06-06-2023

Drones boven het naakstrand – mag dat?

6-6-23: Mogen drones over het naaktstrand vliegen? Deze vraag komt elk jaar weer terug. Er zijn in Nederland regels over het gebruik van drones.

Er zijn gebieden in Nederland die een no-fly zone zijn: hier mag om veiligheidsredenen geen enkele drone in vliegen. Dit zijn vaak gebieden rondom vliegvelden. Maar bijvoorbeeld ook het politieke gebied rond het Haagse Binnenhof valt hieronder. Check eerst of jouw naaktstrand binnen een dergelijke zone valt. Dat kan bijvoorbeeld op deze site.

Als er veel mensen op het naaktstrand liggen, mogen er geen drones vliegen. Want met de lichtste drones (250 – 900 gram) mag je als ‘recreatief droner’ kortstondig boven mensen vliegen, zolang het niet om een menigte gaat. Als algemene regel geldt dat je vermijdt over onbekende mensen te vliegen. Zolang de drone-eigenaar geen vrienden en familie op het naaktstrand heeft, dan mag hij niet boven het naaktstrand vliegen.

Privacy en veiligheid

Zwaardere drones moeten minimaal 30 meter afstand houden van mensen. Alleen als zij in een lagesnelheidsmodus vliegen (3 m/s), dan moeten ze minimaal 5 meter afstand bewaren.

Deze regels hebben niet alleen met de privacy te maken, maar ook met de veiligheid: een drone kan bijvoorbeeld ook per ongeluk uit de lucht vallen.

Overlast melden

Als je last hebt van drones boven een naaktstrand en als die er volgens jou niet horen, kun je melding doen bij de politie 0900 – 8844 of via hun contactformulier. Je kunt ook bellen met de beheerder van het betreffende recreatiegebied.

Lees hier de volledige wetgeving

 

Word vandaag nog lid van NFN Open & Bloot

Met jouw lidmaatschap draag je bij aan onze belangrijke taak als belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. Samen zorgen we ervoor dat bloot gewoon is en gewoon blijft.

Ik wil lid worden