14-06-2023

Naaktrecreanten balen van openbare seks op naaktstranden

Sekszoekers verpesten een dagje bloot zonnen voor goedbedoelende naaktrecreanten. Om dit onder de aandacht te brengen, heeft NFN Open & Bloot onderstaand persbericht met de media gedeeld.

13-06-2023: NFN Open & Bloot krijgt steeds meer meldingen van bezorgde naaktrecreanten die steeds vaker verward of in een adem genoemd worden met sekszoekers.

Regelmatig verschijnt er in de media berichtgeving over overlast van openbare seks, onder andere op Nederlandse naaktstranden. Die liggen vaak achteraf en sekszoekers weten ze ook te vinden. Ook koppelen gemeentes en media de naaktstranden dikwijls aan plekken voor openbare seks. Onlangs gebeurde dit bij Oranjezon in het Zeeuwse Vrouwenpolder. En worden naaktrecreanten daar onterecht neergezet als sekszoekers.

Naaktrecreatie – wat is het wel?

Naaktrecreatie betekent dat waar anderen liever badkleding aanhouden, naaktrecreanten dat niet doen. Bijvoorbeeld op vakantie, in een zwembad, op het strand, in hun tuin of in de sauna. Bloot recreëren geeft een gevoel van vrijheid en zo’n 2,5 miljoen Nederlanders doen het met enige regelmaat.

Seksrecreatie of sekszoekers zijn er ook in Nederland, zij zoeken relatief afgelegen plekken op om af te spreken en ’misbruiken’ hiervoor onder meer de naaktstranden. Sinds Rijkswaterstaat de parkeerplaatsen naar specifieke seksplekken langs de snelwegen heeft afgesloten ziet NFN een toename van openbare seks op de naaktstranden in Nederland. Dat is geen goede ontwikkeling.

Seksualisering van lichamen

Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot vertelt: ‘Een bloot lichaam wordt steeds vaker gekoppeld aan seks, terwijl het maar gewoon een bloot lichaam is. Iedereen heeft er een en naaktrecreanten vinden het heerlijk om bloot te zwemmen, te zonnen of vakantie te vieren. Zij kunnen het blote lijf heel goed los zien van iets seksueels. Zij voelen zich dan ook terecht boos, dat ze regelmatig worden weggezet als sekszoeker. De onwetendheid en aannames die vaak door niet-naaktrecreanten en door media worden gedaan zet ze in een hoek waar ze niet willen zitten.’

Lees onze informatiepagina over dit onderwerp

Over NFN Open & Bloot

NFN Open & Bloot behartigt de belangen van 2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland. 55.000 van hen zijn rechtstreeks bij NFN aangesloten en/of lid bij een bij NFN aangesloten vereniging. NFN is deskundig gesprekspartner voor overheden, media, naaktrecreanten en andere belanghebbenden. We zoeken actief de publiciteit en mengen ons in interessante maatschappelijke debatten. Zo voorzien we onze gesprekspartners van kennis en informatie ten aanzien van naaktrecreatie en luisteren we naar de behoeften. Locatievinder BlootKompas! is van NFN Open & Bloot.

Media-aandacht naar aanleiding van dit persbericht