Respectvol naakt wandelen

De paden op, de lanen in, de kleren… uit! Je voelt je helemaal één met de natuur zodra je een blote boswandeling in de buitenlucht maakt. Wees je er wel van bewust dat je de openbare ruimte deelt met geklede wandelaars en andere recreanten, die een onverwachte confrontatie met bloot mogelijk niet op prijs stellen.

Het aantal mensen dat interesse heeft in naakt wandelen op openbare plekken, is betrekkelijk klein. Uit een enquête die NFN Open & Bloot recent onder zo’n 50.000 mensen deelde, is te concluderen dat het om 9 procent van alle naaktrecreanten gaat.

Het merendeel daarvan wil dit niet zomaar op iedere willekeurige plek kunnen doen, maar wel op speciaal hiervoor aangewezen paden en routes. Dergelijke ‘officiële naaktwandelpaden’ bestaan in Nederland nog niet.

Wil jij graag in het openbaar bloot een wandeling maken op een niet-aangewezen plek, zoals in de Nederlandse bossen? Dan helpen wij je graag met onderstaande tips, waarmee je op een respectvolle en praktische manier van jouw wandeling kunt genieten en andere wandelaars niet onbedoeld een verkeerde indruk geeft.

Mag je naakt wandelen in het bos, en waar?

In Nederland is de wetgeving rond openbare naaktrecreatie goed geregeld. Artikel 430a stelt dat je naakt mag recreëren op plekken die daarvoor aangewezen óf geschikt zijn. Dat betekent dus ook dat je beboet kan worden op óngeschikte plekken.

Deze geschiktheid wordt sinds een aanvullende uitspraak van de Hoge Raad uit 2017 getoetst aan een aantal factoren:

 • Wat zijn de maatschappelijke opvattingen rond naaktrecreatie op deze plek?
 • Is er sprake geweest van ongevraagde of ongewilde confrontatie met naaktrecreanten?
 • Is er sprake geweest van verstoring van de openbare orde?

Goed om hierbij te beseffen is dat artikel 430a in het verleden gemaakt is binnen het kader van stranden, waar je doorgaans een vast plekje vindt om lekker te zonnen en te ontspannen. Het wetsartikel is ruim genoeg opgesteld om per situatie opnieuw te kunnen bepalen wanneer een niet aangewezen plek toch geschikt is.

Lees hier meer over naaktrecreatie en de wet

Naast openbare stranden zijn er ook officieel aangewezen naaktstranden. Dit in tegenstelling tot bossen of recreatiegebieden, waar nog géén officieel aangewezen wandelroutes voor naaktrecreatie zijn.

Een blote boswandeling kan dus momenteel niet op een officieel aangewezen plek, maar alleen op geschikte plekken. En die geschiktheid is voortdurend aan verandering onderhevig. Al is het maar omdat je als wandelaar constant in beweging bent.

De situatie kan bij ieder pad dat je inslaat veranderen, bijvoorbeeld omdat daar net een groep geklede wandelaars loopt die niet bedacht is op jouw blote verschijning. Verder is de geschiktheid onder meer  afhankelijk van de drukte in het gebied,  het tijdstip van de dag en van het weer. Het gebied waar je wandelt kan dus zomaar van geschikt in ongeschikt omslaan.

Opvattingen over de geschiktheid om bloot te recreëren op een strand zijn dan ook niet één op één over te nemen op wandelen in openbare bossen of andere natuurgebieden, waar je continu in beweging bent en grotere afstanden overbrugt.

Naakt wandelen in het bos met respect voor geklede wandelaars

Geklede wandelaars kunnen ervan schrikken als zij ineens een bloterik tegen het lijf lopen. Ook al loop je er met onschuldige bedoelingen, zij weten jouw intenties natuurlijk niet. Dat kun je als tegemoetkomer namelijk lang niet altijd juist inschatten.

Helaas zijn de intenties van blote mensen in het bos niet altijd goed; denk hierbij aan potloodventers, exhibitionisten of aanranders. Dat mensen die je tegenkomt je gedag zeggen, is geen graadmeter voor het feit of ze de situatie mogelijk aanstootgevend of intimiderend vinden. En dus ook niet of ze achter jouw rug om de boswachter bellen.

Wees je ervan bewust dat jouw naakte wandeling een beangstigend effect kan hebben op de mensen met wie je het bos deelt. Nederland is een drukbevolkt landje en lang niet iedereen is bekend met naaktrecreatie. Houd er altijd rekening mee dat je op ieder moment andere wandelaars kan tegenkomen. En wat doe je dan?

Laat in ieder geval altijd zien dat je respect voor de ander hebt. Als jij duidelijk respect toont, ontvang je dit vaak terug. Zaak is om non-verbaal uit te dragen dat je gewoon aan het wandelen bent en geen kwaad in de zin hebt.

Hijs dus niet gehaast je broek weer aan, dit geeft juist het signaal dat je iets stiekems aan het doen was. Neem in plaats daarvan altijd een (hand)doek mee, die je rustig om kunt slaan zodra je iemand ziet aankomen. Bevestig deze bijvoorbeeld aan je rugzak, waar je er direct bij kan zonder diep te hoeven graven. Geen tijd meer om iets om te slaan? Draai je dan netjes om zodat jullie elkaar op een minder confronterende en prettige manier kunnen passeren.

Je moet te allen tijde voorkomen dat jouw gedrag als schennis van eerbaarheid kan worden opgevat. Dit kan je namelijk naast een boete ook nog een strafblad opleveren onder artikel 239 van het Wetboek van Strafrecht.

Aangewezen paden voor naakt wandelen?

Het recente onderzoek van NFN naar naakt wandelen is onder een doelgroep van 50.000 personen uitgezet, waarvan 4.600 respondenten aangaven interesse te hebben in bloot wandelen.  Het grootste deel daar weer van (4.200 respondenten) zou het liefst gebruikmaken van officieel aangewezen routes hiervoor, als die er zouden zijn. Een klein gedeelte wandelt liever op niet aangewezen plekken en doet dat dus ook.

NFN zet als belangenorganisatie waar mogelijk het onderwerp op de agenda bij gesprekspartners, zoals natuurbeheerders en recreatieschappen. De eerste voorzichtige conclusie van deze gesprekken is dat bloot wandelen nog op veel onbegrip en praktische bezwaren stuit. Er is dus nog een lange weg te gaan, maar NFN blijft dit punt bij de diverse recreatieschappen constructief ter sprake brengen.

Zoek de randjes van de wet niet op

Als je de tips op deze pagina in acht neemt, is naakt wandelen in Nederland best mogelijk. Maar probeer niet de randjes van de wet op te zoeken, dergelijk gedrag wordt snel provocerend opgevat en heeft juist een averechts effect op de acceptatie en normalisatie van naaktrecreatie.

Stel je daarom altijd respectvol op richting andere wandelaars en handhavers. NFN ondersteunt naaktwandelaars die menen dat ze onterecht een boete hebben gekregen tijdens hun blote wandeling. Deze hulp verlenen we niet aan een wandelaars die (vanuit ‘activistisch’ oogpunt) de confrontatie opzoeken.

NFN staat voor respect en voor keuzevrijheid. Dit geldt voor zowel de naaktrecreant als de niet-naaktrecreant!

Tips: een geschikte plek vinden voor naakt wandelen in bossen en natuurgebieden

 • Vermijd weekenden en vakantieperiodes, omdat het dan extra druk is. Doordeweekse dagen lenen zich er beter voor, met name ’s ochtends vroeg of tegen de avond, net voordat het donker wordt. Er zijn dan veel minder mensen op pad, dus de wandelroutes zijn dan rustiger.
 • Onderzoek de locatie van tevoren op Google Maps. Je kunt van bovenaf goed zien of het gebied in de buurt ligt van drukkere paden, campings, openbare wegen of andere plekken waar veel recreanten op af komen. Is dit het geval, plan dan een alternatieve route.
 • Staat bij aankomst de parkeerplaats al vol met andere auto’s? Kom dan op een ander moment terug, wanneer het rustiger is.
 • Vermijd ‘paaltjesroutes’ of andere vastgestelde wandelroutes, waar de meeste geklede wandelaars al voor kiezen.
 • Wandel alleen op officiële paden en niet op paden die verboden voor wandelaars zijn of buiten de wandelpaden. Dat mag immers ook niet met kleren áán en je wilt ook geen rustgebieden verstoren.

Naakt wandelen met NFN

NFN organiseert meerdere keren per jaar de Nudie Miles, blote wandelingen langs verschillende naaktstranden. Daarnaast maken we ook blote wadlooptochten mogelijk, die altijd binnen de kortste keren uitverkocht zijn!

Ook meewandelen? Bekijk onze activiteitenkalender

Overige praktische naaktwandeltips

 • Wandel alleen of met enkele mensen en niet in een grote groep (dit kan intimiderend overkomen)
 • Neem een (hand)doek mee die je om kunt slaan en binnen handbereik is
 • Kleed je uit (en naderhand weer aan) buiten het zicht van anderen
 • Zie eruit als een wandelaar: trek stevige wandelschoenen aan en draag een rugzak, zodat het duidelijker is dat je aan het wandelen bent.
 • Gebruik een spray tegen teken en insecten. Check jezelf na het wandelen op teken.
 • Op zonnige dagen: zonnebrand en een petje mee!