11-06-2024

Naaktrecreatie in Nederland een springlevende vrijetijdsbesteding

En ook elders in de wereld!

Onderstaand persbericht is naar landelijke en regionale media gestuurd n.a.v. berichtgeving vanuit Duitsland over de afnemende interesse in naturisme/naaktrecreatie in dat land.

11-06-24: In tegenstelling tot de berichtgeving vanuit Duitsland, is naaktrecreatie in Nederland nog steeds erg populair. Wel 2,5 miljoen Nederlanders recreëren met enige regelmaat bloot en dit aantal is al jaren stabiel. Het is een springlevende vrijetijdsbesteding, die zeer divers wordt beleefd.

Op het naaktstrand, in de sauna, de eigen tuin of balkon, bij een hotel, B&B of vakantiehuisje, op een cruise, een camping of een van de vele verenigingsterreinen; 1 op de 8 Nederlanders recreëert op uiteenlopende locaties graag bloot, blijkt uit recent onderzoek (2023) van belangenorganisatie NFN Open & Bloot.

In de Duitse media wordt een hele andere situatie geschetst. Daar luidde de Duitse federatie DFK onlangs de noodklok omdat ‘het naturisme’ er tegenwoordig minder in trek zou zijn. In Nederland ziet NFN een heel ander beeld:

  • Sinds 2011 is het aantal naaktrecreanten in Nederland gelijk gebleven
  • Veel Nederlanders (1,6 miljoen) willen bloot recreëren wel eens proberen; naaktrecreatie en het vrije gevoel dat er onlosmakelijk mee verbonden is heeft duidelijk een aantrekkingskracht
  • De laatste jaren is er een toename van het aantal jonge gezinnen dat lid wordt van NFN
  • Sauna’s worden in heel Nederland druk bezocht en zijn populairder dan ooit
  • Mede door inzet van NFN neemt het aantal officiële naaktstranden in Nederland toe
  • Sommige bij NFN aangesloten naturistenverenigingen hanteren wachtlijsten voor nieuwe leden, omdat er zoveel geïnteresseerden zijn

Verschil met de oosterburen

Nederland verschilt hierin met buurland Duitsland. Daar waar er in Duitsland veel waarde wordt gehecht aan het bloot zijn als levensstijl, met name gericht op het samen sporten en naturisme in verenigingsverband, zien de meeste Nederlandse naaktrecreanten het puur als recreatievorm. Waar anderen badkleding dragen, doen zij dit liever niet.

In trek bij jongvolwassenen

Net als in Nederland kiezen steeds meer jongvolwassenen ook elders in Europa voor naaktrecreatie als vrijetijdsbesteding. Zij leiden drukke levens en hebben behoefte aan vrijheid, even offline zijn en niet steeds te hoeven voldoen aan schoonheidsidealen die voornamelijk door sociale media worden opgedrongen.

Als je naakt recreëert, gooi je letterlijk en figuurlijk even alle ballast van je af. En dat geeft een enorm vrij gevoel, waar deze leeftijdsgroep misschien wel meer dan ooit naar verlangt.

Over NFN Open & Bloot

NFN Open & Bloot is dé belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland en zet zich in voor het behoud en de uitbreiding van plekken om naakt te recreëren, het vergroten van de maatschappelijke acceptatie van naaktrecreatie en het delen van kennis en informatie.

Meer nieuws

Bekijk alle actualiteiten