Lidmaatschap en facturen

Facturatieproces: hoe werkt het precies?

Alle leden van NFN kunnen jaarlijks tot en met 30 november hun lidmaatschap opzeggen voor het volgende kalenderjaar. Op 1 december start direct achter de schermen een geautomatiseerd proces om te zorgen dat wij uiterlijk anderhalve week later kunnen factureren. Een hele klus dus.

Op het moment dat dit geautomatiseerde proces in gang is gezet, kan dit niet meer gestopt worden. De doorlooptijd van enkele weken is nodig om de jaarkaarten eind januari weer bij iedereen thuis te laten bezorgen op ruim 30.000 adressen. Daarom worden opzeggingen per 1 december of later niet meer geaccepteerd voor het volgende lidmaatschapsjaar, maar het jaar dááropvolgend.

Facturen
Ongeveer half december ontvangen al onze leden de facturen voor het volgende jaar. De meeste mensen ontvangen de factuur digitaal en kunnen het bedrag direct via de betaallink in de mail overmaken. Ook de automatische incasso’s worden omstreeks half december geïncasseerd. Sommige mensen ontvangen de factuur per post, dus nog op papier.

Meerdere facturen
Onze lidmaatschappen zijn persoonlijk. Iedereen krijgt dan ook een eigen factuur, ook als je samen op één adres woont. Dat kan dus betekenen dat je huishouden meerdere e-mails of brieven ontvangt.

Jaarkaarten
Iedereen die op tijd betaald heeft ontvangt eind januari de nieuwe jaarkaart in de brievenbus. Deze verstuurt de drukker in partijen. Is je betaling later door ons ontvangen, dan zal de kaart niet in de eerste partij worden gedrukt en moet je wat langer geduld hebben tot de volgende partij verstuurd wordt.

Magazines en te late betalingen
Betaal je jouw contributie veel te laat? We sturen geen magazines na. Je kan gemiste nummers bestellen in de onze webshop

Herinneringen
Soms ontsnapt een factuur aan je aandacht. Dan versturen we een herinnering. Dit doen we uit kostenoverweging alleen per e-mail en niet per post. Mede daarom is het erg belangrijk dat je actuele e-mailadres bij ons bekend is. Eventuele wijzigingen kun je via het Ledenportaal doorgeven. Ga hiervoor naar mijn.voeltvrijheid.nl en log in.

Hoe word ik lid van NFN Open & Bloot?

Leuk dat je lid wilt worden van NFN! Je steunt daarmee onze drie belangrijkste kerntaken: belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het delen van kennis en informatie. Lees hier alles over onze lidmaatschappen en word eenvoudig lid.

Wat is mijn.voeltvrijheid.nl?

Het domein .voeltvrijheid.nl is eigendom van NFN Open & Bloot. Het is de naam van ons ledenportaal.

De betaalpagina voor het online betalen van je lidmaatschap, abonnementen, advertenties of webshopbestellingen draait ook op dit domein.
Dit is een veilig domein.

Hoe regel ik een voordelig Medebewoner-lidmaatschap?

Wil je samen met je volwassen medebewoner lid worden? Dat kan je direct aangeven in het lidmaatschapsformulier.

Ben je zelf al lid en wil je een volwassen medebewoner lid maken? Log in je Ledenportaal. Hier druk je op de button ‘medebewoner lid maken’. Hier vul je de gegevens in van je medebewoner. De adresgegevens hoef je niet nog eens in te vullen.

Hoe werkt de betaling van mijn lidmaatschap?

Zodra je lid wordt betaal je direct online en veilig via iDeal. Voor het volgende jaar ontvang je een digitale factuur met een op het bij ons bekende e-mailadres.

Per iDeal (met een betaallink)
Je ontvangt in december een email met de betaallink om je lidmaatschap voor het komende jaar te voldoen. Deze link leidt naar mijn.voeltvrijheid.nl, een veilig domein van NFN Open & Bloot. Je kan hier je factuur inzien en vervolgens kun je veilig met iDeal betalen.

Herinneringen worden altijd per mail gestuurd. Het is dus belangrijk dat jouw e-mailadres bekend is. In ons Ledenportaal kun je dit controleren en eventueel aanpassen.

Lees ook onze privacy verklaring over hoe NFN met persoonsgegevens omgaat.

Moet ik voor mijn kind ook een NFN-lidmaatschap aanvragen?

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van NFN en hebben geen jaarkaart nodig om met je mee te gaan naar blootlocaties en evenementen. Vanaf 18 jaar is een eigen jaarkaart wél verplicht en vanaf 18 jaar gaan kinderen betalen voor hun lidmaatschap. Let op: onze lidmaatschappen lopen per kalenderjaar. Het jaar dat je 18 wordt, betaal je nog niet. Je hoeft dus niet halverwege het jaar lid te worden.

NFN-jaarkaart en Ledenportaal

Ik ben mijn NFN-jaarkaart kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?

Jazeker! Een nieuwe jaarkaart kun je tegen een kleine vergoeding bestellen in de webshop.
Zoek naar ‘Duplicaat jaarkaart NFN’ en volg de stappen.

Help! Ik heb mijn NFN-jaarkaart morgen nodig! Hoe regel ik dit?

Bel of mail ons even, dan kunnen we een lidmaatschapsverklaring naar je mailen.

Wat kan ik regelen via het ledenportaal?

Het ledenportaal biedt jou als lid veel gemak. Na registratie bij het ledenportaal kun je direct inloggen. Je hebt dan alle informatie over je lidmaatschap bij de hand! Ook kun je hier:

 • Persoonlijke gegevens inzien en wijzigen
 • Een medebewoners-lidmaatschap afsluiten
 • Minderjarige kinderen toevoegen
 • Je lidmaatschap beheren
 • Je aanmelden voor onze nieuwsbrieven
 • Belangrijke documenten downloaden
 • Winkelen in onze webwinkel met ledenkorting
 • Een overzicht bekijken van je facturen en webwinkelbestellingen
 • Extra doneren
 • Nieuws voor leden lezen
Hoe krijg ik ledenkorting op mijn webwinkelbestelling?

Om ledenkorting op je bestelde artikelen te krijgen, moet je ingelogd zijn in ons ledenportaal.
Je activeert eenvoudig online je account.

Over naaktrecreatie

Waarom recreëren mensen graag naakt?

Het gevoel van vrijheid is de belangrijkste reden. Bloot recreëren is praktisch, geeft je een heerlijk vrij gevoel en nét dat stukje extra ontspanning.  Het helpt je om bewust even uit de hectische wereld te stappen, even offline te zijn en tot jezelf te komen. In een blote omgeving krijg je vrijwel vanzelf meer respect voor elkaar en accepteer je jezelf ook meer. Bloot zonnen is ook nog een keer heel praktisch, je draagt geen natte en beknellende badkleding en van bloot zonnen word je ook nog eens streeploos bruin!

Mag je zomaar overal bloot recreëren?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn. Lees hier meer over naaktrecreatie en de wet.

Wat is het verschil tussen naturisme, naaktrecreatie en nudisme?

Sommigen vinden dat ‘naturisme’ inhoudt dat je duurzaam en met veel aandacht voor de natuur leeft, en dat ‘nudisme’ staat voor gewoonweg bloot zijn. Er zijn ook mensen die zich in beide termen niet herkennen. Zij hebben het over ‘naaktlopen’, of nog korter over ‘naar het naaktstrand en de blotebillencamping’ gaan. Naaktrecreatie is de overkoepelende term voor al deze uitingen.

Is het niet eng om voor het eerst bloot te gaan? Zijn er tips voor om het eens uit te proberen?

Ja, voor veel mensen is dit toch wel een hele stap. Maar omdat je tussen andere blote mensen bent, verdwijnt je onzekerheid snel. Vooral als je ziet dat anderen bloot lekker in hun vel zitten.

Kies voor een laagdrempelige plek als je het eens wil uitproberen. Bijvoorbeeld op de grens van een naaktstrand en een textielstrand. Dan kun je zo even je zwemkleding uittrekken en een blote duik nemen en zelf de voordelen ervaren. Of bezoek eens een saunacomplex. Dat is voor veel mensen een eerste kennismaking met naakt ontspannen.

Veel naaktrecreanten zorgen voor genoeg privacy in hun achtertuin, zodat je daar ook lekker naakt kan zonnen. Lees ook onze tips voor naakt zonnen in de tuin. Als je geen badkleding meer draagt, merk je pas hoe vrij je je voelt zonder knellende bandjes of natte zwembroek.

Voor iedereen die naakt ontspant is het ooit de eerste keer geweest en dit kan best onwennig aanvoelen. Uit ervaring weten wij dat die onwennigheid echter snel verdwijnt, als je eenmaal het gevoel van vrijheid ervaart!

Hoe ga je ermee om als het koud wordt, moet je altijd bloot zijn?

Heel simpel, als je het koud hebt of als je (bijna) verbrand bent of als je het voor een activiteit fijner vindt, trek je gewoon kleren aan. Die gevoelsgrens of overweging ligt voor iedereen anders. Doe waar je je prettig bij voelt! De enige regel die op de meeste locaties geldt is dat je bloot zwemt.

Kan ik op alle blootlocaties zomaar terecht?

Op veel campings en andere vakantielocaties kun je (na reservering) gewoon verblijven. Maar op de meeste verenigingsterreinen is een NFN-jaarkaart nodig. Wél heb je natuurlijk toegang tot bijna alle naaktstranden en kun je vrijblijvend kennismaken met terreinen op de landelijke open dag naaktrecreatie die ieder jaar wordt gehouden. Op deze dag stellen de meeste verenigingen hun terreinen open voor belangstellenden. De NFN-jaarkaart krijg je bij een lidmaatschap bij NFN Open & Bloot.

Naturistenverenigingen

Ik ben lid van een naturistenvereniging en ik wil magazines ontvangen. Hoe werkt dat?

Om magazines te ontvangen ga je naar het Ledenportaal en dan kies je in het menu: Mijn lidmaatschap en selecteer je Magazines. Vervolgens klik je op Opslaan en betalen. Je betaalt dan direct via iDeal. Heb jij je Ledenportaal niet geactiveerd? Klik dan hier.

Ik zeg mijn lidmaatschap bij een naturistenvereniging op. Wat nu?

Als je niets doet, gebeurt er niets. Je gratis NFN-basislidmaatschap komt te vervallen en dus ook het aanbod om de magazines te ontvangen voor de ledenprijs. Uiteraard is het mogelijk om rechtstreeks bij NFN lid te worden.

Ik ben lid van een naturistenvereniging. Hoe activeer ik het NFN-Ledenportaal?

Je activeert je NFN-Ledenportaal eenvoudig via deze link. Hiervoor heb je enkel jouw persoonlijke gegevens nodig.

 

Waarom moet ik betalen voor de magazines, ik ben toch lid van NFN via mijn vereniging?

Jouw vereniging doet een afdracht per lid aan NFN. Slechts een heel klein gedeelte daarvan is voor het werk van NFN: belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het delen van kennis en informatie.

Uiteraard kun je naast een lidmaatschap bij een vereniging ook rechtstreeks betalend NFN-lid blijven of worden en hiermee financieel bijdragen aan de werkzaamheden van NFN. Zo zorgen we samen dat bloot gewoon is en blijft.

Dus verenigingsleden kunnen lid zijn van een vereniging én van NFN Open & Bloot.  Als verenigingslid betaal je dus zelf niet mee aan de taken van NFN: belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het verstrekken van kennis en informatie.

Om de magazines te ontvangen kan je twee dingen doen:

 1. Je kan als verenigingslid ook lid worden/blijven bij NFN;
 2. Wil je dit niet? Dan kan je je in het Ledenportaal van NFN activeren en de magazines bij NFN bestellen tegen de ledenprijs van € 16,30 voor 4 magazines incl. verzenden (tarief 2023).
Ik ben als lid van NFN, lid geworden van een naturistenvereniging, wat nu?

Leden van NFN Open & Bloot kunnen ook lid zijn van een naturistenvereniging. Dit zijn twee aparte lidmaatschappen.

Er is sprake dus geen sprake van een dubbel lidmaatschap. De afdracht die besturen van naturistenverenigingen per lid doen aan NFN is om de besturen te ondersteunen. Zoals met het veiligheidsprotocol, de organisatie van de landelijke open dag naaktrecreatie, verenigingskamer   (2 x per jaar), het verenigingsportaal en een vast contactpersoon op kantoor. Daarnaast kunnen de besturen gebruikmaken van collectieve inkoop van aanvullende diensten en producten

Dit is ook expliciet geregeld in de statuten van NFN (artikel 5.1b)

Een heel klein gedeelte van deze afdracht is voor de werkzaamheden en taken van NFN (belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het delen van kennis en informatie).

Omdat een naturistenvereniging is aangesloten is bij NFN kunnen hun leden gebruik  maken van het NFN-Ledenportaal. Dan kun je onze magazines afnemen tegen de ledenprijs, winkelen met korting in de webshop en stemmen (of zich beschikbaar stellen) voor de Ledenraad.

Besluit je toch om je lidmaatschap bij NFN niet te willen voortzetten, dan vinden wij dit bijzonder jammer. Omdat een lidmaatschap bij NFN persoonsgebonden is dien je deze zelf (en eventueel voor je partner) op te zeggen conform de voorwaarden van NFN.

Ik ben lid geworden van een vereniging en wil het rechtstreekse lidmaatschap opzeggen, kan mijn vereniging dit voor mij doen?

Dit kan niet. Ledenadministrateurs van verenigingen kunnen niet het rechtstreekse NFN-lidmaatschap opzeggen. Het betreft een overeenkomst tussen NFN en het lid en kan alleen door het lid zelf worden opgezegd. Dit kan ieder kalenderjaar tot 30 november. Opzeggen kan uitsluitend schriftelijk, door te mailen naar info@nfn.nl of via het Ledenportaal

Niet gevonden wat je zocht?

Wij zijn geopend van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.30 uur en het beste te bereiken via info@nfn.nl

Wij zijn telefonisch bereikbaar maandag t/m donderdag van 9.30 tot 13.00 uur op +31 (0)33 253 3050

Contact opnemen