Alles over de NFN-jaarkaart

Bij een lidmaatschap van NFN Open & Bloot hoort een persoonlijke NFN-jaarkaart. Dit is geen lidmaatschapskaart maar een belangrijk middel om ons Veiligheidsprotocol goed uit te voeren. Ook geeft de NFN-jaarkaart je toegang tot alle blootbestemmingen in Nederland, tot onze evenementen en activiteiten en wanneer je kiest voor het INF-zegel ook tot buitenlandse blootlocaties en evenementen.

Elk NFN-lid ontvangt de digitale jaarkaart als onderdeel van het persoonlijk NFN-lidmaatschap. Een persoonlijke papieren jaarkaart is optioneel bij te bestellen.

Leden van bij NFN-aangesloten naturistenverenigingen ontvangen ook een papieren jaarkaart vanwege het Veiligheidsprotocol en de toegang tot locaties en evenementen. Of zij (op den duur) ook de digitale jaarkaart ontvangen, daarover beslist het bestuur van hun vereniging in de Verenigingskamer.

Op deze pagina lees je alles over onze jaarkaarten en de verschillen tussen de soorten. Onderaan vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen.

De NFN-jaarkaart wordt vanaf 2024 standaard digitaal uitgegeven. Een aanvullende papieren jaarkaart blijft echter ook beschikbaar en is te koop via het NFN-Ledenportaal. We maken dus onderscheid tussen drie varianten:

 • Digitale jaarkaart voor NFN-leden
 • Papieren jaarkaart voor NFN-leden
 • Papieren jaarkaart voor de leden van bij NFN aangesloten verenigingen

Lees hieronder waarom er is gekozen voor een digitale NFN-jaarkaart.

Waarom een digitale jaarkaart?

NFN kiest voor de digitale jaarkaart om drie redenen:

 • Het is minder belastend voor het milieu
 • Kostenbesparing: we kunnen de kosten voor een lidmaatschap laag houden door minder papier- en verzendkosten te maken.
 • Behoefte vanuit onze leden: steeds vaker komt de vraag of onze jaarkaart (ook) digitaal kan.

Verschillen tussen de kaarten

De onderlinge verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende NFN-jaarkaarten is als volgt:

Digitale jaarkaart voor NFN-leden:

 • Hoort bij je rechtstreekse NFN-lidmaatschap
 • Is te tonen op smartphone of tablet
 • Is inclusief NFN-ledenvoordeel en korting in onze webshop
 • Geeft toegang tot evenementen/activiteiten die NFN en blootlocaties organiseren.
 • Geeft toegang tot blootlocaties in Nederland. Kies je voor het lidmaatschap met het INF-zegel, dan heb je ook toegang tot alle buitenlandse (verenigings)locaties.

Papieren jaarkaart voor NFN-leden:

 • Is tegen een kleine vergoeding (kostprijs) bij te bestellen. Dit is optioneel en ieders eigen keuze.
 • Is inclusief NFN-ledenvoordeel en korting in onze webshop.
 • Geeft toegang tot evenementen/activiteiten die NFN en blootlocaties organiseren.
 • Geeft toegang tot blootlocaties in Nederland. Met het INF-zegel heb je ook toegang tot alle buitenlandse (verenigings)locaties.

Papieren jaarkaart voor leden van bij NFN aangesloten verenigingen

 • Ontvangen alle leden van bij NFN aangesloten verenigingen, omdat het verenigingsbestuur is aangesloten bij NFN en het Veiligheidsprotocol heeft onderschreven.
 • Heeft standaard een INF-zegel
 • Geeft toegang tot evenementen/activiteiten die NFN en blootlocaties organiseren.
 • Geeft toegang tot blootlocaties in Nederland en in het buitenland
 • Geeft géén NFN-ledenvoordeel of korting in onze webshop .

Digitale jaarkaart voor NFN-leden

De digitale NFN-jaarkaart maakt vanaf 2024 zijn intrede. Deze jaarkaart heb je op je smartphone of tablet altijd bij de hand! De kaart is te downloaden via je persoonlijke Ledenportaal.

Let op: heb je een beperking, handicap of een chronische ziekte, waardoor je geen smartphone kunt gebruiken? Neem dan contact op met onze Ledenservice voor een passende oplossing.

Zo werkt het

Nadat je de contributie voor 2024 hebt betaald, ontvang je rond januari/februari een e-mail. Hierin staat dat je digitale jaarkaart voor je klaarstaat in het Ledenportaal. Log vervolgens in op je Ledenportaal via het apparaat waar jouw digitale jaarkaart op moet komen te staan. Haal jouw digitale jaarkaart op in het Ledenportaal.

Zodra je dit gedaan hebt, verschijnt er een snelkoppeling op je telefoon of tablet. Deze ziet eruit als een app-icoontje: een groene vierkante afbeelding met het logo- poppetje Nudie erop. Als je hierop tikt, open je direct jouw digitale jaarkaart. Hierop staan je naam, geboortedatum, registratienummer en – als je hiervoor in je lidmaatschap hebt gekozen – het INF-zegel.

Dankzij een bewegend element op de kaart kunnen de locaties die jij bezoekt zien, dat het een geldige jaarkaart is. Een screenshot van de jaarkaart is geen geldige jaarkaart en mag niet gebruikt worden. Hierop is ook het bewegende element niet te zien.

Haal je jaarkaart op in het Ledenportaal

Papieren jaarkaart voor NFN-leden

In 2024 krijg je als rechtstreeks NFN-lid alleen nog een papieren jaarkaart als je hier zelf voor kiest. Een papieren jaarkaart is via je Ledenportaal tegen kostprijs te bestellen voor € 4,45 inclusief INF-zegel en exclusief € 1,75 verzend- en handlingkosten.

(In een eerder stadium communiceerden wij hogere verzend- en handlingkosten van € 3,27, maar we hebben ons best gedaan om deze kosten te verlagen en dat is gelukt!)

Alle bestellingen die vóór 1 december 2023 gedaan zijn, worden tegelijk gedrukt en verstuurd vanaf de drukker. Je ontvangt je papieren jaarkaart dan eind februari/begin maart 2024.

Uiteraard kan dit alleen als je de contributie voor 2024 hebt betaald. De contributiefactuur ontvang je begin december 2023.

Jaarkaart voor leden van bij NFN aangesloten verenigingen

Ben je lid van een bij NFN aangesloten naturistenvereniging? Dan ontvang je een papieren NFN-jaarkaart voor verenigingsleden. Deze krijg je omdat het bestuur van jouw vereniging hierover afspraken met NFN heeft gemaakt.

De jaarkaart is geen lidmaatschapskaart van NFN, het is een middel om het Veiligheidsprotocol goed uit te voeren en toegang te verkrijgen tot locaties en evenementen. Je krijgt de kaart vanzelf toegestuurd. Je hoeft hier verder niets voor te doen.

Deze jaarkaart voor verenigingsleden is bijna hetzelfde als die voor NFN-leden, met één belangrijk verschil: er staat geen gekleurd Ledenvoordeel-icoontje op. Het Ledenvoordeel is namelijk alleen voor NFN-leden en niet voor leden van de aangesloten verenigingen. Waarom dit zo is, lees je hier.

 

Veelgestelde vragen over de digitale NFN-jaarkaart

Waarom kiest NFN voor een digitale jaarkaart?

De drie belangrijkste redenen zijn:

 • Behoefte vanuit leden
 • Duurzaamheid
 • Hoge papier- en verzendkosten niet doorberekenen in NFN-lidmaatschap

Zouden we nog evenveel papieren jaarkaarten laten drukken en verzenden als voorheen, dan zouden we dit moeten doorberekenen in hogere NFN-lidmaatschapskosten voor al onze leden. Dit willen we voorkomen, zodat lid worden van NFN voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar blijft.

De tarieven voor 2024 en de invoering van de digitale jaarkaart zijn o.a. op 22 juni jongstleden door de Ledenraad goedgekeurd.

Ik ben lid van een naturistenvereniging, krijg ik ook een digitale jaarkaart?

Nee, leden van naturistenverenigingen ontvangen een NFN-jaarkaart op papier via hun vereniging. De digitale jaarkaart is (vooralsnog) alleen voor NFN-leden.

Waarom heeft de digitale jaarkaart een bewegend element?

De NFN-jaarkaart is een belangrijk middel om ons veiligheidsprotocol uit te voeren. Een papieren jaarkaart is fysiek in te nemen, een digitale kaart is dit niet omdat die op iemands telefoon of tablet staat. Wel kunnen wij de digitale jaarkaart deactiveren. Dit doen wij als:

 • iemand vanuit het veiligheidsprotocol op de zwarte lijst staat of wordt gezet.
 • iemand zijn contributie heeft gestorneerd

Vanwege deze redenen is gekozen voor een bewegend element, hieraan kunnen blootlocaties de geldigheid van de kaart controleren. Een screenshot van de digitale jaarkaart is niet geldig omdat hierop het bewegende element niet zichtbaar is.

 

Ik wil een NFN-jaarkaart op papier, kan dat?

Ja, dat kan. In 2024 krijg je als rechtstreeks NFN-lid alleen nog een papieren jaarkaart als je hier zelf voor kiest. Een papieren jaarkaart is via je Ledenportaal tegen kostprijs te bestellen voor € 4,45 inclusief INF-zegel en exclusief € 1,75 verzend- en handlingkosten.

(In een eerder stadium communiceerden wij hogere verzend- en handlingkosten van € 3,27, maar we hebben ons best gedaan om deze kosten te verlagen en dat is gelukt!)

Je huidige NFN-jaarkaart is geldig t/m 31 januari 2024. Je hebt naast de papieren jaarkaart ook altijd toegang tot je digitale jaarkaart in je Ledenportaal.

Heb ik een actieve internetverbinding nodig om een digitale jaarkaart te openen?

Ja, om de digitale jaarkaart te kunnen openen heb je internet nodig. Dit kan een 4G of 5G-verbindig of een wifi-verbinding zijn.

Ga je naar een locatie zonder wifi en zonder 4G of 5G? Dan kun je je jaarkaart downloaden op een plek waar er nog wel bereik is en het scherm niet afsluiten.
Mocht je dit niet willen, dan adviseren we je om een papieren NFN-jaarkaart te bestellen in jouw Ledenportaal.

Kan ik twee digitale jaarkaarten op één apparaat downloaden?

Nee, dat kan niet. Er kan per apparaat (telefoon of tablet) 1 jaarkaart tegelijk actief zijn. Je kunt de ene kaart verwijderen en dan de andere ophalen om twee kaarten na elkaar op hetzelfde toestel te tonen. Wij adviseren echter om voor je reispartner(s) een papieren jaarkaart te bestellen, als je samen één toestel deelt. In de praktijk is dat een stuk handiger.

Hoe weten locaties dat jullie jaarkaart digitaal is?

Wij informeren alle bij ons bekende locaties in binnen-en buitenland over de digitale NFN-jaarkaart. Ook wordt er een nieuwsbericht via INF-FNI verspreid voor alle zuster-Federaties en hun aangesloten locaties.  We informeren ze over de geldigheid (er zit een bewegend deel in) en over hoe de jaarkaart eruit ziet. Maar ook dat er naast de digitale NFN-jaarkaart ook papieren jaarkaarten zijn.

Er zijn locaties die jaarkaarten innemen als een borg. Als je zo’n locatie bezoekt, adviseren we je om in jouw Ledenportaal een papieren jaarkaart te bestellen.

Wat als een blootlocatie de digitale jaarkaart niet herkent of weigert?

De digitale jaarkaart is een geldige NFN-jaarkaart. Campings kunnen deze niet weigeren en je hoeft dus ook niet van tevoren te checken of ze de kaart accepteren. Op onze website staat hoe de digitale jaarkaart er uit ziet en waar die voor staat. Mochten locaties de digitale kaart niet herkennen, dan kun je ze daarheen verwijzen. Wij trachten zoveel mogelijk locaties op de hoogte te stellen van de digitale kaart. Zo is ook het INF op de hoogte en communiceren zij dit ook weer richting al hun internationaal aangesloten Federaties.

Ik wil een digitale jaarkaart, maar mijn vakantielocatie neemt jaarkaarten in. Wat nu?

Er zijn blootlocaties die de NFN-jaarkaart bij aankomst innemen als een soort vervangend legitimatiebewijs. Dit is het feitelijk niet. Hij wordt op sommige locaties wel als zodanig gebruikt.

Wil je weten of dit bij de door jou te bezoeken locatie het geval is, neem dan ruim voor vertrek even contact met hen op. Zodat je op tijd weet of je een papieren jaarkaart nodig hebt en deze tijdig in huis hebt. De papieren jaarkaart is tot 1 december 2023 te bestellen via jouw Ledenportaal en daarna via onze webshop.

Bestel je de jaarkaart voor 1 december, dan voorkom je extra handling- en verzendkosten.

Hebben Federaties van andere landen ook een digitale jaarkaart?

Frankrijk en Zuid-Afrika hebben ook een digitale jaarkaart. De verwachting is dat in 2025 meer Federaties volgen, waaronder de Britse Federatie.

Ik kan geen smartphone bedienen, want ik heb een beperking of ziekte, wat nu?

Heb je een beperking of ben je chronisch ziek en kun je daarom geen smartphone bedienen? En kun je om die reden dus onze digitale jaarkaart niet gebruiken? Uiteraard zoeken we een dan naar een oplossing. Neem daarvoor contact met onze Ledenservice & Support.

Om fraude te voorkomen vragen we naar een verklaring.

Ik heb geen smartphone of tablet, wat nu?

Voor NFN-leden die niet beschikken over een smartphone of tablet, dan bieden wij de mogelijkheid om tegen kostprijs een papieren jaarkaart aan te schaffen.

Veelgestelde vragen over de papieren NFN-jaarkaart

Waarom moet ik extra betalen voor een papieren NFN-jaarkaart?

Dit is vanwege de enorm gestegen papier- en verzendkosten van de laatste tijd. We stonden voor de keuze: maken we de lidmaatschappen veel duurder voor iedereen, of maken we de papieren jaarkaart een keuze náást de digitale jaarkaart die ieder NFN-lid al krijgt.

Zouden we nog evenveel papieren jaarkaarten laten drukken en verzenden als voorheen, dan zouden we dit moeten doorberekenen in hogere NFN-lidmaatschapskosten voor al onze leden. Dit willen we voorkomen, zodat lid worden van NFN voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar blijft.

De tarieven voor 2024 en de invoering van de digitale jaarkaart zijn o.a. op 22 juni jongstleden door de Ledenraad goedgekeurd.

Ik ben mijn NFN-jaarkaart kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?

Voor 2023 kun je geen nieuwe jaarkaart meer bestellen. Heb je deze toch nog nodig? Mail dan naar [email protected], dan sturen we je een lidmaatschapsverklaring.

Vanaf 2024 heeft elk NFN-lid een digitale jaarkaart, die je makkelijk downloadt in het Ledenportaal.

Wanneer ontvang ik de papieren NFN-jaarkaart?

Je ontvangt je papieren NFN-jaarkaart eind februari/begin maart 2024. Uiteraard kan dit alleen als we ook je contributie voor 2024 hebben ontvangen.

Als lid van een naturistenvereniging ontvang je de papieren NFN-jaarkaart wellicht op een ander moment. Iedere vereniging doet dit op zijn eigen manier.

Help! Ik heb mijn NFN-jaarkaart morgen nodig! Hoe regel ik dit?

Vanaf 2024 heeft elk NFN-lid toegang tot een digitale jaarkaart, die je elk moment kunt downloaden in ons Ledenportaal. Als je last-minute lid wordt van NFN duurt het enkele dagen tot je digitale jaarkaart beschikbaar is in het Ledenportaal. Is dit niet het geval? Neem dan contact op via [email protected] of telefonisch.

Heb je in 2023 nog een jaarkaart nodig? Bel of mail ons dan even, ook dan kunnen we vast verder helpen.

Veelgestelde vragen voor leden van bij NFN aangesloten verenigingen

Ik ben lid van een naturistenvereniging, krijg ik ook een digitale jaarkaart?

Nee, leden van naturistenverenigingen ontvangen een NFN-jaarkaart op papier via hun vereniging. De digitale jaarkaart is (vooralsnog) alleen voor NFN-leden.

Wat is het verschil tussen een NFN-jaarkaart voor verenigingsleden en NFN-leden?

Zowel NFN-leden als leden van aangesloten naturistenverenigingen ontvangen een NFN-jaarkaart. Dit is een belangrijk middel om ons veiligheidsprotocol te kunnen uitvoeren. Ook heb je met de NFN-jaarkaart toegang tot door NFN georganiseerde evenementen en activiteiten.

De jaarkaart voor verenigingsleden en die van NFN-leden ziet er wel iets anders uit. NFN-leden hebben namelijk recht op ledenkorting, bijvoorbeeld bij sauna’s en andere blootlocaties. Dit is duidelijk te zien op de NFN-jaarkaart voor NFN-leden dankzij het kleurrijk blok met het woord ‘ledenvoordeel’.

Verder zitten er geen verschillen tussen beide jaarkaarten.

Moet ik als verenigingslid bijbetalen voor een papieren NFN-jaarkaart?

Nee, de papieren NFN-jaarkaart is onderdeel van het lidmaatschapsgeld dat je aan je vereniging betaalt. Hierover heeft het bestuur van jouw vereniging afspraken met NFN gemaakt.