Alles over de NFN-jaarkaart

Bij een lidmaatschap van NFN Open & Bloot hoort een persoonlijke NFN-jaarkaart. Dit is geen lidmaatschapskaart maar een belangrijk middel om ons Veiligheidsprotocol goed uit te voeren. Ook krijg je ermee toegang tot alle blootbestemmingen in Nederland, tot onze evenementen en activiteiten en wanneer je kiest voor het INF-zegel ook tot buitenlandse blootlocaties en evenementen.

Elk NFN-lid ontvangt de digitale jaarkaart als onderdeel van het persoonlijk NFN-lidmaatschap. Een papieren jaarkaart is optioneel en tegen kostprijs bij te bestellen. NFN maakt geen winst op de verkoop van papieren jaarkaarten.

Leden van bij NFN-aangesloten naturistenverenigingen ontvangen ook een papieren jaarkaart vanwege het Veiligheidsprotocol en de toegang tot locaties en evenementen. Of zij (op den duur) ook de digitale jaarkaart ontvangen, daarover beslist het bestuur van hun vereniging in de Verenigingskamer.

Digitale jaarkaart voor NFN-leden

 • Hoort bij je rechtstreekse NFN-lidmaatschap
 • Is te tonen op smartphone, tablet of laptop
 • Geeft snel toegang tot al onze websites, waaronder BlootKompas!
 • Is inclusief NFN-ledenvoordeel en korting in onze webshop
 • Geeft toegang tot evenementen/activiteiten die NFN en blootlocaties organiseren
 • Geeft toegang tot blootlocaties in Nederland en indien gekozen voor het INF-zegel ook tot alle buitenlandse (verenigings)locaties.

De digitale NFN-jaarkaart heb je niet alleen altijd bij de hand op je smartphone, tablet of laptop, je kan er ook direct mee naar onze website(s). Door bijvoorbeeld op de knop van BlootKompas! te drukken, opent gelijk onze wereldwijde locatievinder en kan je zoektocht naar een fijne vakantiebestemming of dagje uit direct beginnen. Heel handig dus!

Heb je een beperking, handicap of een chronische ziekte, waardoor je geen smartphone kunt gebruiken? Neem dan contact op met onze Ledenservice voor een passende oplossing.

Wanneer is de digitale jaarkaart beschikbaar?

Zodra de betaling van jouw lidmaatschap is verwerkt, ontvang je binnen een week van ons een e-mail met de boodschap dat de digitale jaarkaart voor je wordt aangemaakt. Je kunt de jaarkaart vervolgens vanaf twee werkdagen nadat je deze e-mail ontvangen hebt, activeren via jouw persoonlijke Ledenportaal.

Als je partner ook lid is van NFN:

Is jouw partner/medebewoner ook NFN-lid? Je kunt niet vanuit jouw ledenportaal de jaarkaart van een partner/medebewoner activeren, alleen die van jezelf.

Jouw partner/medebewoner heeft een eigen ledenportaal, waarop in te loggen is met zijn of haar eigen gebruikersnaam en wachtwoord. De digitale jaarkaart is door diegene zelf te activeren zodra hij of zij daarover ook persoonlijk bericht heeft ontvangen.

Digitale jaarkaart activeren

Je logt in op je Ledenportaal met het apparaat waar jouw digitale jaarkaart op moet komen te staan en volgt de instructies op het scherm. Zodra je dit gedaan hebt, verschijnt er een snelkoppeling op je telefoon of tablet. Deze ziet eruit als een app-icoontje: een groene vierkante afbeelding met het logo-poppetje Nudie erop.

Als je hierop tikt, open je direct jouw digitale jaarkaart met je naam, geboortedatum, registratienummer en – als je hiervoor in je lidmaatschap hebt gekozen – het INF-zegel. Ook handig: met de knoppen op de jaarkaart open je direct onze websites en ontdek je snel je Ledenvoordeel.

Lees hoe de activatie werkt 

Dankzij een bewegend element op de kaart kunnen de locaties die jij bezoekt zien, dat het een geldige jaarkaart is. Een screenshot van de jaarkaart is geen geldige jaarkaart en mag niet gebruikt worden. Hierop is ook het bewegende element niet te zien.

Kan ik twee jaarkaarten  op één telefoon laden?

Er kan per apparaat (telefoon of tablet) één jaarkaart tegelijk actief zijn. De achterliggende techniek staat het helaas niet toe om twee digitale jaarkaarten op één apparaat tegelijk actief te hebben.

Delen jullie samen een telefoon en bezit je daarnaast een tablet? Dan is daarop de digitale jaarkaart van je partner/medebewoner te activeren, zodat jullie beide een digitale jaarkaart kunnen tonen.

Je partner/medebewoner kan ook (tegen kostprijs) een papieren jaarkaart voor zichzelf bestellen via zijn/haar persoonlijke ledenportaal.

Wat als locaties jaarkaarten innemen als borg?

NFN hoorde van leden dat sommige locaties de NFN-jaarkaart van gasten tijdens hun verblijf innemen als een soort borg. Dit is echter niet het doel van de jaarkaart. NFN wijst eigenaren van blootlocaties er op dat de NFN-jaarkaart geen ID-bewijs is. Het volstaat om namen, geboortedata en registratienummers van gasten te registreren. Als het nodig is, kan NFN met deze gegevens altijd leden terugvinden.

Deze boodschap is ook internationaal verspreid via het INF-FNI en hun aangesloten locaties.

Voor de zekerheid kun je voor vertrek een kopie van je identiteitsbewijs maken, die je als borg kunt overhandigen op je vakantieverblijf. Het is wel belangrijk dat dit een veilige kopie is. Hoe je dit doet, lees je op de site van de Rijksoverheid.

Papieren jaarkaart voor NFN-leden

 • Is optioneel en tegen kostprijs bij te bestellen via je Ledenportaal
 • Is inclusief NFN-ledenvoordeel en korting in onze webshop
 • Geeft toegang tot evenementen/activiteiten die NFN en blootlocaties organiseren
 • Geeft toegang tot blootlocaties in Nederland. Met het INF-zegel heb je ook toegang tot alle buitenlandse (verenigings)locaties

Als rechtstreeks NFN-lid krijg je alleen nog een papieren jaarkaart als je hier zelf voor kiest. Een papieren jaarkaart is via je Ledenportaal tegen kostprijs te bestellen voor € 4,45 inclusief INF-zegel en exclusief € 1,75 verzend- en handlingkosten.

(In een eerder stadium communiceerden wij hogere verzend- en handlingkosten van € 3,27, maar we hebben ons best gedaan om deze kosten te verlagen en dat is gelukt!)

Jaarkaart voor leden van bij NFN aangesloten verenigingen

 • Ontvangen alle leden van bij NFN aangesloten verenigingen, omdat het verenigingsbestuur is aangesloten bij NFN en het Veiligheidsprotocol heeft onderschreven
 • Heeft standaard een INF-zegel
 • Geeft toegang tot evenementen/activiteiten die NFN en blootlocaties organiseren
 • Geeft toegang tot blootlocaties in Nederland en in het buitenland
 • Geeft géén NFN-ledenvoordeel of korting in onze webshop

Ben je lid van een bij NFN aangesloten naturistenvereniging? Dan ontvang je een papieren NFN-jaarkaart voor verenigingsleden. Deze krijg je omdat het bestuur van jouw vereniging hierover afspraken met NFN heeft gemaakt.

De jaarkaart is geen lidmaatschapskaart van NFN, het is een middel om het Veiligheidsprotocol goed uit te voeren en toegang te verkrijgen tot locaties en evenementen. Je krijgt de kaart vanzelf toegestuurd. Je hoeft hier verder niets voor te doen.

Deze jaarkaart voor verenigingsleden is bijna hetzelfde als die voor NFN-leden, met één belangrijk verschil: er staat geen gekleurd Ledenvoordeel-icoontje op. Het Ledenvoordeel is namelijk alleen voor NFN-leden en niet voor leden van de aangesloten verenigingen. Waarom dit zo is, lees je hier.

Veelgestelde vragen over de digitale NFN-jaarkaart

Waarom kiest NFN voor een digitale jaarkaart?

De drie belangrijkste redenen zijn:

 • Behoefte vanuit leden
 • Duurzaamheid
 • Hoge papier- en verzendkosten niet doorberekenen in NFN-lidmaatschap

Zouden we nog evenveel papieren jaarkaarten laten drukken en verzenden als voorheen, dan zouden we dit moeten doorberekenen in hogere NFN-lidmaatschapskosten voor al onze leden. Dit willen we voorkomen, zodat lid worden van NFN voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar blijft.

De tarieven voor 2024 en de invoering van de digitale jaarkaart zijn o.a. op 22 juni jongstleden door de Ledenraad goedgekeurd.

Ik ben lid van een naturistenvereniging, krijg ik ook een digitale jaarkaart?

Nee, leden van naturistenverenigingen ontvangen een NFN-jaarkaart op papier via hun vereniging. De digitale jaarkaart is (vooralsnog) alleen voor NFN-leden.

Waarom heeft de digitale jaarkaart een bewegend element?

De NFN-jaarkaart is een belangrijk middel om ons veiligheidsprotocol uit te voeren. Een papieren jaarkaart is fysiek in te nemen, een digitale kaart is dit niet omdat die op iemands telefoon of tablet staat. Wel kunnen wij de digitale jaarkaart deactiveren. Dit doen wij als:

 • iemand vanuit het veiligheidsprotocol op de zwarte lijst staat of wordt gezet.
 • iemand zijn contributie heeft gestorneerd

Vanwege deze redenen is gekozen voor een bewegend element, hieraan kunnen blootlocaties de geldigheid van de kaart controleren. Een screenshot van de digitale jaarkaart is niet geldig omdat hierop het bewegende element niet zichtbaar is.

 

Ik wil een NFN-jaarkaart op papier, kan dat?

Ja, dat kan. In 2024 krijg je als rechtstreeks NFN-lid alleen nog een papieren jaarkaart als je hier zelf voor kiest. Een papieren jaarkaart is via je Ledenportaal tegen kostprijs te bestellen voor € 4,45 inclusief INF-zegel en exclusief € 1,75 verzend- en handlingkosten.

(In een eerder stadium communiceerden wij hogere verzend- en handlingkosten van € 3,27, maar we hebben ons best gedaan om deze kosten te verlagen en dat is gelukt!)

Je hebt naast de papieren jaarkaart ook altijd toegang tot je digitale jaarkaart, te activeren via je Ledenportaal.

Heb ik een actieve internetverbinding nodig om een digitale jaarkaart te openen?

Als de jaarkaart eenmaal geactiveerd is en is toegevoegd aan het beginscherm van je telefoon of tablet, dan kun je deze zo vaak openen en laden als je wil, mits je verbonden bent met wifi of een mobiel datanetwerk (4G/5G).

Ga je naar een plek waar geen datanetwerk/wifi is? Dan is ons advies om je jaarkaart op je telefoon/tablet te openen waar je nog wel verbinding hebt met internet. Laat de jaarkaart openstaan op je telefoon en sluit de jaarkaart niet. Omdat de jaarkaart in het cachegeheugen blijft, zullen de bewegende beelden zichtbaar blijven.

Kan ik twee digitale jaarkaarten op één apparaat activeren?

Nee, dat kan niet. Er kan per apparaat (telefoon of tablet) één jaarkaart tegelijk actief zijn. De achterliggende techniek staat het helaas niet toe om twee digitale jaarkaarten op één apparaat tegelijk actief te hebben.

Delen jullie samen een telefoon en bezit je daarnaast een tablet? Dan is daarop de digitale jaarkaart van je partner/medebewoner te activeren, zodat jullie beide een digitale jaarkaart kunnen tonen.

Je partner/medebewoner kan ook (tegen kostprijs) een papieren jaarkaart voor zichzelf bestellen via zijn/haar persoonlijke ledenportaal.

Hoe weten locaties dat jullie jaarkaart digitaal is?

Wij informeren alle bij ons bekende locaties in binnen-en buitenland over de digitale NFN-jaarkaart. Ook is er internationaal een nieuwsbericht via INF-FNI verspreid voor alle zuster-Federaties en hun aangesloten locaties.  We informeren ze over de geldigheid (er zit een bewegend deel in) en over hoe de jaarkaart eruit ziet. Zo ook dat er naast de digitale NFN-jaarkaart ook papieren jaarkaarten zijn.

Wat als een blootlocatie de digitale jaarkaart niet herkent of weigert?

De digitale jaarkaart is een geldige NFN-jaarkaart. Campings kunnen deze niet weigeren en je hoeft dus ook niet van tevoren te checken of ze de kaart accepteren. Op onze website staat hoe de digitale jaarkaart er uit ziet en waar die voor staat. Mochten locaties de digitale kaart niet herkennen, dan kun je ze daarheen verwijzen.

Wij trachten zoveel mogelijk locaties op de hoogte te stellen van de digitale kaart. Zo is ook het INF-FNI op de hoogte en communiceren zij dit ook weer richting al hun internationaal aangesloten Federaties. Op de website van INF staat ook een nieuwsbericht waar je locaties naar kunt verwijzen.

Ik wil een digitale jaarkaart, maar mijn vakantielocatie neemt jaarkaarten in. Wat nu?

Er zijn blootlocaties die de NFN-jaarkaart bij aankomst innemen als een soort vervangend legitimatiebewijs. Dit is het feitelijk niet. Hij wordt op sommige locaties wel als zodanig gebruikt. NFN heeft eigenaren van blootlocaties er per mail op gewezen dat het volstaat om namen, geboortedata en registratienummers van gasten te registreren. En dus niet de jaarkaart in te nemen.

Wil je naast de digitale jaarkaart voor de zekerheid ook een papieren jaarkaart op zak hebben, dan is deze tegen kostprijs bij te bestellen via jouw Ledenportaal.

Hebben Federaties van andere landen ook een digitale jaarkaart?

Onder andere Frankrijk en Zuid-Afrika hebben ook een digitale jaarkaart. De verwachting is dat in 2025 meer Federaties volgen, waaronder de Britse Federatie.

Ik kan geen smartphone bedienen, want ik heb een beperking of ziekte, wat nu?

Heb je een beperking of ben je chronisch ziek en kun je daarom geen smartphone bedienen? En kun je om die reden dus onze digitale jaarkaart niet gebruiken? Uiteraard zoeken we een dan naar een oplossing. Neem daarvoor contact met onze Ledenservice & Support.

Om fraude te voorkomen vragen we naar een verklaring.

Ik heb geen smartphone of tablet, wat nu?

Voor NFN-leden die niet beschikken over een smartphone of tablet, dan bieden wij de mogelijkheid om tegen kostprijs een papieren jaarkaart aan te schaffen.

Veelgestelde vragen over de papieren NFN-jaarkaart

Waarom moet ik extra betalen voor een papieren NFN-jaarkaart?

Dit is vanwege de enorm gestegen papier- en verzendkosten van de laatste tijd. We stonden voor de keuze: maken we de lidmaatschappen veel duurder voor iedereen, of maken we de papieren jaarkaart een keuze náást de digitale jaarkaart die ieder NFN-lid al krijgt.

Zouden we nog evenveel papieren jaarkaarten laten drukken en verzenden als voorheen, dan zouden we dit moeten doorberekenen in hogere NFN-lidmaatschapskosten voor al onze leden. Dit willen we voorkomen, zodat lid worden van NFN voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar blijft.

De tarieven voor 2024 en de invoering van de digitale jaarkaart zijn o.a. op 22 juni jongstleden door de Ledenraad goedgekeurd.

Ik ben mijn NFN-jaarkaart kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?

Je kunt je digitale NFN-jaarkaart altijd opnieuw op je telefoon zetten door in te loggen op je persoonlijke ledenportaal en daar de stappen te volgen.

Heb je een nieuwe papieren jaarkaart nodig, neem dan contact met ons op via [email protected] of telefonisch.

Wanneer ontvang ik de papieren NFN-jaarkaart?

Nadat je de papieren jaarkaart hebt besteld in je persoonlijke ledenportaal, ontvang je een bevestigingsmail met daarin de verwachte leveringsdatum.

Als lid van een naturistenvereniging ontvang je de papieren NFN-jaarkaart wanneer het bestuur van jouw vereniging deze aan je verstrekt.

Help! Ik heb mijn NFN-jaarkaart morgen nodig! Hoe regel ik dit?

Je kunt jouw digitale NFN-jaarkaart op ieder moment activeren vanuit je persoonlijke Ledenportaal. Als je last-minute lid wordt van NFN, duurt het echter enkele dagen tot je digitale jaarkaart beschikbaar is. Geldt dit voor jou? Neem dan contact op via [email protected] of telefonisch.

Kan ik een papieren jaarkaart voor mijn partner/medebewoner (mee)bestellen?

Nee, dit kan niet. Jouw partner of medebewoner kan alleen zijn of haar eigen papieren jaarkaart bestellen omdat dit proces gekoppeld is aan het persoonlijke NFN-lidmaatschap van deze persoon. Hij of zij heeft een eigen ledenportaal, waarop in te loggen is met zijn of haar eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Op deze manier kan je partner/medebewoner een papieren jaarkaart voor zichzelf bestellen.

Veelgestelde vragen voor leden van bij NFN aangesloten verenigingen

Ik ben lid van een naturistenvereniging, krijg ik ook een digitale jaarkaart?

Nee, leden van naturistenverenigingen ontvangen een NFN-jaarkaart op papier via hun vereniging. De digitale jaarkaart is (vooralsnog) alleen voor NFN-leden.

Wat is het verschil tussen een NFN-jaarkaart voor verenigingsleden en NFN-leden?

Zowel NFN-leden als leden van aangesloten naturistenverenigingen ontvangen een NFN-jaarkaart. Dit is een belangrijk middel om ons veiligheidsprotocol te kunnen uitvoeren. Ook heb je met de NFN-jaarkaart toegang tot door NFN georganiseerde evenementen en activiteiten.

De jaarkaart voor verenigingsleden en die van NFN-leden ziet er wel iets anders uit. NFN-leden hebben namelijk recht op ledenkorting, bijvoorbeeld bij sauna’s en andere blootlocaties. Dit is duidelijk te zien op de NFN-jaarkaart voor NFN-leden dankzij het kleurrijk blok met het woord ‘ledenvoordeel’.

Verder zitten er geen verschillen tussen beide jaarkaarten.

Moet ik als verenigingslid bijbetalen voor een papieren NFN-jaarkaart?

Nee, de papieren NFN-jaarkaart is onderdeel van het lidmaatschapsgeld dat je aan je vereniging betaalt. Hierover heeft het bestuur van jouw vereniging afspraken met NFN gemaakt.