Bloot lichaam? Heel normaal!

Vraag een willekeurige naaktrecreant naar de reden om bloot te recreëren, en het antwoord is vaak dat het zo’n lekker vrij gevoel geeft. Daarnaast wordt de  prettige sfeer op blootlocaties ook vaak genoemd, dit omdat iedereen elkaar in hun waarde laat en omdat het er vaak veel schoner en opgeruimder is dan op een gemiddelde plek waar je in kleding recreëert.

Sommige mensen die nog nooit iets met naaktrecreatie te maken hebben gehad, associëren bloot met seks. Echter heeft bloot ontspannen niets  met seks te maken. Verre van zelfs; een bloot lichaam is helemaal niet spannend en als je aan het recreëren bent, ben je met hele andere dingen bezig  dan met seks. Een boekje lezen, lekker van de zon genieten of een frisse duik in het water nemen, bijvoorbeeld.

Hoe kinderen bloot ervaren

Voor jongere kinderen is deze beleving niet anders. Bovendien associëren zij op deze leeftijd blote lichamen zeker nog niet met seks en is het zien van naakte mensen ook niet schadelijk voor ze. Sterker nog, het draagt bij aan het leren kennen van het lichaam in alle soorten en maten en de acceptatie van alle verschillen. Daarom hebben mensen die zijn opgegroeid met naaktrecreatie vaak ook een gezond lichaamsbeeld en zijn ze tevreden met hoe hun lijf eruit ziet.

Door kinderen te leren dat ze hun lichaam moeten bedekken, werken we juist schaamte en onzekerheid in de hand. Want wat je moet bedekken, mag er eigenlijk niet zijn. En laten wij heel eerlijk zijn; een bloot lichaam hebben we allemaal, dus waarom zou je je ervoor schamen?

Zeker in tijden van toenemende bodyshaming op het internet, is dit iets waar we met z’n allen voor moeten waken.

Sociale controle

Hoe zit het dan met de opvatting dat kinderen op blootlocaties een makkelijk doelwit zijn van volwassenen met minder goede bedoelingen?  Natuurlijk is het lastig inschatten als je nog nooit aan naaktrecreatie hebt gedaan. Maar juist door jezelf bloot te geven ben je bewust van de kwetsbaarheid.

De sociale controle is dan ook groot. Uiteraard richting kinderen maar ook bij volwassenen onderling.

Veilige plek voor alle leeftijden

Zoals gezegd is er op blootlocaties sprake van een grote ‘sociale controle’. Niet ondanks, maar juist dankzij de lijfelijke kwetsbaarheid streven bezoekers hier een veilige en prettige sfeer na. Ongepast of afwijkend gedrag valt dan ook snel op.

Leden van NFN en de leden van de aangesloten verenigingen, stemmen in met de gedragsregels en met het NFN-veiligheidsprotocol. Dit zorgt ervoor dat er adequaat en juist gehandeld wordt als er sprake is van ongewenst gedrag.

Samen zorgen we ervoor dat blootlocaties een veilige plek zijn (en blijven) voor mensen van alle leeftijden.

Fotobeleid NFN

Hoewel gezinnen en dus ook kinderen gewoon bij naaktrecreatie horen, zie je de kinderen op onze websites en in onze magazines (UIT! en Blootgewoon!) niet herkenbaar of expliciet in beeld terug. Volwassenen bepalen zelf of zij naakt voor de lens willen staan, minderjarigen kunnen dit niet.

Om die reden kiezen we er bij NFN Open & Bloot voor om geen foto’s van blote kinderen, die herkenbaar op de foto staan, te publiceren.