Verenigingen

Verenigingen

Bij NFN zijn zo'n vijftig naturistenverenigingen aangesloten. Zij zijn er om leuke activiteiten mee te ondernemen, gezelligheid te beleven of te sporten.

Soorten verenigingen
De meeste aangesloten verenigingen hebben een terrein dat de leden met elkaar onderhouden en waar ze gratis mogen verblijven.

 • Op de meeste hiervan kun je kamperen, maar soms zijn ze alleen geschikt voor dagrecreatie.
 • Daarnaast zijn er een hoop zwemverenigingen: groepen mensen uit een bepaalde regio die op gezette tijden een nabijgelegen zwembad afhuren om daar bloot te kunnen zwemmen.
 • Tot slot zijn er de activiteitengroepen. Clubs die zich alleen op jongeren of alleengaanden richten, bijvoorbeeld, of die een bepaalde hobby of sport delen, maar ook groepen die zijn ontstaan uit vaste bezoekers van een dagstrand of camping. Hun kernactiviteit is meestal het organiseren van allerlei gezelligs, maar soms nemen ze ook een deel van het terreinonderhoud voor hun rekening.

Ook voor NFN-leden!
Bij al deze clubs zijn NFN-leden tegen een kleine vergoeding ook welkom, of mogen ze op zijn minst een keertje komen kennismaken. 

Verenigingen voor verblijfsrecreatie per provincie

Brabant
Athena (naturistencamping Athena Ossendrecht)
Hart van Brabant (Naturistencamping De Reeshof)
Naturistenvereniging Heliantus (Naturistencamping Heliantus)
Naturistenvereniging Hertogstad (Naturistencamping ’t Vinkel)
Mens en Natuur (Naturistencamping Markeplaat)
Naturistenvereniging De Grens (Naturistencamping Parelmoer)
Naturistenvereniging De Peelrand (Naturistencamping De Peelrand)
Zon & Leven (Naturistencamping De Posthoek)
Zon & Leven (Naturistencamping Kuikseind)
Naturistenvereniging Zonnelust (Naturistencamping De Vaarselhof

Drenthe
Niks Um ’t Lief / NUL Emmen (Naturistencamping De Bargerhoek)
Lichtbond Noord (Naturistencamping De Mierenhoop)

Flevoland
Naturistenvereniging Chamavi (Naturistencamping Hamaland)
Naturistenvereniging VRIJ (Naturistencamping De Vrijgaard)

Friesland
Zon & Leven (Naturistencamping De Appelhof)
Naturistenvereniging Lotus (Naturistencamping Kuinderloo

Gelderland
Lichtbond Gelre (Naturistencamping Gelre)
Zon & Leven (Naturistencamping De Maat)
Zon & Leven (Naturistencamping De Scharf

Limburg
Naturistenvereniging Atlanta (Naturistencamping Atlanta)
Naturistenvereniging Zuid (Naturistencamping De Waterhoeven)
Naturistenvereniging Paluda (Naturistencamping Paluda)
Naturistenvereniging Vrij-Uit (Naturistencamping De Ossendijk)

Noord-Holland
Naturistenvereniging Geminat (Naturistencamping De Groote Keijns)
Zon & Leven (Naturistencamping Starnmeer)
Naturistenvereniging De Vrije Vogels (Naturistencamping De Vrije Vogels)
Amsterdamse Lichtbond (Naturistenterrein De Molen

Overijssel
NON Aamsveen (Naturistencamping Aamsveen)
Naturistenvereniging De Krösenberg (Naturistencamping De Krösenberg)
Naturistenvereniging Ostana (Naturistencamping Ostana)
Naturistenvereniging Balderhaar (Naturistencamping Balderhaar

Utrecht
Naturistenvereniging De Birk (Naturistencamping De Birk)
Zon & Leven (Naturistenterrein Gravingen)
Zon & Leven (Naturistenterrein De Vier Elementen)
Haagse Lichtbond (Naturistencamping De Wilgenborgh)
Naturistenvereniging Maarsseveense Plassen (NVMP) - Naturistenstrand Maarsseveense Plassen

Zeeland
Naturistenvereniging Zeelandia (Naturistencamping De Schoone Waardin)

Zuid-Holland
Naturistenvereniging Abtswoudse Hoeve (NAVAH) (Naturistencamping Abtswoudse Hoeve)
DNSV Goed Af (Naturistencamping De Ammoniet)
Zon & Leven (Naturistencamping Berkenwoude)
Naturistenvereniging Hellevoetsluis (Naturistencamping De Brongaard
Zuidhollandse Lichtbond (Naturistencamping De Bessenhof)

België
Athena (naturistencamping Athena Helios)
Athena (naturistencamping Athena Le Perron)

Lid worden

Van de meeste naturistenverenigingen en -organisaties kun je ook lid worden. Als een vereniging een eigen naturistenterrein beheert, dan behoren jaarplaatsen bijvoorbeeld vaak tot de mogelijkheden. De kosten voor het lidmaatschap van een vereniging variëren en hangen natuurlijk af van het soort vereniging en de inhoud van het lidmaatschap. Als je contact opneemt met een vereniging, dan kunnen zij je alles vertellen over de mogelijkheden.

Zakelijke samenwerking met NFN

Onder de vlag van NFN Open & Bloot kunnen ondernemingen, stichtingen of verenigingen zich manifesteren als zakelijke samenwerkingspartner. NFN erkent deze organisaties als ze naaktrecreatie een warm hart toedragen en voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden vanuit NFN. 

Deze organisaties mogen het NFN-logo voeren in hun uitingen voor herkenbaarheid en als kwaliteitsmerk. Ook het aanvragen van het Prettig Bloot-label is voor zakelijkje samenwerkingspartners mogelijk. Zakelijke partners krijgen een vermelding op de website van de NFN of op BlootKompas! en kunnen, indien gewenst, gebruikmaken van de expertise van het NFN-kantoor. Daarnaast profiteren ze direct of indirect mee aan het werk wat NFN uitvoert als:

 • Belangenbehartiger voor naakt recreërend Nederland.
  We zijn in gesprek gemeentes, overheden en ondernemers over de toegevoegde waarde van plekken voor naaktrecreatie.
 • Maatschappelijke acceptatie.
  Ons doel is meer begrip en maatschappelijke acceptatie voor naaktrecreatie in Nederland. Dat bloot gewoon is én blijft. We zoeken daarom ook continu de media, verspreiden nieuws en informatie en zoeken actief contact met naaktrecreanten en geinteresseerden op om ons verhaal te blijven vertellen.
 • Advies en informatie.
  We zijn er voor alle naaktrecreanten, we ondersteunen besturen van naturistenverenigingen en adviseren (lokale) overheden en recreatieschappen. Op onze wereldwijde locatievinder BlootKompas! bieden we een overzicht van alle blootlocaties wereldwijd en via de (digitale) media informeren we over alles wat met naaktrecreatie te maken heeft.

Geïnteresseerd in een zakelijke samenwerking en naar de voorwaarden?

Neem voor meer informatie contact op via info@nfn.nl.

Wat doet NFN voor naturistenverenigingen?

NFN Open en Bloot is er voor iedereen die bloot zont, zwemt of ontspant. Of je dat nu doet op het naaktstrand, sauna, camping of gewoon bij je eigen naturistenvereniging. Iedereen moeten ruimte voelen en krijgen om te ontspannen op de manier zoals jij dat wil. Met respect voor elkaar, en elkaars keuzen. Want bloot mag, maar hoeft niet! 

Doordat jouw vereniging is aangesloten bij NFN betalen besturen van naturistenvereniging per lid een afdracht aan NFN. Een heel klein gedeelte daarvan is voor de werkzaamheden en taken van NFN (belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het delen van kennis en informatie). Het grootste deel is voor aan het bestuur verleende ondersteuning zoals het veiligheidsprotocol, de organisatie van de landelijke open dag naaktrecreatie, workshops, het verenigingsportaal en een vast contactpersoon op kantoor.

Daarnaast kunnen de besturen gebruikmaken van collectieve inkoop van aanvullende diensten en producten zoals jaarkaarten, licenties en verzekeringen. Ook participeren besturen van alle bij NFN aangesloten verenigingen in de Verenigingskamer (2x per jaar). 

Ten slotte probeert NFN de taak van de verenigingen waar mogelijk te verlichten door het aanbieden van diverse diensten een producten. Tegen betaling kan men gebruikmaken van de gezamenlijke aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering. Hiermee bespaart de vereniging kosten. Bij de invoering van de nieuwe privacywetgeving (2018) en de WBTR (2021) konden verenigingen via NFN bijvoorbeeld tegen gereduceerd tarief aan een programma meedoen om de vereniging aan de wet te laten voldoen. 

Om de naturistenterreinen veilig te houden, houdt NFN een lijst bij van personen die ongewenst gedrag hebben vertoond. Deze kunnen zo (tijdelijk) niet meer in het bezit komen van een NFN-jaarkaart. Waardoor ze geen toegang meer hebben tot terreinen. Zo proberen we de terreinen met elkaar zo veilig mogelijk te houden. 

Een veilige en respectvolle recreatieomgeving 
Naaktrecreatie geeft een heerlijk vrij gevoel, maar betekent soms ook kwetsbaarheid. Alle bij NFN aangesloten verenigingen moeten het keurmerk Prettig Bloot ondertekenen. Het keurmerk laat zien dat een blootlocatie zich aan afspraken over veiligheid, vrijheid, respect, openheid en gastvrijheid houdt. Ofwel: iedereen kan hier met een gerust hart recreëren. Ook is er het NFN-Veiligheidsprotocol, waarin staat hoe we op een gewenste en respectvolle manier met elkaar omgaan. Iedereen mag altijd een beroep doen op de onafhankelijke NFN-Veiligheidscommissie. Bijvoorbeeld bij (seksueel) ongewenst gedrag. De Veiligheidscommissie ondersteunt bij iedere melding in raad en daad. Ook royementen dienen bij de Veiligheidscommissie worden gemeld. In het geval van zeer ernstige feiten adviseert de Veiligheidscommissie over plaatsing op onze gezamenlijke zwarte lijst. Met al deze veiligheidsmaatregelen doen we ons best om naaktrecreatie zo prettig, en vooral veilig mogelijk te maken en houden.

Vergroten van maatschappelijke acceptatie
NFN merkt dat de achterban het soms moeilijk vindt om met bekenden over hun voorkeur voor naaktrecreatie te praten. Als belangenbehartiger doet NFN er alles aan om de maatschappelijke acceptatie van blootrecreatie te vergroten. We starten gesprekken op met de media, overheid, gemeentes, recreatieschappen en ondernemers. NFN geeft uitleg over het hoe en waarom en genereert aandacht voor plekken waar je zonder kleding kan ontspannen. We lobbyen voor nieuwe plekken en werken continu aan de verbetering van bestaande locaties. Met initiatieven zoals onze locatievinder BlootKompas!, de landelijke Open Dag Naaktrecreatie, Toplessdag en andere activiteiten, willen we de drempel voor blootrecreatie verlagen. Omdat het nú van belang is, maar ook in de toekomst. Onze inspanningen zijn erop gericht dat niet alleen jij, maar ook alle volgende generaties, nog lang kunnen blijven genieten van blootrecreatie op al die prachtige terreinen en naaktstranden in Nederland. En daar horen verenigingsterreinen natuurlijk ook bij.

Kennis, promotie en informatie
NFN is er speciaal voor de 2,5 miljoen Nederlanders die graag naakt recreëren: voor iedereen dus! Via onze websites, sociale media, nieuwsbrieven, magazines en brochures houden we je op de hoogte van actualiteiten en leuke, blote activiteiten. Denk aan toernooien en themaweekenden van naturistenverenigingen, maar ook evenementen van NFN zelf, waar jij als lid altijd aan mee kunt doen. Ben je al geabonneerd op onze (gratis) digitale nieuwsbrieven? Ook dit jaar hebben we jou weer hard nodig voor de verkiezing van de BlootKompas! Awards. Deel je ervaringen op campings, in sauna’s, op stranden en allerlei andere blootlocaties dus altijd op onze locatievinder BlootKompas!.

 

Nieuwe tariefstructuur 2022

In de ledenbijlage 'UIT! De Doeken' bij magazine BlootGewoon! #9 hebben we uitgelegd hoe de tariefstructuur van NFN Open & Bloot er per 1 januari 2022 uit gaat zien. Hier kun je die informatie ook teruglezen.

Het kan je niet ontgaan zijn dat NFN Open & Bloot dit jaar 60 jaar bestaat. Al sinds 1961 zetten wij ons enthousiast in voor een Nederland waarin iedereen de keuze heeft om in alle vrijheid bloot te recreëren en waarin anderen die keuze respecteren. Als belangenbehartiger en ledenorganisatie is het belangrijk om een duidelijke koers te varen en tegelijkertijd te blijven meebewegen met veranderende wensen en situaties. Mede daarom hebben we in 2020 onze organisatiestructuur aangepast en introduceren we vanaf 2022 onze nieuwe, transparante tariefstructuur. Concreet betekent dit voor jou dat je vanaf 2022 zelf moet betalen voor onze magazines BlootGewoon! en UIT!.

Goed om te weten
De introductie van de nieuwe tariefstructuur was en is een zorgvuldig proces, waar lang de tijd voor is genomen. De nieuwe tariefstructuur is in overeenstemming met het beslisdocument waarmee de Federatieraad eind 2019 al instemde. In maart 2021 bekrachtigde de Ledenraad (onze ALV) de concreet geformuleerde plannen en tot slot gaf ook de Belastingdienst goedkeuring. Er is gekozen om de nieuwe structuur de komende twee jaar te implementeren. Je leest de informatie over de nieuwe tarieven ook terug in de ledenbijlage UIT! de doeken en in het NFN-Ledenportaal.

Wat is de relatie tussen NFN en jouw naturistenvereniging?
Doordat jouw vereniging is aangesloten bij NFN betaalt het bestuur van jouw naturistenvereniging per lid een afdracht aan NFN, deze ligt lager dan het NFN-basislidmaatschap. Een heel klein gedeelte daarvan is voor de werkzaamheden en taken van NFN (belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het delen van kennis en informatie). Het grootste deel is voor aan het bestuur verleende ondersteuning zoals het veiligheidsprotocol, de organisatie van de landelijke open dag naaktrecreatie, workshops, het verenigingsportaal en een vast contactpersoon op kantoor. Daarnaast kunnen de besturen gebruikmaken van collectieve inkoop van aanvullende diensten en producten zoals jaarkaarten, licenties en verzekeringen. Ook participeren besturen van alle bij NFN aangesloten verenigingen in de Verenigingskamer (2x per jaar). De kosten voor de vier magazines kunnen niet van deze afdracht betaald worden. Dat betekent dat NFN al jaren deze kosten op zich neemt. Daarom is besloten om tegelijk met het invoeren van een nieuwe tariefstructuur verenigingsleden te laten betalen voor het ontvangen van onze magazines.

Vanaf 2022 betaal je zelf voor de magazines
Wil je onze magazines UIT! en BlootGewoon!, beide twee keer per jaar voor € 15,80 (prijs 2022) in je brievenbus (blijven) ontvangen? Dat zouden wij heel fijn vinden!

Blijven lezen? Volg onderstaande:
 Activeer je lidmaatschap bij NFN (als je dit nog niet eerder gedaan hebt)
 Ga hiervoor naar natuurlijknfn.nl/activeren en volg de stappen
 Geactiveerd? Log in bij het NFN Ledenportaal via mijn.voeltvrijheid.nl
 Eenmaal ingelogd kies je in het menu ‘Mijn Lidmaatschap’
 Selecteer ‘magazines’, klik op ‘opslaan’ en betaal veilig online via iDeal

Voor het betalen van de magazines na je activatie geven we je de keuze. De meeste leden betalen jaarlijks online (digitale factuur met een betaallink), maar tegen een bijdrage van € 2,95 per jaar versturen we jouw factuur per post. Als je geen magazine wil ontvangen hoef je geen actie te ondernemen en ook niets te betalen. Je ontvangt dan in december 2021 de laatste UIT!.

Activeer nu gratis jouw NFN-basislidmaatschap
Als lid van een bij NFN aangesloten naturistenvereniging ben je als individu niet automatisch lid van NFN. Door je lidmaatschap te activeren kun je dit wel worden. Dat zit namelijk zo: omdat jouw vereniging aangesloten is bij NFN, melden zij jou bij NFN aan vanwege de productie van de jaarkaart, de afdracht aan NFN en het veiligheidsprotocol. Goed nieuws: omdat jouw vereniging dus al een afdracht doet voor de diensten die NFN levert aan het bestuur van jouw vereniging, hoef je het basislidmaatschap van NFN niet te betalen. Het activeren van jouw basislidmaatschap bij NFN is dus kosteloos en helemaal jouw eigen keuze. Belangrijk: alleen als geactiveerd NFN-lid heb je ook stemrecht voor de Ledenraad en kun je je kandidaat stellen voor onze Ledenraad.

Jaarkaart
Alle volwassen leden van onze vereniging ontvangen de NFN-jaarkaart. Deze jaarkaart is géén ledenpas van NFN, maar een belangrijk middel om het veiligheidsprotocol uit te voeren. Hierin hebben wij afspraken vastgelegd over hoe om te gaan met meldingen van ongewenst gedrag. Het doel hiervan is om dit ongewenste gedrag te voorkomen en tegen te gaan. In uiterste gevallen zorgen we ervoor dat een pleger van ernstig ongewenst gedrag geen toegang meer krijgt tot de georganiseerde naaktrecreatie. Deze jaarkaart geeft ook toegang tot de diensten die NFN aan deze kaart verbonden heeft. Zoals ledenvoordeel, korting in de NFN-webshop en toegang tot evenementen en blootlocaties.

Heb je nog vragen?
Neem dan gerust contact op. Je bereikt ons maandag t/m donderdag van 9.30-13.00 uur via telefoonnummer 033 253 3050 of per mail via info@nfn.nl. Wij helpen je graag verder!
NFN en verenigingsleden

Ben je lid van een naturistenvereniging die is aangesloten bij NFN Open & Bloot? Dan is onderstaande informatie wellicht interessant en nuttig voor jou. 

We zetten graag de informatie en veelgestelde vragen met de antwoorden voor je op een rij:

Ik ben lid geworden van een vereniging, willen jullie het geld van mijn rechtstreekse lidmaatschap terugstorten? Want ik ben nu dubbel lid. 
Als je lid bent van NFN en je wordt lid van een vereniging krijg je geen restitutie over dat kalenderjaar. Verenigingsleden kunnen lid zijn van de vereniging én van NFN Open & Bloot. Dit zijn twee aparte lidmaatschappen. Dit is ook expliciet geregeld in de nieuwe statuten van NFN (artikel 5.1b). Er is sprake dus geen sprake van een dubbel lidmaatschap.

Mijn vereniging betaalt aan NFN, dus dan ben ik toch lid van NFN?
De afdracht die besturen van
 naturistenverenigingen per lid doen aan NFN is om de besturen te ondersteunen. Zoals met het veiligheidsprotocol, de organisatie van de landelijke open dag naaktrecreatie, het verenigingsportaal en een vast contactpersoon op kantoor. Daarnaast kunnen de besturen gebruikmaken van collectieve inkoop van aanvullende diensten en producten zoals jaarkaarten, licenties en verzekeringen. Ook participeren besturen van alle bij NFN aangesloten verenigingen in de Verenigingskamer (2x per jaar). Een heel klein gedeelte van de afdracht blijft over voor werkzaamheden en taken van NFN (belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het delen van kennis en informatie).

Doordat een naturistenvereniging is aangesloten bij NFN hebben hun leden allemaal een NFN-jaarkaart. Deze kaart is het een belangrijk onderdeel van het veiligheidsprotocol. Daarnaast biedt de kaart leuke voordelen. Let op: een jaarkaart van NFN is geen lidmaatschapskaart of ledenpas.

Wel is het zo dat omdat een naturistenvereniging is aangesloten is bij NFN hun leden gebruik kunnen maken van een gratis basislidmaatschap van NFN. Verenigingsleden zijn niet automatisch lid van NFN. Dit kan alleen door het basislidmaatschap zelf te activeren, dan kunnen ook verenigingsleden met korting winkelen in de webshop en stemmen (of zich beschikbaar stellen) voor de Ledenraad.

Ik ben lid van meerdere naturistenverenigingen, hoe werkt het dan?
Elke vereniging draagt af voor elk lid vanaf 18 jaar, ongeacht of dit lid bij meerdere verenigingen lid is. De afdracht is voor ondersteuning van de besturen.

Ik ben lid geworden van een vereniging en wil het rechtstreekse lidmaatschap opzeggen, kan mijn vereniging dit voor mij doen?
Dit kan niet. Ledenadministrateurs van verenigingen kunnen niet het rechtstreekse NFN-lidmaatschap opzeggen. Het betreft een overeenkomst tussen NFN en het lid en kan alleen door het lid zelf worden opgezegd. Dit kan ieder kalenderjaar tot 30 november.

Waarom moet ik betalen voor de magazines, ik ben toch lid van NFN via mijn vereniging?
Nee, verenigingsleden kunnen lid zijn van de vereniging én van NFN Open & Bloot. Dit zijn twee aparte lidmaatschappen en staat los van elkaar. Je betaalt lidmaatschapsgeld aan je vereniging om toegang te krijgen tot hun locatie of voor deelname aan activiteiten. Als verenigingslid betaal je niet mee aan de taken van NFN: belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het verstrekken van kennis en informatie. 

Om de magazines te ontvangen kan je twee dingen doen:

1.       Je kan als verenigingslid ook lid worden/blijven bij NFN;
2.       Wil je dit niet? Dan kan je je gratis basislidmaatschap activeren en de magazines bij NFN bestellen tegen de ledenprijs van € 4,05 per magazine incl. verzenden (tarief 2023).

Ik zeg mijn lidmaatschap bij een naturistenvereniging op. Wat nu?
Als je niets doet, gebeurt er niets. Je gratis NFN-basislidmaatschap komt te vervallen en dus ook het aanbod om de magazines te ontvangen voor de ledenprijs. Uiteraard is het mogelijk om rechtstreeks bij NFN lid te worden. 

Jaarkaart
Alle volwassen leden van naturistenverenigingen ontvangen de NFN-jaarkaart. Deze jaarkaart is géén ledenpas van NFN, maar een belangrijk middel om het veiligheidsprotocol uit te voeren. Hierin hebben wij afspraken vastgelegd over hoe om te gaan met meldingen van ongewenst gedrag. Het doel hiervan is om dit ongewenste gedrag te voorkomen en tegen te gaan. In uiterste gevallen zorgen we ervoor dat een pleger van ernstig ongewenst gedrag geen toegang meer krijgt tot de georganiseerde naaktrecreatie. Deze jaarkaart geeft ook toegang tot de diensten die NFN aan deze kaart verbonden heeft. Zoals ledenvoordeel, korting in de NFN-webshop en toegang tot evenementen en blootlocaties.

Ledenportaal
Als verenigingslid van een bij NFN aangesloten vereniging kun je gebruik maken van ons Ledenportaal. Daar kun je onze magazines bestellen, blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, kun je gebruik maken van de ledenkorting in webshop en kun je aanvinken welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen. En je kan stemmen voor de Ledenraad of jezelf beschikbaar stellen voor de Ledenraad. 


Lezer werft lezer

Ben je verenigingslid en heb jij al geregeld dat je de magazines thuisgestuurd krijgt en gun je dit andere verenigingsleden ook? Als jij iemand anders weet te enthousiasmeren, dan belonen wij dit graag met een handige NFN -tekenkaart, waarmee je pijn- en moeiteloos teken en tekennimfen van je huid verwijdert. Heb je vorig jaar al een tekenkaart gekregen bij het aanvragen van de magazines? Geef de kaart cadeau of leg deze op een plek waar je er nog geen hebt.

Hoe werkt het?
Wil je onze magazines (2x BlootGewoon! en 2x UIT! per jaar) ontvangen? Log dan in bij het NFN Ledenportaal via mijn.voeltvrijheid.nl. Eenmaal ingelogd kies je in het menu ‘Mijn Lidmaatschap’.  Selecteer ‘magazines’, klik op ‘opslaan’ en betaal veilig online via iDeal. In 2023 betaal je € 16,30 voor het ontvangen van onze magazines. Buiten Nederland betaal je € 20,- extra portokosten per jaar.

Heb je de magazines aangevraagd omdat een ander verenigingslid je deze tip gaf? Stuur een mail met zijn/haar gegevens naar info@nfn.nl. Dan sturen we de tekenkaart naar ze toe. Deze instructie staat ook in de bevestigingsmail nadat je de magazines betaald hebt.