23-10-2023

Het vernieuwde ledenmagazine UIT!

UIT! is helemaal vernieuwd en verschijnt met ingang van deze editie gedeeltelijk digitaal! De herfsteditie van 2023 ligt rond 5 oktober bij onze leden in de brievenbus.

Update 23-10-2023: De nieuwste editie van ons ledenmagazine UIT! is inmiddels twee weken uit en omdat het de eerste uitgave is met een digitaal katern, waren wij uiteraard ontzettend benieuwd naar de reacties. En die kregen we massaal!

Duizenden leden hebben de digitale artikelen al gelezen. Naast de leuke complimenten die we over deze nieuwe manier van lezen ontvingen, kwamen ook een aantal vragen vaak terug. Daarop geven we in dit bericht graag antwoord.

In het kort:

 • Onze magazines blijven grotendeels op papier, waaronder BlootGewoon! in z’n geheel
 • We houden het NFN-lidmaatschap betaalbaar door op papierkosten te besparen
 • Voor de meeste verenigingsleden verandert er niets

Gaat NFN helemaal over op digitale magazines?

Nee, die plannen zijn er in het huidige beleid niet. Sterker nog, ons magazine BlootGewoon! blijft in z’n geheel een papieren uitgave. Alleen UIT! heeft nu een aantal artikelen die digitaal te lezen zijn. Het andere deel van UIT! blijft ook ‘gewoon’ op papier.

NFN brengt vier magazines per jaar uit, twee maal UIT! en twee maal BlootGewoon! Het deel van onze magazines dat alleen digitaal te lezen is, is dus betrekkelijk klein.

Dit jaar en volgend jaar verschijnt UIT! in ieder geval nog deels digitaal, daarna hebben we een goed beeld en gaan we evalueren. Daar waar het nodig is passen we het beleid dan aan. Uiteraard nemen we in de tussentijd alle constructieve feedback van lezers mee zodat we het digitale deel samen telkens beter maken.

Wat gebeurt er met BlootGewoon!?

Aan BlootGewoon! verandert er niets. Dit blijft een volledig papieren uitgave, ook omdat dit magazine in de vrije verkoop verkrijgbaar is en dus een bredere doelgroep heeft dan alleen NFN-leden.

Wordt een NFN-lidmaatschap nu goedkoper?

Nee. Door UIT! deels te digitaliseren, voorkomen we juist dat een NFN-lidmaatschap duurder wordt*. De kosten voor papier, inclusief drukken en verzenden, zijn de laatste tijd namelijk enorm gestegen. Dat willen we niet doorberekenen in onze lidmaatschapstarieven. Een NFN-lidmaatschap willen we voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar houden.

*De kosten voor een NFN-lidmaatschap stijgen in 2024 wel iets ten opzichte van vorig jaar vanwege algemene inflatie en indexatie, maar dat staat los van onze magazines.

Waarom kiest NFN voor een deels digitaal katern bij UIT!?

De belangrijkste redenen zijn:

 • Onder NFN-leden bleek er behoefte aan digitaal lezen
 • We willen een NFN-lidmaatschap betaalbaar houden door op papierkosten te besparen
 • Het is minder belastend voor het milieu

Wat verandert er voor mij als verenigingslid?

Een klein deel van alle verenigingsleden ontvangt nog onze magazines omdat zij hier in het verleden zelf voor hebben gekozen. Als dit voor jou geldt, kun je de digitale artikelen nog tot het einde van het jaar lezen. Daarna kun je de magazines alleen nog lezen als je lid wordt van NFN. Voor veruit de meeste verenigingsleden verandert er niets, omdat zij niet ook automatisch lid zijn van NFN en om die reden dus ook onze magazines al niet ontvingen.

Wat als ik geen smartphone heb of wil gebruiken om artikelen digitaal te lezen?

We weten dat niet iedereen zit te wachten op digitaal lezen. Dat is ook een van de redenen waarom we onze magazines grotendeels op papier blijven aanbieden. Tegelijkertijd houden we ook rekening met alle mensen die juist wel graag onze artikelen overal willen lezen op hun smartphone of tablet, bijvoorbeeld. We willen hen geen  duurder lidmaatschap opdringen door koste wat kost volledig aan papier vast te houden.

Originele bericht 02-10-2023: UIT! is helemaal vernieuwd en verschijnt met ingang van deze editie gedeeltelijk digitaal! De herfsteditie van 2023 ligt rond 5 oktober bij onze leden in de brievenbus.

Dit nieuwsbericht in het kort:

 • Ons ledenmagazine UIT! is uit en met ingang van deze uitgave deels digitaal te lezen via het ledenportaal
 • Dit doen we omdat er vanuit leden behoefte aan is, om te besparen op papierkosten en voor het milieuaspect
 • Het beleid is nu dat het magazine BlootGewoon! als volledig papieren uitgave blijft bestaan.

03-10-2023: Als NFN-lid ontvang je deze week de nieuwste editie van ons ledenmagazine UIT! en die ziet er iets anders uit dan je gewend bent. Een deel van de artikelen lees je voortaan digitaal op je telefoon, tablet of computer, via jouw persoonlijke NFN-Ledenportaal. We zijn heel benieuwd wat je ervan vindt!

De herfsteditie van UIT! staat weer boordevol interessante en inspirerende verhalen. Zo lees je onder meer over het Openluchtbad Veenhuizen waar je in de zomer regelmatig baantjes kunt trekken in je blootje, over verenigingsterrein De Maat waar het jaarlijkse fietsweekend van start ging, en wat een tripje naar de Franse wijnstreek De Elzas zoal de moeite waard maakt.

Verder lees je over naaktrecreanten die een stoma dragen en afgelopen zomer samenkwamen om ervaringen uit te wisselen, vertellen de nieuwe eigenaren van een Franse B&B voor naaktrecreanten over de uitdagingen die daar bij kwamen kijken, zochten we uit hoe het nu precies juridisch zit met drones boven naaktstranden en staan we uitgebreid stil bij de opkomst van kunstmatige intelligentie. Wat is de impact daarvan op ons blote zelfbeeld?

Al met al hebben we weer meer dan 80 pagina’s gemaakt! Dat zou je op het eerste gezicht misschien niet zeggen, als UIT! straks in je brievenbus ligt. Het papieren blad is een stukje dunner dan je tot op heden gewend was. Veel van de vertrouwde rubrieken zijn namelijk verhuisd naar het digitale katern dat je via jouw persoonlijke Ledenportaal kunt lezen.

Afgelopen jaar hebben we een behoefteonderzoek over onze magazines onder onze leden gehouden. Hieruit bleek dat veel van onze leden behoefte hebben aan digitaal lezen, omdat het beter voor het milieu is en altijd en overal kan. Ondertussen stegen de papierkosten de afgelopen tijd ook flink en dat willen we natuurlijk liever niet gaan doorberekenen in de lidmaatschapskosten.

Door UIT! deels te digitaliseren, maken we het magazine toekomstbestendig. En het brengt ook allerlei nieuwe mogelijkheden met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van bewegende beelden bij de verhalen of verdiepende online artikelen. Je vindt het digitale katern vanaf vandaag in het Ledenportaal.

Naar het Ledenportaal

We realiseren dat het misschien even wennen is. Natuurlijk hopen we dat magazine UIT! je in deze nieuwe vorm wederom een fijne leeservaring geeft. Voel je vrij om jouw mening erover te delen via [email protected]. Deze eerste uitgave is nog maar het vertrekpunt. Samen met jouw tips maken we UIT! in de nieuwe stijl nóg beter!

Meer lezen?

Naar UIT! magazine

Veelgestelde vragen over onze magazines

Waarom is een deel van UIT! digitaal leesbaar?

Het digitale deel van magazine UIT! is altijd en overal te lezen op je telefoon, tablet of op je computer. Waarom?

 • Vanuit onze leden is er behoefte aan, weten we uit onderzoek
 • We besparen op de alsmaar stijgende papierkosten, die we anders zouden moeten doorberekenen in de contributie. Dat doen we liever niet.
 • De productie is minder belastend voor het milieu
 • Een digitaal magazine biedt leuke nieuwe interactiemogelijkheden (zoals video!)

Helemaal verdwijnen doet de papieren editie van magazine UIT! niet. We blijven je graag verrassen met een mooi printproduct op de mat. Omdat we dat waardevol vinden en omdat we iedereen in hun leesbehoefte willen voorzien. Of je nu houdt van lezen op papier.

Ons doel is en blijft om leuke en inspirerende artikelen te maken die je meenemen in de wereld van naaktrecreatie en NFN!

Wordt het magazine BlootGewoon! ook deels gedigitaliseerd?

NFN Open & Bloot brengt jaarlijks vier magazines uit: twee maal UIT! en twee maal BlootGewoon! Het beleid is nu dat het magazine BlootGewoon! als volledig papieren uitgave blijft bestaan. Ook omdat deze in de winkelschappen ligt. UIT! is er alleen voor leden en heeft om die reden nooit in de winkel gelegen

Hoe vaak en wanneer komen de magazines van NFN uit?

Onze magazines komen vier maal per jaar uit. BlootGewoon! in de lente en de zomer, en UIT! in de herfst en de winter.

Ik ben lid van een naturistenvereniging en ik wil de magazines van NFN ontvangen. Hoe werkt dat?

De magazines zitten in bij het NFN-lidmaatschap. Leden van naturistenverenigingen zijn niet ook automatisch lid van NFN en ontvangen dus geen magazines.

Wil je de magazines lezen? Word dan rechtstreeks lid van NFN en steun daarmee ons werk als belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland.

Ik heb het magazine (Uit! of BlootGewoon!) niet ontvangen, wat nu?

Voordat je contact opneemt over een magazine dat nog niet is bezorgd, vragen we je het volgende:

 1. Controleer of je adresgegevens in het ledenportaal goed staan.
 2. Controleer de factuurstatus. Heb je het lidmaatschap betaald?
 3. Download de PostNL-app, waarin je kunt zien of het magazine nog onderweg is. 

Heb je meerdere magazines gemist? Vanwege de hoge verzendkosten sturen we alleen de nieuwste uitgave na. Stuur hiervoor een mailtje naar [email protected].

Oudere gemiste exemplaren zijn na te bestellen in onze webshop. Bij te late betaling van de contributie wordt het blad niet nagestuurd.