07-11-2023

Digitale NFN – jaarkaart 2024

In 2024 wordt de papieren NFN-jaarkaart vervangen door een digitale jaarkaart.

7-11-2023: In 2024 wordt jouw papieren NFN-jaarkaart vervangen door een digitale NFN-jaarkaart, die beschikbaar is voor alle NFN-leden. Deze wijziging betekent ook dat NFN-leden vanaf eind januari 2024 niet meer automatisch een papieren NFN-jaarkaart krijgen thuisgestuurd. 

Waarom een digitale jaarkaart?
NFN kiest voor de digitale jaarkaart om drie redenen:

  • Het is minder belastend voor het milieu
  • Kostenbesparing: we kunnen de kosten voor een lidmaatschap laag houden door minder papierkosten te maken.
  • Behoefte vanuit onze leden: steeds vaker komt de vraag of onze jaarkaart (ook) digitaal kan.

Lees hier alles over de digitale NFN-jaarkaart 

Hoe werkt het?

Nadat je de contributie voor 2024 hebt betaald, ontvang je rond eind januari een e-mail met de melding dat je digitale jaarkaart voor je klaarstaat in het Ledenportaal. Je contributiefactuur ontvang je in december. Log in op je Ledenportaal via het apparaat waar jouw digitale jaarkaart op moet komen te staan. Haal vervolgens je digitale jaarkaart op in het Ledenportaal. Er verschijnt een snelkoppeling op je telefoon of tablet. Deze ziet eruit als een app-icoontje. Als je hierop tikt, opent direct jouw digitale jaarkaart. Hierop staan je naam, geboortedatum, registratienummer en – als je hiervoor hebt gekozen – het  INF-zegel.

Een screenshot van de jaarkaart is geen geldige jaarkaart. Dankzij een bewegend element op de kaart kunnen locaties zien dat het een geldige jaarkaart voor 2024 betreft. Op screenshots is dit bewegende element namelijk niet te zien.

Ik wil toch een NFN-jaarkaart op papier, kan dat?

Ja, dat kan.

In 2024 krijg je als rechtstreeks NFN-lid alleen nog een papieren jaarkaart als je hier zelf voor kiest. Een papieren jaarkaart is via je Ledenportaal tegen kostprijs te bestellen voor € 4,45 inclusief INF-zegel en exclusief € 1,75 verzend- en handlingkosten.

(In een eerder stadium communiceerden wij hogere verzend- en handlingkosten van € 3,27, maar we hebben ons best gedaan om deze kosten te verlagen en dat is gelukt!)

Alle bestellingen van vóór 1 december worden tegelijk gedrukt en verstuurd vanaf de drukker. Je ontvangt je jaarkaart eind februari/begin maart 2024. Uiteraard kan dit alleen als we ook je contributie voor 2024 hebben ontvangen.

Je huidige NFN-jaarkaart is geldig t/m 31 januari 2024. Je hebt naast de papieren jaarkaart ook altijd toegang tot je digitale jaarkaart in je Ledenportaal.

Let op: heb je een beperking, handicap of een chronische ziekte, waardoor je geen smartphone kunt gebruiken? Neem dan contact op met onze Ledenservice voor een passende oplossing.

Inloggen Ledenportaal
Het NFN-Ledenportaal bereik je via mijn.voeltvrijheid.nl. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Ben je niet eerder ingelogd? Klik dan op de groene button en volg de stappen.

 

Naar het Ledenportaal


Wat moet ik doen?

Heb je genoeg aan een digitale jaarkaart en geen behoefte aan een papieren kaart? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt vanzelf bericht. Wil je ook een papieren jaarkaart, dan kun je die tot 1 december 2023 bestellen in jouw Ledenportaal.

Veelgestelde vragen over de digitale jaarkaart

Wat is de digitale jaarkaart?

In 2024 wordt jouw papieren NFN-jaarkaart vervangen door een digitale NFN-jaarkaart, die beschikbaar is voor alle NFN-leden. Deze wijziging betekent ook dat je vanaf eind januari 2024 niet meer automatisch een papieren NFN-jaarkaart krijgt thuisgestuurd.

Waarom een digitale jaarkaart?
NFN kiest voor de digitale jaarkaart om drie redenen:

  • Duurzaamheid
  • Kostenbesparing: we kunnen de kosten voor een lidmaatschap laag houden door minder papierkosten te maken.
  • Behoefte vanuit onze leden: steeds vaker komt de vraag of onze jaarkaart (ook) digitaal kan

Hoe werkt het?
Nadat je de contributie voor 2024 hebt betaald, ontvang je rond eind januari een e-mail met de melding dat je digitale jaarkaart voor je klaarstaat in het Ledenportaal. Je contributiefactuur ontvang je in december. Log in op je Ledenportaal via het apparaat waar jouw digitale jaarkaart op moet komen te staan. Haal vervolgens je digitale jaarkaart op in het Ledenportaal. Er verschijnt een snelkoppeling op je telefoon of tablet. Deze ziet eruit als een app-icoontje. Als je hierop tikt, opent direct jouw digitale jaarkaart. Hierop staan je naam, geboortedatum, registratienummer en – als je hiervoor hebt gekozen – het INF-zegel.

Een screenshot van de jaarkaart is geen geldige jaarkaart. Dankzij een bewegend element op de kaart kunnen locaties zien dat het een geldige jaarkaart voor 2024 betreft. Op screenshots is dit bewegende element namelijk niet te zien.

Inloggen Ledenportaal
Het NFN-Ledenportaal bereik je via mijn.voeltvrijheid.nl. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Ben je niet eerder ingelogd? Klik dan op de groene button en volg de stappen. Via de QR-code vind je instructiefilmpjes over het inloggen in ons Ledenportaal.

Waarom heeft de digitale jaarkaart een bewegend element?

De NFN-jaarkaart is een belangrijk middel om ons veiligheidsprotocol uit te voeren. Een papieren jaarkaart is fysiek in te nemen, een digitale kaart is dit niet omdat die op iemands telefoon of tablet staat. Wel kunnen wij de digitale jaarkaart deactiveren. Dit doen wij als:

  • iemand vanuit het veiligheidsprotocol op de zwarte lijst staat of wordt gezet.
  • iemand zijn contributie heeft gestorneerd

Vanwege deze redenen is gekozen voor een bewegend element, hieraan kunnen blootlocaties de geldigheid van de kaart controleren. Een screenshot van de digitale jaarkaart is niet geldig omdat hierop het bewegende element niet zichtbaar is.

 

Ik wil een NFN-jaarkaart op papier, kan dat?

Ja, dat kan. In 2024 krijg je als rechtstreeks NFN-lid alleen nog een papieren jaarkaart als je hier zelf voor kiest. Een papieren jaarkaart is via je Ledenportaal tegen kostprijs te bestellen voor € 4,45 inclusief INF-zegel en exclusief € 1,75 verzend- en handlingkosten.

(In een eerder stadium communiceerden wij hogere verzend- en handlingkosten van € 3,27, maar we hebben ons best gedaan om deze kosten te verlagen en dat is gelukt!)

Je huidige NFN-jaarkaart is geldig t/m 31 januari 2024. Je hebt naast de papieren jaarkaart ook altijd toegang tot je digitale jaarkaart in je Ledenportaal.

Ik ben lid van een naturistenvereniging, krijg ik ook een digitale jaarkaart?

Nee, leden van naturistenverenigingen ontvangen een NFN-jaarkaart op papier via hun vereniging. De digitale jaarkaart is (vooralsnog) alleen voor NFN-leden.

Ik wil een digitale jaarkaart, maar mijn vakantielocatie neemt jaarkaarten in. Wat nu?

Er zijn blootlocaties die de NFN-jaarkaart bij aankomst innemen als een soort vervangend legitimatiebewijs. Dit is het feitelijk niet. Hij wordt op sommige locaties wel als zodanig gebruikt.

Wil je weten of dit bij de door jou te bezoeken locatie het geval is, neem dan ruim voor vertrek even contact met hen op. Zodat je op tijd weet of je een papieren jaarkaart nodig hebt en deze tijdig in huis hebt. De papieren jaarkaart is tot 1 december 2023 te bestellen via jouw Ledenportaal en daarna via onze webshop.

Bestel je de jaarkaart voor 1 december, dan voorkom je extra handling- en verzendkosten.

Hoe weten locaties dat jullie jaarkaart digitaal is?

Wij informeren alle bij ons bekende locaties in binnen-en buitenland over de digitale NFN-jaarkaart. Ook wordt er een nieuwsbericht via INF-FNI verspreid voor alle zuster-Federaties en hun aangesloten locaties.  We informeren ze over de geldigheid (er zit een bewegend deel in) en over hoe de jaarkaart eruit ziet. Maar ook dat er naast de digitale NFN-jaarkaart ook papieren jaarkaarten zijn.

Er zijn locaties die jaarkaarten innemen als een borg. Als je zo’n locatie bezoekt, adviseren we je om in jouw Ledenportaal een papieren jaarkaart te bestellen.

Wat als een blootlocatie de digitale jaarkaart niet herkent of weigert?

De digitale jaarkaart is een geldige NFN-jaarkaart. Campings kunnen deze niet weigeren en je hoeft dus ook niet van tevoren te checken of ze de kaart accepteren. Op onze website staat hoe de digitale jaarkaart er uit ziet en waar die voor staat. Mochten locaties de digitale kaart niet herkennen, dan kun je ze daarheen verwijzen. Wij trachten zoveel mogelijk locaties op de hoogte te stellen van de digitale kaart. Zo is ook het INF op de hoogte en communiceren zij dit ook weer richting al hun internationaal aangesloten Federaties.

Kan ik twee digitale jaarkaarten op één apparaat downloaden?

Nee, dat kan niet. Er kan per apparaat (telefoon of tablet) 1 jaarkaart tegelijk actief zijn. Je kunt de ene kaart verwijderen en dan de andere ophalen om twee kaarten na elkaar op hetzelfde toestel te tonen. Wij adviseren echter om voor je reispartner(s) een papieren jaarkaart te bestellen, als je samen één toestel deelt. In de praktijk is dat een stuk handiger.

Ik kan geen smartphone bedienen, want ik heb een beperking of ziekte, wat nu?

Heb je een beperking of ben je chronisch ziek en kun je daarom geen smartphone bedienen? En kun je om die reden dus onze digitale jaarkaart niet gebruiken? Uiteraard zoeken we een dan naar een oplossing. Neem daarvoor contact met onze Ledenservice & Support.

Om fraude te voorkomen vragen we naar een verklaring.

Heb ik een actieve internetverbinding nodig om een digitale jaarkaart te openen?

Ja, om de digitale jaarkaart te kunnen openen heb je internet nodig. Dit kan een 4G of 5G-verbindig of een wifi-verbinding zijn.

Ga je naar een locatie zonder wifi en zonder 4G of 5G? Dan kun je je jaarkaart downloaden op een plek waar er nog wel bereik is en het scherm niet afsluiten.
Mocht je dit niet willen, dan adviseren we je om een papieren NFN-jaarkaart te bestellen in jouw Ledenportaal.