19-06-2023

Nationale Toplessdag op 21 juni – Alle tepels zijn gelijk!

Op 21 juni 2023 organiseert NFN Open & Bloot weer de Nationale Toplessdag! De boodschap: alle tepels zijn gelijk en vrouwen moeten de vrijheid hebben om zelf te kiezen of zij met of zonder topje willen zonnen.

19-06-2023: Voel je vrij, geef je bloot! Zon jij ook het liefst topless? Dan moet je dat in alle vrijheid kunnen doen. Op BlootGewoon!’s Nationale Toplessdag, jaarlijks op 21 juni, draait het om keuzevrijheid en tepelgelijkheid. Want waar mannen topless mogen, mogen vrouwen dat ook.

Sinds 2018 organiseert BlootGewoon!, merk van belangenorganisatie voor naaktrecreatie NFN Open & Bloot, jaarlijks de Nationale Toplessdag. Natuurlijk kun je elke zomerse dag topless zonnen. Maar op 21 juni, de dag dat de zomer begint, zet BlootGewoon! zich in om extra te benadrukken dat iedereen een vrije keuze heeft en om vrouwen bewust te maken van hun gelijke rechten.

Een ‘gender backlash’

Seksualisering van het vrouwenlijf en ideeën over hoe vrouwen zich ‘horen’ te gedragen, remmen vrouwen in hun vrijheid. Discussies op fora en in de (social) media, laten zien dat er sprake is van een ‘gender backlash’: een terugslag in de (veelal pasverworven) gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. In steeds meer voorbeelden wordt deze gelijkheid betwijfeld of bekritiseerd.

Genderongelijkheid belemmert vrouwen zichzelf te ontplooien. Vrouwentepels worden vaak overgeseksualiseerd of gecriminaliseerd. En dat heeft impact. Ook op de keuze hoe jij op het openbare strand wil zonnen. Zonde! Het aanpassen aan andermans beperkende denkbeelden, bijvoorbeeld door het verbergen van je borsten, maakt je als vrouw onnodig kwetsbaar.

Topless mag gewoon

Wat veel Nederlanders niet weten, is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Dat geldt voor mannen én voor vrouwen. In ons land zijn mannen en vrouwen gelukkig voor de wet gelijkwaardig. Het eerste artikel uit onze grondwet vormt de basis voor deze gelijke rechten.

Wat kun jij doen?

ZON TOPLESS!
Laat op elke zomerse dag zien dat blote borsten er gewoon bij horen op het Nederlandse strand.

DEEL!
Deel met de hashtags #toplessdag #tepelgelijkheid #freethenipple #zonnenzondertopje een foto, filmpje of tekst en steun ons initiatief.

SLUIT JE ALS VROUW AAN!
Kom bij de besloten Facebookgroep ‘Zonnen zonder topje’ van BlootGewoon! en inspireer elkaar!

Lees meer over de Nationale Toplessdag

Over NFN Open & Bloot

NFN Open & Bloot behartigt de belangen van 2,5 miljoen naaktrecreanten in Nederland. 55.000 van hen zijn rechtstreeks bij NFN aangesloten en/of lid bij een bij NFN aangesloten vereniging. NFN is deskundig gesprekspartner voor overheden, media, naaktrecreanten en andere belanghebbenden. We zoeken actief de publiciteit en mengen ons in interessante maatschappelijke debatten. Zo voorzien we onze gesprekspartners van kennis en informatie ten aanzien van naaktrecreatie en luisteren we naar de behoeften. Locatievinder BlootKompas! is van NFN Open & Bloot.