27-02-2023

NFN praat met GroenLinks Den Haag over behoud Haagse naaktstranden

Hoe ziet de toekomst van de Haagse naaktstranden er uit? Die vraag ligt volgend jaar bij de gemeente Den Haag op tafel, wanneer er over de nieuwe strandnota wordt gestemd. Op uitnodiging van de lokale GroenLinks-partij is NFN Open & Bloot al zeer vroeg bij de voorbereidingen betrokken.

Veel kustgemeentes of gemeentes die recreatiegebieden in het binnenland beheren, schrijven iedere vier á vijf jaar een nieuwe strandnota. Naast de (nieuwe) behoeftes van bezoekers is er ook aandacht voor de wensen van o.a. paviljoenhouders, en is er oog voor natuurbehoud. Er spelen dus veel belangen, waarbij het behoud van naaktstranden geregeld ter discussie staat.

Verkennend gesprek

Als de op drie na grootste partij in de Haagse gemeenteraad is GroenLinks nu al aan het verkennen wat er leeft bij belanghebbenden, als voorbereiding op de nota die (pas) in 2024 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Ook NFN werd daarbij al om input gevraagd. Goed nieuws dus, dat we als belangenbehartiger voor naaktrecreatie al in dit vroege stadium aan de nota mee kunnen denken!

Samen met bewoners van woonwijken aan het strand en organisaties van beach volleyballers en kitesurfers, sprak NFN met fractievoorzitter Maarten De Vuyst. De gemeente wil waarschijnlijk meer strandbezoekers en meer verschillende doelgroepen aantrekken. De inzet van NFN hierbij is dat er ook prettige plekken voor naaktrecreanten blijven bestaan.

Drie unieke stranden

Specifiek betreft het de naaktstranden van Scheveningen, Westduinpark en Kijkduin. Elk met zo hun eigen karakter en ook hun eigen doelgroep. Natuurlijk willen we dit graag zo houden, ook na 2024!

Wat is nu de volgende stap? De verwachting is dat het college van Den Haag weer met alle betrokken strandpartijen gaat praten als voorbereiding op de strandnota. In het verleden werd NFN hier altijd voor uitgenodigd. Zowel GroenLinks als NFN gaan erop letten dat dit nu ook weer gebeurt.

Mocht je zelf als Hagenaar lezen of weten wanneer de gemeente met strandpartijen gaat praten, dan mag je ons dit natuurlijk laten weten via [email protected]!