09-10-2023

Update rond het naaktzwemmen in het Tikibad

Zijn we in de toekomst ook weer eens welkom in het Tikibad (Duinrell) voor ons Zwemfeest? We geven een update over de stand van zaken.

Dit nieuwsbericht in het kort:

  • Zwemfeesten zijn populair, blijkt uit het meest recente evenement bij De Scheg
  • Kans op zwemfeest bij Tikibad is momenteel klein, maar NFN blijft proberen
  • Dreigende mails van NFN-leden aan het Tikibad hebben geleid tot imagoschade voor welwillende naaktrecreanten

10-10-2023: Het BlootGewoon! Zwemfeest in zwemparadijs De Scheg te Deventer was weer een spetterend succes! Alweer voor de derde keer mochten we ons zwem-evenement op deze locatie organiseren en daar zijn we De Scheg uiteraard erg dankbaar voor. Bezoekers genoten van alle faciliteiten die dit bad te bieden heeft en van de enorm gezellige sfeer.

Wel kregen wij een aantal keer de vraag of we  in de toekomst ook weer een zwemfeest in het Tikibad in Vakantiepark Duinrell gaan organiseren. Op deze populaire locatie hebben wij jarenlang blootzwemdagen  georganiseerd, totdat daar in 2022 abrupt een einde aan kwam. We geven graag een update over de stand van zaken.

Kort nog even over hoe het ook alweer zat. Drie dagen voor de jaarlijkse blootzwemdag in het Tikibad zou plaatsvinden, besloot de directie van het zwemparadijs in maart van 2022 het evenement te annuleren. De reden was een aangekondigde demonstratie en ernstige bedreigingen via sociale media, waardoor de veiligheid van bezoekers niet gegarandeerd kon worden.

De afgelasting bracht een storm van reacties en veel media-aandacht met zich mee. In de week erna heeft NFN gesproken met de directie van Duinrell en met de burgemeester van Wassenaar. Ook heeft NFN aangifte tegen bedreiging gedaan bij de politie. Dit onderzoek loopt nog en we houden hierover geregeld vinger aan de pols bij de betrokken autoriteiten.

Zijn wij in de toekomst weer welkom?

Dan terug naar de vraag of het Tikibad ons weer welkom wil heten. Hoewel wij regelmatig blijven polsen en in gesprek blijven met Duinrell, lijkt het daar helaas voorlopig niet op.

Na alle online dreigingen die mede hebben geleid tot de last minute annulering van het zwemfeest, hebben de medewerkers van Duinrell helaas ook veel vervelende mails gekregen van NFN-leden. Wij hebben een aantal van deze mails op inhoud mogen lezen.

Veel hadden een zeer dreigende en activistische toon. Los van het feit dat de situatie op zich al heel naar was voor Duinrell en de mensen die er werken, zijn zij nog eens extra van dit soort reacties van onze leden geschrokken. Iets wat wij heel goed snappen en erg betreuren. Het gevolg is namelijk dat ‘wij’ als groep geen leuke, welwillende club mensen lijken. Dit weerhoudt Duinrell ervan om ons (op korte termijn) nogmaals welkom te heten.

Zo moeten we concluderen dat mailtjes van een aantal NFN-leden er mede voor hebben gezorgd dat de deur (voorlopig) gesloten blijft. Jammer, want hierdoor worden ook heel veel begripvolle NFN-leden benadeeld, die onze belangrijke waarden zoals verdraagzaamheid en respectvol wel uitdragen. Voor hen zullen wij dan ook ons best blijven doen om te proberen in de toekomst de deur van het Tikibad weer open te krijgen.

Gelukkig kan het ook anders

Door onze ervaring met het zwemfeest bij De Scheg weten we dat het gelukkig ook heel anders kan. Want wat had iedereen een plezier! Wij, en ook het personeel van De Scheg, ontvingen ontzettend veel mooie complimenten en bezoekers kunnen nu al niet wachten tot de volgende keer.

Laten we die positieve energie vooral vasthouden met z’n allen! Zo blijven zwembaden bereid om hun faciliteiten speciaal voor naaktrecreanten beschikbaar te stellen en kunnen we hopelijk nog vele jaren zwemfeesten blijven organiseren.

Meer nieuws

Bekijk alle actualiteiten