04-12-2023

Naaktstrand Oranjezon (Oostkapelle)

De gemeente Veere ervaart veel overlast van seksrecreanten in de duinen rond Naaktstrand Oranjezon (Oostkapelle) en treedt hier tegenop. Lees hier de laatste ontwikkelingen.

Laatste nieuws

Minder overlast in Zeeuwse duinen door seksverbod

04-12-2023: De gemeente Veere meldt dat het verbod om de duinen bij het naaktstrand Oranjezon (Oostkapelle) te betreden en er seks te hebben, succes heeft gehad. In totaal werden er afgelopen zomer bij 15 acties van politie en handhaving 42 bekeuringen en 35 waarschuwingen uitgedeeld. Gevolg hiervan was wel dat de problematiek zich naar het nabijgelegen strand van Neeltje Jans verplaatste. Ook daar heeft de politie opgetreden.

Burgemeester Schouwenaar stelt dat de acties de veiligheid en de tevredenheid van de strandbezoekers over de Veerse stranden ten goede zijn komen. Het is dan ook de bedoeling het handhavingsbeleid in 2024 voort te zetten.

Afgelopen lente plaatste de gemeente op het strand NFN-strandborden met o.a. het pictogram ‘geen seks’, met daarnaast in de duinen eigen borden met een soortgelijke boodschap. De gemeente gaf ook aan vaker te controleren op seksoverlast.

De lokale publiciteit leidde tot veel ophef en haalde zelfs het landelijke nieuws. Boze strandpaviljoenhouders op het strand gaven daarbij aan nooit overlast te ervaren, evenals een deel van de naaktstrandbezoekers.

Openbare seks is geen naaktrecreatie

Ook NFN Open & Bloot liet van zich horen: in een gesprek met burgemeester Schouwenaar stelde NFN duidelijk dat naaktrecreanten en seksrecreanten twee verschillende doelgroepen zijn, en sprak steun uit voor de actie.

De gemeente weet overigens ook dat naaktrecreatie en seks in het openbaar twee verschillende zaken zijn, en gaf aan de vier naaktstranden in Veere te waarderen. Dit zijn naast Oranjezon en Neeltje Jans ook Domburg en Vrouwenpolder.

Veel media-aandacht

In 2022 liet de gemeente overigens nog een ander geluid horen. Vanwege de overlast in de duinen van Oranjezon wilde de gemeente het naaktstrand voor 2023 (tijdelijk) sluiten. Dankzij een lobby van NFN is het toen niet zover gekomen.

Deze zaak was voor NFN eerder dit jaar aanleiding om zich onder andere op haar website duidelijk uit te spreken tegen seks op naaktstranden. Ook verstuurde NFN een bijbehorend persbericht.

Het leidde onder meer tot een reportage in Hart van Nederland, waarin Christine Kouman, directeur van NFN, op camera kon uitleggen dat openbare seks en naaktrecreatie twee hele verschillende dingen zijn en dat welwillende naaktrecreanten veel last hebben van sekszoekers op ‘hun’ stranden. Bekijk het fragment hier terug (bericht van 16 juni).

Een verbeterde bebording en scherpere handhaving hebben inmiddels geleid tot minder animo bij de seksrecreanten. NFN blijft hierover gesprekken voeren met de gemeente zodat dit ook in 2024 het geval blijft.

Word vandaag nog lid van NFN Open & Bloot

Met jouw lidmaatschap draag je bij aan onze belangrijke taak als belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. Samen zorgen we ervoor dat bloot gewoon is en gewoon blijft.

Ik wil lid worden

Meer nieuws

Bekijk alle actualiteiten