit meer iets te missen over de stranden die je zelf het liefst bezoekt.

Naar ons nieuwsoverzicht!

 

Alle naaktstranden in Nederland vind je op BlootKompas!
Zoek een naaktstrand bij jou in de buurt!