Wat is naaktrecreatie?

Naaktrecreatie is het bloot doorbrengen van je vrije tijd, wat zo’n 2,5 miljoen Nederlanders wel eens doen. Op een naaktstrand aan de kust bijvoorbeeld, bij een meertje in het binnenland, op vakantie of lekker in de eigen achtertuin.

Het geeft een heerlijk vrij gevoel om water en wind op je blote vel te voelen, en er zijn ook een hoop praktische voordelen: geen plakkerige badkleding na het zwemmen, geen omkleedtrucs met een handdoek op het strand, je hoeft minder bagage mee te sjouwen, je wordt streeploos bruin, hebt op campings gezamenlijke douches, dus geen geklungel met krappe douchehokjes, en het is ontzettend handig met kleine kinderen.

Feiten en cijfers over naaktrecreatie

Openbare naaktrecreatie

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie in het openbaar wettelijk is toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1986 mede op initiatief van NFN Open & Bloot tot stand is gekomen.

Veel naaktstranden zijn (mede) door NFN tot stand gekomen. Nog altijd zet NFN zich in voor de goede kwaliteit, het behoud en zo mogelijk de uitbreiding van de naaktstranden. Naaktstrandbezoekers zijn hierbij vaak de ‘voelsprieten’ van NFN. NFN probeert als het even kan ook samen met (vaste) bezoekers de plaatselijke politiek te benaderen. Spelen er zaken op of over het naaktstrand bij jou in de buurt en wil je onze mening of advies? Wordt er een nieuw recreatiegebied in jouw buurt ingericht en wil je hier een naaktstrand zien? Laat het ons weten en wij helpen je!

Topless zonnen valt niet onder naaktrecreatie

Vrouwen mogen zonder bikinitopje van het zonnetje genieten op alle stranden in Nederland waar je ook mét badkleding mag zonnen. Net zoals mannen hier hun shirt vaak uittrekken! Volgens de wet zijn mannen en vrouwen gelukkig gelijk.

Met de jaarlijkse Nationale Toplessdag, georganiseerd vanuit ons merk BlootGewoon!, hopen we dat deze boodschap zoveel mogelijk vrouwen bereikt. Zodat zij weten dat ze in alle vrijheid de keuze kunnen maken om met of zónder topje te zonnen.

Alles over naaktrecreatie en de wet

Sauna

De sauna is misschien wel de meest bekende vorm van naaktrecreatie. Zonder badkleding een dagje zweten, bubbelen en zwemmen is in Nederland inmiddels breed maatschappelijk geaccepteerd.

Voor veel mensen is een dagje wellness een laagdrempelige manier om kennis te maken met bloot recreëren!

Alles over blote saunabezoekjes

Naturisme of nudisme?

Sommige naaktrecreanten noemen zichzelf naaktlopers, anderen noemen zichzelf naturist, nudist of blootloper. En er zijn ook genoeg mensen die zichzelf helemaal niet in een bepaald hokje vinden passen. Een echt definitie van wat nu wat is, bestaat dus niet. Ook omdat de betekenis van bepaalde termen met de tijden veranderen.

Daarom praat NFN altijd over ‘naaktrecreanten’ als wij het hebben over mensen die liever zónder dan met badkleding ontspannen. Want hoe je jezelf ook noemt, alle naaktrecreanten ervaren een gevoel van vrijheid. Is het niet veel mooier om het gemeenschappelijke te benadrukken, in plaats van de verschillen?

Lees hier meer over ‘blote hokjes’