Voor journalisten

Wil je contact opnemen met NFN Open & Bloot voor een item over naaktrecreatie? Dit kunnen we voor je betekenen:

Waar werken we graag aan mee?

  • Het checken van feiten, cijfers, informatie over marktonderzoek
  • Duiding bij relevante actualiteiten
  • Interviews met NFN Open & Bloot – we schuiven graag aan bij talkshows, radio-opnames, podcasts, et cetera
  • Interviews met naaktrecreanten, mits die inhoudelijk bij onze doelstellingen passen:

Waar helpen we niet mee?

  • NFN Open & Bloot is geen castingbureau. We helpen je dus niet aan mensen die bloot op de foto willen puur omdat zij naaktrecreant zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor naakte modellen voor kunstprojecten, items over ‘naakte dagen’ (zoals de dag van het naakt tuinieren), clickbait-artikelen en kandidaten voor televisieprogramma’s.

Wie is NFN Open & Bloot?

NFN is de belangenbehartiger voor alle naaktrecreanten in Nederland, we zorgen voor maatschappelijke acceptatie en delen kennis en geven advies.

NFN zet zich iedere dag vol enthousiasme in voor de belangen van 2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland. 55.000 van hen zijn rechtstreeks bij NFN aangesloten en/of lid bij een bij NFN aangesloten vereniging.

We zorgen voor maatschappelijke acceptatie, delen kennis en geven advies. En we zorgen voor het verkrijgen van meer begrip voor naaktrecreatie in Nederland. Dat bloot gewoon is én blijft!

Onze droom? Wij hopen als belangenbehartiger uiteindelijk overbodig te worden in een Nederland waarin bloot recreëren een keuze is net als elke andere recreatievorm.

Om nieuws over naaktrecreatie in goed perspectief te zetten of om een mooi achtergrondverhaal te maken, zijn journalisten geregeld op zoek naar informatie over naaktrecreatie en bloot recreëren. NFN Open & Bloot beschikt over over veel kennis en informatie.

Neem vooral contact als je:

  • Cijfers, algemene informatie of beeldmateriaal zoekt;
  • Experts zoekt voor een interview in krant, online of voor in een podcast;
  • Experts zoekt om plaats te nemen bij een talkshow.

2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland

Er zijn zo’n 2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland. Dit heeft herhaaldelijk onderzoek door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van NFN Open & Bloot uitgewezen. Dit aantal is exclusief het aantal mensen dat uitsluitend de sauna bezoekt.

 

Veel gestelde vragen door de pers

Wat betekent de afkorting NFN?

Onze officiële naam is NFN Open & Bloot. Dit is de juiste benaming.
Dus graag ons benoemen als:  NFN Open & Bloot – de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland.

 

Waarom recreëren mensen graag naakt?

Het gevoel van vrijheid is de belangrijkste reden. Bloot recreëren is praktisch, geeft je een heerlijk vrij gevoel en nét dat stukje extra ontspanning.  Het helpt je om bewust even uit de hectische wereld te stappen, even offline te zijn en tot jezelf te komen. In een blote omgeving krijg je vrijwel vanzelf meer respect voor elkaar en accepteer je jezelf ook meer. Bloot zonnen is ook nog een keer heel praktisch, je draagt geen natte en beknellende badkleding en van bloot zonnen word je ook nog eens streeploos bruin!

Waar kun je in Nederland bloot recreëren?

In Nederland kun je bloot recreëren op zo’n 90 naaktstranden aan de kust en in het binnenland, ruim 60 campingterreinen gelegen op de meest idyllische plekken, enkele b&b’s, vakantiehuizen en natuurlijk bij de vele wellnessresorts en privésauna’s die ons land rijk is. Kijk voor een overzicht op de locatievinder van NFN: www.blootkompas.nl.

Kunnen jullie helpen met het zoeken naar naakte modellen?

Nee. We kunnen niet helpen bij het zoeken naar bijvoorbeeld naaktmodellen voor (kunst)projecten of televisieprogramma’s. Daarvoor verwijzen we je naar castingbureaus.

Naaktrecreatie en de wet

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie in het openbaar wettelijk is toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1986 mede op iInitiatief van NFN tot stand is gekomen.

Kort samengevat mag je bloot zonnen op plaatsen die hiervoor door gemeenten zijn aangewezen (de officiële naaktstranden) én plaatsen die hiervoor geschikt zijn. Lees hier meer over naaktrecreatie en de wet.

Gebruik materiaal

Op deze website staat uitgebreide informatie over NFN Open & Bloot en naaktrecreatie in het algemeen. Ligt het auteursrecht van deze geschreven informatie bij NFN, dan mag ze worden overgenomen, mits het voor journalistieke doeleinden bestemd is en bronvermelding bij citaten geschiedt. Bij parafrasen wordt bronvermelding gewaardeerd.

Beeldmateriaal van www.nfn.nl is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder uitdrukkelijke toestemming van NFN.

Contactgegevens voor de pers

Persrelaties kunnen contact opnemen met:

Afdeling Communicatie
Telefoon: 033 – 253 30 50
E-mail: [email protected]