Voor journalisten

Wil je contact opnemen met NFN Open & Bloot voor een item over naaktrecreatie? Dit kunnen we voor je betekenen:

Waar werken we graag aan mee?

  • Interviews met NFN Open & Bloot; we schuiven graag aan bij talkshows, radio-opnames, podcasts, et cetera
  • Het checken van feiten, cijfers, informatie over marktonderzoek
  • Reacties geven op relevante actualiteiten

Wat doen wij niet?

NFN Open & Bloot is geen castingbureau. We helpen je dus niet aan mensen die bloot op de foto willen puur omdat zij naaktrecreant zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor naakte modellen voor kunstprojecten, items over ‘naakte dagen’ (zoals de dag van het naakt tuinieren), clickbait-artikelen en kandidaten voor televisieprogramma’s.

Wie is NFN Open & Bloot?

Over de naam van onze organisatie

De naam van onze organisatie is NFN Open & Bloot. In de media worden wij geregeld  verkeerd benoemd. NFN als afkorting voor het oude ‘Naturisten Federatie Nederland’, of een afgeleide daarvan, gebruiken wij al meer dan 10 jaar officieel niet meer.

NFN is gewoon een naam en geen afkorting. Mocht je ons citeren of ons persbericht overnemen, dan verzoeken wij met klem om de juiste benaming hanteren:

 NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor alle Nederlandse naaktrecreanten

Over NFN Open & Bloot

NFN Open & Bloot is dé belangenbehartiger voor ­­­naaktrecreatie in Nederland en zet zich in voor het behoud en de uitbreiding van plekken om naakt te recreëren, het vergroten van de maatschappelijke acceptatie van naaktrecreatie, en deelt kennis en informatie.

We zetten ons als professionele organisatie vol enthousiasme in voor de belangen van 2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland. 55.000 van hen zijn rechtstreeks bij NFN aangesloten en/of lid bij een bij NFN aangesloten vereniging.

We vinden het ontzettend belangrijk dat iedereen de keuze heeft om in alle vrijheid bloot te recreëren en waarin anderen dit respecteren, en daar doen we alles aan.

Om nieuws over naaktrecreatie in goed perspectief te zetten of om een mooi achtergrondverhaal te maken, zijn journalisten geregeld op zoek naar informatie over naaktrecreatie en bloot recreëren. NFN kan hierbij als kennis- en ervaringsexpert helpen.

Neem vooral contact met ons op als je:

  • Cijfers, algemene informatie of beeldmateriaal zoekt;
  • Experts zoekt voor een interview in krant, online of voor in een podcast;
  • Experts zoekt om plaats te nemen bij een talkshow.

2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland

Er zijn zo’n 2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland en dit aantal is al jarenlang – zeker sinds 2011 – stabiel. Dit heeft herhaaldelijk onderzoek door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van NFN Open & Bloot uitgewezen. Dit aantal is exclusief het aantal mensen dat uitsluitend de sauna bezoekt.

Onderzoeken over naaktrecreatie

NFN houdt graag vinger aan de pols op het gebied van de ontwikkelingen van naaktrecreatie in Nederland. Daarom laten we geregeld marktonderzoeken uitvoeren en houden we enquêtes onder naaktrecreanten om inzicht te krijgen in behoeftes en trends op dit gebied. Deze informatie kan uiteraard ook voor journalisten interessant zijn.

Lees meer: feiten en cijfers over naaktrecreatie

 

Veelgestelde vragen door de pers

Wat betekent de afkorting NFN?

De naam van onze organisatie is NFN Open & Bloot. In de media worden wij geregeld verkeerd benoemd. NFN als afkorting voor het oude ‘Naturisten Federatie Nederland’, of een afgeleide daarvan, gebruiken wij al meer dan 10 jaar officieel niet meer.

NFN is gewoon een naam en geen afkorting. Mochten jullie ons citeren of ons persbericht overnemen, dan verzoeken wij de pers met klem om de juiste benaming hanteren: NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor alle Nederlandse naaktrecreanten.

 

Waarom recreëren mensen graag naakt?

Het gevoel van vrijheid is de belangrijkste reden. Bloot recreëren is praktisch, geeft je een heerlijk vrij gevoel en nét dat stukje extra ontspanning.  Het helpt je om bewust even uit de hectische wereld te stappen, even offline te zijn en tot jezelf te komen. In een blote omgeving krijg je vrijwel vanzelf meer respect voor elkaar en accepteer je jezelf ook meer. Bloot zonnen is ook nog een keer heel praktisch, je draagt geen natte en beknellende badkleding en van bloot zonnen word je ook nog eens streeploos bruin!

Waar kun je in Nederland bloot recreëren?

In Nederland kun je bloot recreëren op zo’n 90 naaktstranden aan de kust en in het binnenland, enkele b&b’s, vakantiehuizen, bij de vele wellnessresorts en sauna’s die ons land rijk is en op ruim 60 campingterreinen gelegen op de meest idyllische plekken. Kijk voor een overzicht op de wereldwijde locatievinder van NFN: www.blootkompas.nl.

Kunnen jullie helpen met het zoeken naar naakte modellen?

Nee. We kunnen niet helpen bij het zoeken naar bijvoorbeeld naaktmodellen voor (kunst)projecten of televisieprogramma’s. Daarvoor verwijzen we je naar castingbureaus.

Naaktrecreatie en de wet

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie in het openbaar wettelijk is toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1986 mede op initiatief van NFN tot stand is gekomen.

Kort samengevat mag je bloot zonnen op plaatsen die hiervoor door gemeenten zijn aangewezen (de officiële naaktstranden) én plaatsen die hiervoor geschikt zijn. Lees hier meer over naaktrecreatie en de wet.

Gebruik materiaal

Op deze website staat uitgebreide informatie over NFN Open & Bloot en naaktrecreatie in het algemeen. Ligt het auteursrecht van deze geschreven informatie bij NFN, dan mag ze worden overgenomen, mits het voor journalistieke doeleinden bestemd is en bronvermelding bij citaten geschiedt. Bij parafrasen wordt bronvermelding gewaardeerd.

Beeldmateriaal van www.nfn.nl is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder uitdrukkelijke toestemming van NFN.

Contactgegevens voor de pers

Persrelaties kunnen contact opnemen met:

Afdeling Communicatie
Telefoon: 033 – 253 30 50 (maandag t/m donderdag van 9.30 tot 13.00 uur)
E-mail: [email protected]

Persberichten

Nieuws