26-01-2023

Naaktstrand Galderse Meren

Het naaktstrandgedeelte van Galderse Meren (Breda) wordt verplaatst, vanwege een nieuwe indeling van de recreatieplas. Lees hier de laatste ontwikkelingen.

Laatste nieuws

Gemeente Breda maakt plannen Galderse Meren bekend

30 januari 2023 – De gemeente Breda is voornemens het naaktstrand van De Galderse Meren te verplaatsen naar de noordkant van de plas, zodat de natuur meer ruimte krijgt in het recreatiegebied. Deze ambitieuze plannen waren al bekend bij NFN Open & Bloot en zijn nu ook naar buiten toe bekendgemaakt.

De gemeente wil het hele recreatiegebied upgraden door o.a. een permanente horecavoorziening en het verbeteren van de toegangswegen naar de plas. De natuur krijgt meer ruimte door de plas op te splitsen in twee delen: een recreatiegedeelte aan de westkant en een natuurgedeelte aan de oostzijde.

Op zich een logische en natuurvriendelijke gedachte. Het is alleen wel jammer dat het naaktstrand aan De Galderse Meren in het beoogde natuurgebied ligt en daardoor verplaatst moet worden. In de nieuwe situatie ligt het naaktstrand straks tussen het textielstrand en het begin van het natuurgebied in.

(Bekijk de kaart in het groot)

Inzet NFN en vaste bezoekers

NFN en de vaste bezoekers van De Galderse Meren waren al in een vroeg stadium (lente 2022) bij de nieuwe plannen voor het recreatiegebied betrokken. Zij wezen de gemeente Breda op de belangrijke stedelijke en zelfs regionale functie van het druk bezochte naaktstrand.

NFN deed ook aanbevelingen bij de gemeente voor een nieuw in te richten naaktstrand. Inzet hierbij is dat het toekomstig naaktstrand kwalitatief en qua oppervlakte er niet op achteruit gaat en zo mogelijk nog verbetert. Dat past ook binnen het gemeentelijk streven om de kwaliteit van het gebied te verbeteren.

NFN en vaste bezoekers blijven in gesprek met de gemeente gedurende het traject. Het volgend overleg staat gepland dit voorjaar.

Word vandaag nog lid van NFN Open & Bloot

Met jouw lidmaatschap draag je bij aan onze belangrijke taak als belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. Samen zorgen we ervoor dat bloot gewoon is en gewoon blijft.

Ik wil lid worden

Meer nieuws

Bekijk alle actualiteiten