NFN en Verenigingsleden

Ben je lid van een naturistenvereniging die is aangesloten bij NFN Open & Bloot? Dan is onderstaande informatie interessant en nuttig voor jou.

Leden van Leden-rechtspersonen (dus leden van een bij NFN aangesloten naturistenvereniging) kunnen alleen lid zijn van NFN door zelf een (rechtstreeks) NFN-lidmaatschap af te sluiten. Alleen rechtstreekse NFN-leden ontvangen vier magazines per jaar, ledenvoordeel en korting in webshop.

Zowel NFN als naturistenverenigingen hebben als doel om naaktrecreatie te bevorderen. We doen dit op verschillende manieren en met verschillende doelen. Verenigingen hebben de terreinen en de recreatiemogelijkheden en NFN is er voor belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het geven van advies en delen van kennis.

Iedere bij NFN aangesloten vereniging doet een afdracht per lid aan NFN. Het grootste deel hiervan is voor de ondersteuning die NFN aan besturen verleend. Slechts een heel klein gedeelte daarvan is voor het werk van NFN: belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het delen van kennis en informatie.

Afdracht van besturen aan NFN in 2024:

 • € 12,80 per lid. Dit bedrag bestaat uit € 10,35 voor de ondersteuning van het verenigingsbestuur en € 2,45 voor werkzaamheden van NFN (belangenbehartiging, maatschappelijk acceptatie en het delen van kennis en informatie).

NFN-jaarkaart voor leden van bij NFN aangesloten verenigingen

Alle volwassen leden van bij NFN aangesloten naturistenverenigingen ontvangen de NFN-jaarkaart met INF-zegel, omdat hun verenigingsbestuur is aangesloten bij NFN en het Veiligheidsprotocol heeft onderschreven. Deze jaarkaart is géén ledenpas van NFN, maar een belangrijk middel om het veiligheidsprotocol uit te voeren.

Hierin staat onder meer hoe om te gaan met meldingen van ongewenst gedrag. Het doel hiervan is om dit ongewenste gedrag te voorkomen en tegen te gaan. In uiterste gevallen zorgen we ervoor dat een pleger van ernstig ongewenst gedrag geen toegang meer krijgt tot de georganiseerde naaktrecreatie.

De papieren NFN-jaarkaart voor de leden van de bij NFN aangesloten verenigingen :

 • Heeft standaard een INF-zegel
 • Geeft toegang tot evenementen/activiteiten die NFN en blootlocaties organiseren
 • Geeft toegang tot blootlocaties in Nederland en in het buitenland
 • Geeft géén NFN-ledenvoordeel of korting in onze webshop

LET OP: Verenigingsleden krijgen de jaarkaart op papier. Een digitale jaarkaart is (vooralsnog) alleen voor NFN-leden.

Waarom ook lid worden van NFN?

Je kan heel goed lid zijn van zowel een vereniging als van NFN. Zo werken we samen en op verschillende manieren aan een Nederland waarin bloot gewoon is en blijft.

Door naast je verenigingslidmaatschap ook lid te worden van NFN, draag jij ook je steentje bij aan ons belangrijke werk. Een lidmaatschap neem je niet alleen voor jezelf, maar vooral om het grotere belang te steunen. Samen zorgen we ervoor dat naaktrecreatie in Nederland mogelijk blijft!

Lees hier meer over het belang van een NFN-lidmaatschap.

Met jouw lidmaatschap van NFN steun je ons werk als belangenbehartiger, ontvang je vier keer per jaar onze inspirerende magazines in de brievenbus, profiteer je van ledenkorting bij veel locaties, zoals sauna’s, accommodaties en campings en krijg je korting in onze webshop.

Word ook lid van NFN

Flyer voor nieuwe verenigingsleden

NFN heeft een flyer ontworpen voor verenigingen en verenigingsleden waar alle informatie beknopt in staat.

Veel gestelde vragen over NFN en Verenigingsleden

Wat verandert er per 1 januari 2024 voor verenigingsleden?

Donderdag 22 juni 2023 heeft de Ledenraad van NFN ingestemd met de laatste stap in het transparant maken van de tarieven. Deze laatste stap is een verandering die van invloed is op de leden van bij NFN aangesloten naturistenverenigingen.

Per 1 januari 2024 stopt het gratis NFN-lidmaatschap voor verenigingsleden. Dit is van toepassing op verenigingsleden die zich in het NFN-ledenportaal (https://mijn.voeltvrijheid.nl) hebben geactiveerd als gratis lid. Als je niet geactiveerd bent in ons portaal, dan maak je geen gebruik van het gratis lidmaatschap. Dan  verandert er dus niets.

Heb je je Ledenportaal geactiveerd en/of lees je onze magazines tegen het goedkope ledentarief? Dan word je persoonlijk geïnformeerd over de veranderingen. Je ontvangt een brief via het bestuur van je vereniging en in het najaar ook via de e-mail van NFN zelf. Hierin staat precies uitgelegd wat er veranderd.

Verandert er iets voor mij?

Dat ligt eraan wat voor jou van toepassing is:

 • Ben je al lid van een vereniging én ben je tevens rechtstreeks NFN-lid, dan verandert er niets en hoef je niets te doen.
 • Heb je nooit jouw persoonlijke NFN-Ledenportaal geactiveerd, dan verandert er voor jou niets en hoef je dus niets te doen. Vanaf oktober 2023 kun je je ook niet meer activeren.
 • Heb je wel het NFN-Ledenportaal geactiveerd maar ontvang je NIET onze magazines, dan heb je t/m 30 november 2023 de tijd om op een eenvoudige manier lid te worden via het Ledenportaal van NFN (de Word Lid-knop onder je persoonlijke gegevens). Na 30 november kan je uiteraard ook rechtstreeks NFN-lid worden, maar dan alleen nog via de website van NFN en niet meer via het Ledenportaal.
 • Heb je het NFN-Ledenportaal geactiveerd en ontvang je ook onze magazines, dan kun je kiezen:
  • 1: Je doet niets. Dan word je automatisch omgezet naar een NFN-jaarlidmaatschap 2024. Je betaalt hiervoor het dan geldende NFN-tarief, de magazines zitten hier bij in.
  • 2: Je zegt uiterlijk op 30 november 2023 op via het Ledenportaal of eventueel via [email protected]. Je NFN-portaal wordt dan per 1 januari 2024 gedeactiveerd. Je ontvangt in 2024 geen magazines meer.
 • Heb je het NFN-ledenportaal nog niet geactiveerd, maar wil je wel lid van NFN worden, ga dan vóór 1 november naar: https://mijn.voeltvrijheid.nl/inloggen en kies de optie ‘Verenigingslid, maar geen account’. Via deze weg heb je t/m 30 november 2023 de tijd om eenvoudig lid te worden via de knop ‘Word lid’ in jouw ledenportaal. Na 30 november kan je uiteraard ook nog steeds rechtstreeks NFN-lid worden, maar dan alleen nog via een inschrijving op de website van NFN. Let op: Dit werkt alleen als je e-mailadres bij ons bekend is. Is dit niet het geval, mail dan naar [email protected] met de vraag om de ledenportaalgegevens. Je ontvangt dan de inloggegevens per mail.

Tarieven NFN-lidmaatschap 2024

– Jaarlidmaatschap hoofdbewoner excl. INF-zegel: € 34,75, incl. 4 magazines
– Jaarlidmaatschap medebewoner excl. INF-zegel: € 17,35, excl. magazines

Waarom krijg ik als verenigingslid een NFN-jaarkaart?

De persoonlijke NFN-jaarkaart is een belangrijk middel om het veiligheidsprotocol uit te voeren. Het verstrekken van de jaarkaart met het INF-zegel aan verenigingsleden is een afspraak tussen NFN en de besturen van je vereniging. Met de jaarkaart krijgen verenigingsleden ook toegang tot activiteiten en evenementen die NFN organiseert. Let op: Deze jaarkaart is géén ledenpas van NFN en geeft dan ook geen recht op NFN-Ledenvoordeel.

Wat is het verschil tussen een NFN-jaarkaart voor verenigingsleden en NFN-leden?

Zowel NFN-leden als leden van aangesloten naturistenverenigingen ontvangen een NFN-jaarkaart. Dit is een belangrijk middel om ons veiligheidsprotocol te kunnen uitvoeren. Ook heb je met de NFN-jaarkaart toegang tot door NFN georganiseerde evenementen en activiteiten.

De jaarkaart voor verenigingsleden en die van NFN-leden ziet er wel iets anders uit. NFN-leden hebben namelijk recht op ledenkorting, bijvoorbeeld bij sauna’s en andere blootlocaties. Dit is duidelijk te zien op de NFN-jaarkaart voor NFN-leden dankzij het kleurrijk blok met het woord ‘ledenvoordeel’.

Verder zitten er geen verschillen tussen beide jaarkaarten.

Ik ben lid van een naturistenvereniging, krijg ik ook een digitale jaarkaart?

Nee, leden van naturistenverenigingen ontvangen een NFN-jaarkaart op papier via hun vereniging. De digitale jaarkaart is (vooralsnog) alleen voor NFN-leden.

Ik ben lid van een naturistenvereniging en ik wil de magazines van NFN ontvangen. Hoe werkt dat?

De magazines zitten in bij het NFN-lidmaatschap. Leden van naturistenverenigingen zijn niet ook automatisch lid van NFN en ontvangen dus geen magazines.

Wil je de magazines lezen? Word dan rechtstreeks lid van NFN en steun daarmee ons werk als belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland.

Ik ben lid van NFN en ik ben ook lid geworden van een naturistenvereniging. Wat gebeurt er nu?

Leden van NFN Open & Bloot kunnen tegelijkertijd ook lid zijn van een naturistenvereniging. Dit zijn twee aparte lidmaatschappen bij twee verschillende organisaties.

Er is geen sprake van een dubbel lidmaatschap en je hoeft om die reden dus niet het NFN-lidmaatschap op te zeggen.

NFN behartigt de belangen van 2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland en heeft als doel dat naaktrecreatie in Nederland ook in de toekomst blijft bestaan en veilig is. Naaktrecreatie staat regelmatig onder druk, bijvoorbeeld als er ergens een naaktstrand dreigt te verdwijnen of wanneer er in de media verkeerde informatie over naaktrecreatie worden gedeeld. NFN praat o.a. met gemeentes en recreatieschappen, voert rechtszaken en spreekt namens de Nederlandse naaktrecreanten met de media. NFN kan alle steun hard gebruiken, word dus vooral ook lid van deze belangenorganisatie! Dan blijf je  ook op de hoogte van al onze werkzaamheden, nieuws en ontwikkelingen.

NFN heeft dus een heel ander doel dan jouw vereniging heeft; namelijk samen op een locatie bloot recreëren. Aan jouw vereniging betaal je lidmaatschapsgeld om lid te zijn van hen en dus niet van NFN.

Besluit je toch om je lidmaatschap bij NFN niet te willen voortzetten, dan vinden wij dit natuurlijk jammer. Omdat een lidmaatschap bij NFN persoonsgebonden is dien je deze zelf (en eventueel voor je partner) op te zeggen, conform de voorwaarden van NFN.

Ik ben lid van een naturistenvereniging. Hoe activeer ik het NFN-Ledenportaal?

Het NFN-Ledenportaal is alleen beschikbaar voor NFN-leden. Leden van naturistenverenigingen zijn niet ook automatisch lid van NFN.

Word ook lid van NFN om het belangrijke werk van NFN als belangenbehartiger van naaktrecreatie in Nederland te steunen en om toegang te krijgen tot het NFN-ledenportaal.

 

Word vandaag nog lid van NFN Open & Bloot

Kies het lidmaatschap dat bij jou past.

Ik wil lid worden