Veelgestelde vragen

Wij hebben de antwoorden!

Heb je een vraag? Goede kans dat je het antwoord hieronder vindt. Zit jouw vraag & antwoord er niet tussen? Bel ons gerust. We helpen je graag verder.

Lidmaatschap & Ledenportaal

Hoe regel ik een voordelig Medebewoner-lidmaatschap?

Wil je samen met je volwassen medebewoner lid worden? Dat kan je direct aangeven in het lidmaatschapsformulier.

Ben je zelf al lid en wil je een volwassen medebewoner lid maken? Log in je Ledenportaal. Hier druk je op de button 'medebewoner lid maken'. Hier vul je de gegevens in van je medebewoner. De adresgegevens hoef je niet nog eens in te vullen. 

 

Hoe werkt de betaling van mijn lidmaatschap?

Zodra je lid wordt betaal je direct online en veilig via iDeal. Voor het volgende jaar ontvang je een digitale factuur met een op het bij ons bekende e-mailadres. 

Per iDeal (met een betaallink)
Je ontvangt in december een email met de betaallink om je lidmaatschap voor het komende jaar te voldoen. Deze link leidt naar Mollie (een betaalprovider), je kan je factuur inzien en vervolgens kun je veilig met iDeal betalen. De link in de mail komt van voeltvrijheid.nl. Dit domein is van NFN Open & Bloot en is veilig. 

Herinneringen worden altijd per mail gestuurd. Het is dus belangrijk dat jouw e-mailadres bekend is. In ons Ledenportaal kun je dit controleren en eventueel aanpassen.


Lees ook onze privacy verklaring over hoe NFN met persoonsgegevens omgaat. 

Wat is mijn.voeltvrijheid.nl?

Het domein .voeltvrijheid.nl is eigendom van NFN Open & Bloot. Het is de naam van ons ledenportaal. 

De betaalpagina voor het online betalen van je lidmaatschap, abonnementen, advertenties of webshopbestellingen draait ook op dit domein. 

Hoe kan ik een adreswijziging doorgeven?

In ons ledenportaal kun je zelf je persoonlijke gegevens aanpassen. Als je ingelogd bent, voer je eenvoudig zelf een adreswijziging door. Ga hiervoor via het dashboard naar 'Ik wil mijn gegevens wijzigen', pas je gegevens aan en klik onderaan de pagina op 'Opslaan'. heb je nog geen account bij ons ledenportaal? Registreer je dan via deze pagina.

Kun je met twee personen naar een camping met één jaarkaart?

Het NFN-lidmaatschap is persoonsgebonden. Iedereen met een jaarkaart is bekend bij NFN en akkoord gegaan met de voorwaarden en ons veiligheidsprotocol. Door te controleren op jaarkaarten houden we naakt recreëren voor iedereen veilig. 

Bij de meeste campings hebben daarom alle bezoekers een NFN-jaarkaart nodig, behalve kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. Voor meer informatie kun je het beste van tevoren even contact opnemen met de betreffende camping.

Wat kan ik regelen via het ledenportaal?

Het ledenportaal biedt jou als lid veel gemak. Na registratie bij het ledenportaal kun je direct inloggen. Je hebt dan alle informatie over je lidmaatschap bij de hand! Ook kun je hier: 

 • Persoonlijke gegevens inzien en wijzigen
 • Een medebewoners-lidmaatschap afsluiten
 • Minderjarige kinderen toevoegen
 • Je lidmaatschap beheren
 • Je aanmelden voor onze nieuwsbrieven
 • Belangrijke documenten downloaden
 • Winkelen in onze webwinkel met ledenkorting
 • Een overzicht bekijken van je facturen en webwinkelbestellingen
 • Extra doneren
 • Nieuws voor leden lezen

Het registreren bij het ledenportaal lukt niet.

Krijg je de melding 'Wij hebben je gegevens helaas niet kunnen vinden. Neem contact met ons op via het contactformulier.'?

Dan komen de gegevens die bij ons bekend zijn niet helemaal overeen met de gegevens die je hebt ingevuld. Ben je bijvoorbeeld verhuisd of heb je een nieuw e-mailadres dat nog niet bij ons bekend is? Probeer dan eens je oude (e-mail)adres in te vullen. 

Lukt dit ook niet? Klik op de knop 'Contact opnemen' en vul het formulier in. We sturen je dan binnen 7 werkdagen alsnog een e-mail met een activatielink of we nemen contact met je op voor ondersteuning bij de registratie bij ons ledenportaal. Bedankt!

Hoe kan ik extra doneren?

We kunnen altijd extra steun gebruiken. Wil jij extra doneren? Dit kan via de doneerknop in het Ledenportaal. Je kan hier zelf het bedrag kiezen en direct via iDeal betalen. 

Geen lid en wel doneren? Ga naar natuurlijknfn.nl/doneren

Ik heb me al geregistreerd bij het ledenportaal, maar het inloggen lukt niet.

Het ledenportaal biedt jou als lid veel gemak. Na registratie bij het ledenportaal kun je direct inloggen. Je hebt dan alle informatie over je lidmaatschap bij de hand! Lukt het inloggen niet? Lees dan even deze tips:

- Om in te loggen in het ledenportaal ga je naar: https://mijn.voeltvrijheid.nl/inloggen
- Inloggen gaat via de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je zelf hebt gekozen bij registratie. 
- Je gebruikersnaam heb je zelf gekozen. Dit is dus niet automatisch je e-mailadres. Ben je je gebruikersnaam vergeten? Je vindt deze terug in de bevestigingsmail die je na registratie van ons hebt ontvangen. 
- Ben je je wachtwoord vergeten? Ga dan naar het inlogscherm van het ledenportaal en kies voor 'wachtwoord vergeten'. Je ontvangt dan een e-mail waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen. 

De ingangsdatum van mijn lidmaatschap klopt niet in het ledenportaal.

Dat kan kloppen. In het verleden hebben we onze ledenadministratie gedigitaliseerd. Tijdens dit proces van papier naar digitaal zijn sommige gegevens niet goed meegekomen. 

Als ik een merk kies in het Ledenportaal, heeft dat invloed op het ontvangen van de magazines?

Als NFN-lid ontvang je 2x ons magazine UIT! en 2x ons magazine BlootGewoon! Een merk kiezen in ons Ledenportaal heeft hierop geen invloed.

We vragen naar de voorkeur voor een merk, zodat we onze online informatie op jouw behoefte aan kunnen passen.

BlootGewoon!
BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot en is er voor iedereen voor wie bloot ontspannen vooral een fijne en praktische vrijetijdsbesteding is. Gewoon om te genieten van het vrije gevoel van bloot zonnen, zwemmen en relaxen. Met respect voor jezelf, voor elkaar en voor ieders keuze.

Natuurlijk! NFN
Natuurlijk! NFN is er voor iedereen voor wie bloot méér betekent dan alleen een recreatievorm: je ervaart bloot als een belangrijke levenswaarde. Bewust leven, sociale gelijkheid en verbondenheid met elkaar en met de natuur zijn belangrijke kernwaarden. Natuurlijk! NFN streeft ernaar om iedereen op zijn of haar manier en in alle vrijheid naaktrecreatie te laten ervaren, in een omgeving waarin we elkaars keuzes respecteren.

Moet ik voor mijn kind ook een NFN-lidmaatschap aanvragen als ik naar een naturistencamping ga?

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van NFN en hebben geen jaarkaart nodig om met je mee te gaan naar blootlocaties en evenementen van BlootGewoon! en Natuurlijk! NFN. Vanaf 18 jaar is een eigen jaarkaart wél verplicht en vanaf 18 jaar gaan kinderen betalen voor hun lidmaatschap. Let op: onze lidmaatschappen lopen per kalenderjaar. Het jaar dat je 18 wordt, betaal je nog niet. Je hoeft dus niet halverwege het jaar lid te worden.

Wat is de opzegtermijn voor het NFN-lidmaatschap?

Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar en je jaarkaart is geldig tot eind januari. Opzeggen voor het volgende kalenderjaar kan het gehele jaar door, tot uiterlijk 30 november van het lopende kalenderjaar. Dit is ook terug te vinden bij de ‘Voorwaarden lidmaatschap’ en in ons magazine UIT!.

Helaas kunnen wij je lidmaatschap voor het komende jaar niet meer beëindigen als je na 30 november opzegt. Op 1 december start ons automatisch proces om alle lidmaatschappen te verlengen, opzeggingen kunnen dan niet meer worden verwerkt. De wet Van Dam is niet van toepassing op lidmaatschappen van verenigingen, onze statuten zijn leidend. 

Opzeggingen die bij NFN binnenkomen na 30 november, worden in behandeling genomen voor het lidmaatschap van het kalenderjaar daarop. Je kunt dan het gehele jaar nog gebruik maken van alle voordelen die het lidmaatschap van NFN je biedt. Je draagt bij aan de promotie, acceptatie en de imagoverbetering van bloot in onze maatschappij. Je krijgt 4x per jaar onze magazines thuisgestuurd. Met onze jaarkaart heb je toegang tot alle blootlocaties ter wereld. En je krijgt korting bij o.a. campings, sauna's en in onze webshop.

Je kan opzeggen via jouw Ledenportaal of door een mail te sturen naar info@nfn.nl. Let op: vermeld bij opzegging altijd je volledige naam, lidmaatschapsnummer en adres. 

Hoe zeg ik mijn NFN-lidmaatschap op?

Wat jammer dat je je lidmaatschap wilt beëindigen. Opzegging van het NFN-lidmaatschap moet voor 30 november van het daaraan voorafgaande jaar door NFN zijn ontvangen. Zonder opzegging wordt het NFN-lidmaatschap jaarlijks automatisch verlengd.  

In ons ledenportaal kun je zelf je lidmaatschap beëindigen. Als je ingelogd bent, ga je via het dashboard naar 'Lidmaatschap aanpassen'. Kies voor 'Opzeggen' en bevestig je opzegging. Heb je nog geen account bij ons ledenportaal? Registreer je dan via deze pagina.

Liever schriftelijk of per e-mail opzeggen? In de schriftelijke opzegging dien je naast je persoonlijke gegevens ook je registratienummer en dat van je partner en kinderen te vermelden, indien van toepassing.

Wanneer wordt de nieuwe jaarkaart bezorgd?

De NFN-jaarkaart wordt jaarlijks eind januari verstuurd aan leden die hun contributie niet later dan de eerste week van januari betaald hebben. Is de betaling daarna ontvangen, dan wordt de jaarkaart rond half februari verstuurd of later (afhankelijk van het moment van betaling). Heb jij een automatische incasso afgegeven, dan kun je je jaarkaart dus eind januari verwachten. NB: de NFN-jaarkaart is jaarlijks tot en met januari van het volgende jaar geldig.

Ik ben mijn NFN-jaarkaart kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?

Jazeker! Een nieuwe jaarkaart kun je tegen een kleine vergoeding bestellen in de webshop
Zoek naar 'Duplicaat jaarkaart NFN' en volg de stappen. 

Help! Ik heb mijn NFN-jaarkaart morgen nodig! Hoe regel ik dit?

Bel of mail ons even, dan kunnen we een lidmaatschapsverklaring naar je mailen.

Voor Verenigingsleden

Ik ben lid van een naturistenvereniging en ik wil magazines ontvangen. Hoe werkt dat?

Om magazines te ontvangen ga je naar het Ledenportaal en dan kies je in het menu Mijn lidmaatschap en selecteer je Magazines. Vervolgens klik je op Opslaan en betalen. Je betaalt dan direct via iDeal. Heb jij je Ledenportaal niet geactiveerd? Klik dan hier

Ik ben lid van een naturistenvereniging. Hoe activeer ik mijn lidmaatschap?

Je activeert je lidmaatschap eenvoudig via het ledenportaal. Hiervoor heb je enkel jouw persoonlijke gegevens nodig.

Activeer direct jouw lidmaatschap via deze link (alleen voor verenigingsleden).

Ik ben lid geworden van een vereniging, willen jullie het geld van mijn rechtstreekse lidmaatschap terugstorten? Want ik ben nu dubbel lid.

Als je lid bent van NFN en je wordt lid van een vereniging krijg je geen restitutie over dat kalenderjaar. Daarnaast kunnen verenigingsleden lid zijn van de vereniging én van NFN Open & Bloot. Dit zijn twee aparte lidmaatschappen. Dit is ook expliciet geregeld in de statuten van NFN (artikel 5.1b)

Er is sprake dus geen sprake van een dubbel lidmaatschap. De afdracht die besturen van naturistenverenigingen per lid doen aan NFN is om de besturen te ondersteunen. Zoals zoals met het veiligheidsprotocol, de organisatie van de landelijke open dag naaktrecreatie, het verenigingsportaal en een vast contactpersoon op kantoor. Daarnaast kunnen de besturen gebruikmaken van collectieve inkoop van aanvullende diensten en producten zoals jaarkaarten, licenties en verzekeringen. Ook participeren besturen van alle bij NFN aangesloten verenigingen in de Verenigingskamer (2x per jaar). Een heel klein gedeelte daarvan is voor de werkzaamheden en taken van NFN (belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het delen van kennis en informatie).

Doordat een naturistenverenigingen is aangesloten bij NFN hebben hun leden allemaal een NFN-jaarkaart. Deze kaart is het een belangrijk onderdeel van het veiligheidsprotocol. Daarnaast biedt kaart leuke voordelen. Let op: een jaarkaart van NFN is geen lidmaatschapskaart of ledenpas.

Wel is het zo dat omdat een naturistenvereniging is aangesloten is bij NFN hun leden gebruik kunnen maken van een gratis basislidmaatschap. Verenigingsleden zijn niet automatisch lid van NFN. Dit kan alleen door het lidmaatschap te activeren, dan kunnen ook verenigingsleden met korting winkelen in de webshop en stemmen (of zich beschikbaar stellen) voor de Ledenraad.

Waarom moet ik betalen voor de magazines, ik ben toch lid van NFN via mijn vereniging?

Nee, verenigingsleden kunnen lid zijn van de vereniging én van NFN Open & Bloot. Dit zijn twee aparte lidmaatschappen en staat los van elkaar. Je betaalt je vereniging vaak om toegang te krijgen tot hun locatie of deelname aan activiteiten die worden georganiseerd. Als verenigingslid betaal je niet mee aan de taken van NFN: belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het verstrekken van kennis en informatie. 

Om de magazines te ontvangen kan je twee dingen doen:

 1. Je kan als verenigingslid ook lid worden/blijven bij NFN;
 2. Wil je dit niet? Dan kan je je gratis basislidmaatschap activeren en de magazines bij NFN bestellen tegen de ledenprijs van € 4,10 per magazine incl. verzenden (tarief 2023).

Ik zeg mijn lidmaatschap bij een naturistenvereniging op. Wat nu?

Als je niets doet, gebeurt er niets. Je gratis NFN-basislidmaatschap komt te vervallen en dus ook het aanbod om de magazines te ontvangen voor de ledenprijs. Uiteraard is het mogelijk om rechtstreeks bij NFN lid te worden. 

Over naaktrecreatie

Waarom recreëren mensen graag naakt?

De meeste mensen recreëren naakt omdat het ze zo'n gevoel van vrijheid geeft. Maar er zijn ook praktische kanten waardoor mensen ervoor kiezen in hun blootje te recreëren. Het is op naaktstranden vaak rustiger en schoner dan op textielstanden, doordat naaktrecreanten zich bewust zijn van hun omgeving en prettig met elkaar omgaan. Je wordt streeploos bruin, hoeft minder kleding mee te sjouwen en geen rare omkleedtrucs te doen met een handdoek. Verder liggen terreinen voor naaktrecreatie veelal op hele mooie plekken, omgeven door natuurschoon. De meeste mensen beschouwen het als een vorm van vrijetijdsbesteding.

Is het niet eng om voor het eerst bloot te gaan?

Ja, voor veel mensen is dit toch wel een hele stap. Maar omdat je tussen de blote andere mensen bent, verdwijnt je onzekerheid snel. Vooral als je ziet dat anderen bloot lekker in hun vel zitten. Een naturistencamping is dan ook een geschikte plek om je voor het eerst bloot te kunnen geven. Maar er zijn meer situaties mogelijk waar je uit de kleren kunt. Bijvoorbeeld op het strand, in de sauna of in het zwembad. Als je geen badkleding meer draagt, merk je pas hoe vrij je je voelt zonder knellende bandjes.

Mag je ook je kleren aanhouden als je dat wilt?

In het algemeen is bloot gewenst, mits de temperatuur dat toelaat. Als het koud is, hebben naaktrecreanten natuurlijk gewoon kleren aan. Ook persoonlijke omstandigheden worden gerespecteerd. En op veel plekken doet men niet zo moeilijk als pubers liever iets aan willen houden. Het is aan te raden om vooraf contact te zoeken met een terrein om te vragen hoe erover wordt gedacht.

Mag je zomaar overal bloot recreëren?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn. Lees meer over de wetgeving rond naaktrecreatie.

Wat is het verschil tussen naturisme, naaktrecreatie en nudisme?

Sommigen vinden dat 'naturisme' inhoudt dat je duurzaam en met veel aandacht voor de natuur leeft, en dat 'nudisme' staat voor gewoonweg bloot zijn. Er zijn ook mensen die zich in beide termen niet herkennen. Zij hebben het over 'naaktlopen', of nog korter over 'naar het naaktstrand en de blotebillencamping' gaan. Naaktrecreatie is de overkoepelende term voor al deze uitingen.

Vertel je aan anderen dat je naakt recreëert?

Dat bepaal je helemaal zelf, of je het wel of niet vertelt. Er zullen altijd mensen zijn die er raar van opkijken, maar je zult ook merken dat er heel enthousiast op gereageerd wordt.

Kijken naturisten veel naar elkaar?

Natuurlijk zijn alle lichaams- en geslachtsdelen zichtbaar, wat de mogelijkheid biedt tot kijken en vergelijken. Maar meestal kijk je niet op die manier naar elkaar. Bij de ander zie je veel meer het geheel, de uitstraling, dan de delen. Dan blijkt het niet zo belangrijk of interessant hoe iemand eruit ziet.

Hoe kijken naaktrecreanten tegen piercings aan?

Dat verschilt per persoon en soms ook per vereniging. Sommigen vinden het onnatuurlijk of nemen er zelfs aanstoot aan. In de praktijk valt niemand over een enkel ringetje, maar overdaad vinden sommigen storend. Vaak wordt in de huisregels van een naturistencamping of -vereniging beschreven wanneer piercings niet gewenst zijn.

Roept naaktrecreatie geen seksuele sfeer op?

Bij een eerste keer bloot is iedereen – man of vrouw – vaak wel een beetje gespannen. Dit zorgt er juist voor dat een erectie niet gauw ontstaat, daar hoeven mannen dus niet bang voor te zijn. Bloot is sowieso minder opwindend dan je denkt, want als iedereen bloot is, wordt het gewoon.

Trekt een naturistenterrein geen ongure types aan?

Mensen met 'onfrisse' ideeën komen in dezelfde verhoudingen op naturistencampings voor als waarin ze bij jou in de omgeving aanwezig zijn. Met het verschil dat ze op naturistencampings eerder opvallen. Het is het gedrag dat opvalt; ook kinderen valt dit vrij snel op. Kleding beschermt vooral tegen het weer, helaas niet tegen ideeën. En mensen met exhibitionistische neigingen hebben weinig lol onder naaktrecreanten. Ze vallen gewoon niet op.

Wat gebeurt er als kinderen in de puberteit komen en zich geen raad weten met hun lichaam?

Naaktrecreatie maakt kinderen en pubers sneller vertrouwd met het menselijk lichaam in alle stadia van de groei. Daardoor zijn zij beter voorbereid op fysieke veranderingen in hun lichaam. Het hangt van hun eigen ontwikkeling af, of zij naaktrecreatie als iets natuurlijks blijven zien, zich er van afwenden of gewoon een tijdje hun kleding aanhouden. De meeste campings tolereren dit wel.

Zijn kinderen die denken 'bloot is oké' niet extra kwetsbaar voor ongepaste toenadering?

Nee, want kinderen die vertrouwd zijn met bloot, herkennen in het algemeen afwijkend gedrag wel. Maar naturistisch of niet, het blijft altijd noodzakelijk om als ouder met je kind te praten over relaties met derden.

Bestellen en betalen

Hoe krijg ik ledenkorting op mijn webwinkelbestelling?

Om ledenkorting op je bestelde artikelen te krijgen, moet je ingelogd zijn in ons ledenportaal. 
Je activeert eenvoudig online je account.

Wanneer ontvang ik mijn bestelling?

Binnen 3-8 werkdagen heb je je bestelling in huis.

Is mijn online betaling veilig?

Ja. NFN maakt voor de online betalingen van het lidmaatschap gebruik van Payment Service Provider Mollie. Voor Mollie is beveiliging het allerbelangrijkste. Door rigoureuze veiligheidscontroles, veilige dataopslag, screening van personeel en compliance met elke regulering, kunnen ze de veiligheid, stabiliteit en betrouwbaarheid van hun betaalplatform garanderen. Kijk op de website van Mollie voor meer informatie over online betalingen via Mollie.

Jongeren

Wat is er voor jongeren allemaal te doen?

Voor jongeren tussen de 18 & 28 jaar, maar ook voor degenen die ouder zijn dan 28 jaar zijn er veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Lees hier alles over jongeren.

Krijg je als jongere je eigen jaarkaart?

Ben je jonger dan 18 jaar, dan krijg je geen eigen jaarkaart. Vanaf 18 jaar krijg je wel een eigen jaarkaart. Tot je 18e is het lidmaatschap van NFN gratis.

Ik ben ouder dan 28, maar wil nog wel graag met jonge mensen op stap.

Bij NFN is een vereniging voor jonge naaktrecreanten aangesloten: JAN (Jonge Actieve Naturisten) voor 20’ers en 30’ers.

Ook is er Generation N, zij organiseren voor twintigers en dertigers die gezamenlijk naakt willen recreëren geregeld activiteiten en evenementen. Wil je meer informatie over deze groep? Stuur dan een mailtje naar genn.contact@gmail.com.

De naturistenvereniging Zon & Leven heeft ook een jongerentak: Jong Zon & Leven

Wat is de jaarlijkse jongerenreis?

Sinds 2017 organiseert Reisorganisatie Internatuur met een groep enthousiaste jongeren en met NFN Open & Bloot als hoofdsponsor een fantastische zomervakantie! 

Om mee te kunnen moet een je rechtstreeks NFN-lidmaatschap hebben en moet je tussen de 18 en 27 jaar zijn.

Je leest hier alles over de zomervakantie

Overig

Hoe ziet de organisatiestructuur van NFN Open & Bloot eruit?

Op 7 december 2019 heeft de Federatieraad ingestemd met een statutenwijziging voor NFN Open & Bloot. NFN Open & Bloot bestaat inmiddels al zo’n 60 jaar. De afgelopen jaren is gebleken dat de structuur niet meer slagvaardig genoeg was. Daarom is er nu gekozen voor de overgang naar een compacter model waarmee we klaar zijn voor de toekomst! Daar horen nieuwe statuten en een nieuw huishoudelijk regelement bij.

Het nieuwe besturingsmodel en statuten treden op 1 januari 2020 in werking. Wat de belangrijkste wijzigingen voor onze leden zijn lees je hier!

Waar is het forum gebleven?

Op de vorige website bood NFN een forum aan waarmee naaktrecreanten met elkaar van gedachten konden wisselen. Op de website waar je nu naar kijkt, komt dit forum niet terug. Met georganiseerde sites als www.naturisten-forum.nl en diverse (besloten) groepen over naturisme op social media zijn er goede platforms beschikbaar om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen en ideeën op te doen. Met nfn.nl richten we ons daarom op onze kern over alle vormen en mogelijkheden op het gebied van naaktrecreatie en naturisme.

Waar vind ik de sieraden met het naturistensymbool?

Het Symbool van de Naturist, ontworpen door Cor Uytenhaak in 1973, is een teken van herkenning onder naaktrecreanten. Het symbool is auteursrechtelijk beschermd en wordt in gouden en zilveren hangers, oorbellen, ringen, horloges en stickers vervaardigd door De Vries Juwelier in Hoorn. Sieraden kunnen direct besteld worden via www.naturistensymbool.nl.

Ik heb een naturistische accommodatie. Kan die in deze website worden opgenomen?

Dat hangt van de status van je accommodatie af. NFN toont op haar website alle naturistische mogelijkheden met een zakelijke inslag. Dat doen we om aan onze websitebezoekers een minimale kwaliteit te bieden. Een KvK-nummer of (in het buitenland) een andere vorm van zakelijke registratie bij de overheid is daarom een vereiste. Voldoe je niet aan deze eis of wil je extra aandacht, dan is er de mogelijkheid om te adverteren. Voor meer informatie stuur je een mail naar ad@nfn.nl

Kan ik het (financiëel) jaarverslag inzien?

We schrijven elk jaar een algemeen jaarverslag voor onze leden. Het jaarverslag van 2020 lees je hier. Het jaarverslag van 2021 is nog niet gepubliceerd.

Financieel jaarverslag
De wettelijke regeling met betrekking tot het deponeren van de jaarrekening en het jaarverslag is niet voor onze vereniging van toepassing. Dit geldt alleen voor een vereniging die een of meer ondernemingen in stand houdt en gedurende twee achtereenvolgende boekjaren minimaal 6 miljoen euro heeft omgezet.

De wet stelt in Boek 2 Burgerlijk Wetboek Boek 2 voor (kleine) ’verenigingen die geen ‘onderneming in stand houden’ dat ze moeten voldoen aan de volgende eisen:

- Artikel 10: het bestuur is verplicht jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar de balans en de staat van baten en lasten van de vereniging te maken en op papier te stellen.
- Artikel 48: het bestuur moet een bestuursverslag maken en een balans plus staat van baten en lasten met een toelichting ter goedkeuring aan de ledenvergadering (bij NFN is dit de Ledenraad) overleggen.
- Elke bestuurder moet deze stukken ondertekenen.
- Tenzij er een controlerend accountant of een raad van commissarissen is aangesteld, onderzoekt een (kas)commissie de jaarrekening.

NFN heeft het toezicht geregeld door een auditcommissie binnen de Raad van Toezicht te benoemen. Ook huren we ook nog een externe accountant in.
App

Heeft NFN een app?

De NFN app wordt niet meer ondersteund en bijgewerkt. Hiervoor in de plaats is www.blootkompas.nl gekomen. Dit is onze gloednieuwe locatiezoeker met ruim 1.800 blootlocaties wereldwijd. BlootKompas! werkt perfect op smartphones en tablets, dus een app is niet meer nodig. Door een snelkoppeling te maken of de website als bladwijzer in te stellen heb je de website altijd bij de hand.