Struinen in de Stille Kern

Lezersverhaal

18 september 2013 -

De boswachter van Staatsbosbeheer nam ons een dag mee naar het bijzondere natuurgebied De Stille Kern. Een struintocht om nooit te vergeten!

Door Ton Reukers.

Door de vele vragen die Staatsbosbeheer ontvangt over naaktwandelen en naaktrecreëren onderzoekt Staatsbosbeheer hoe groot de belangstelling is voor naaktwandelingen. Omdat van boswachter Anne Hofstra bekend is, dat hij vertrouwd is met naturisme, is aan hem die taak toebedeeld.

Een naaktwandelpad zoals Harzer Naturistenstieg ziet Staatsbosbeheer nog niet komen, maar Duitsland heeft dan ook al een veel langere geschiedenis van naaktwandelen.
Bij Staatsbosbeheer komen ze wel eens een blote wandelaar tegen, maar het zijn er niet zoveel als je zou verwachten. Lees de tekst op pagina44 van UIT!/Lentenummer 2013.
Dit stukje in UIT! Is aanleiding voor 10 tot 15 naturisten zich aan te melden. Op het laatste moment haken er toch een aantal af door werk en weersvoorspelling, zodat er uiteindelijk 7 mannen overblijven en 2 dames, die kamperen in de Horsterwold. De dames zijn alleen met bloot bekend vanuit de sauna.

Anne ontvangt ons met koffie en thee in de kantine van het kantoor en geeft enige uitleg vooraf. We kunnen een plastic vuilniszak van de rol afscheuren om droog je kleding over te brengen of misschien als regenjas te dienen.
In de beschrijving vooraf: Om je te weren tegen manshoge vegetatie (distels en brandnetels) is stevige kleding geen overbodige luxe. Goede wandelschoenen en schoeisel om je voeten te beschermen vanwege doorwading tot schouderhoogte van waterpartijen.
Ik heb besloten om alleen hoge gympen aan te trekken, zoals ik bij het wadlopen gebruik. Al snel bereiken we de waterpartij, waar een volgelopen roeiboot ligt. Nadat wij het water eruit gekiept hebben wordt de boot alleen gebruikt om de kleding in de plastic zakken over te brengen.


Dus kleding uit, in de plastic zak en je dan in het donkere koele water laten zakken. Het touw om de boot over te trekken, gebruiken we als houvast om rechtop de overkant te bereiken. Verschillende kreten achter mij, vooral de dames, als we ons tot schouderhoogte in het water laten zakken.
Aan de overzijde raadt Anne iedereen aan de kleding weer aan te doen, want we gaan verder door distels en brandnetels. Nu blijkt waarom Hans zijn Nordic Walking stokken bij zich heeft. Hij blijft bloot en gebruikt de stokken om de vegetatie opzij te duwen. Ik pak 'n stevige tak en zo blijven we met 4 man bloot. Anne lijkt al pratend op het gevoel af te struinen, kijkt zo nu en dan in de lucht, waar ik tussen de takken door geen oriëntatie punt zie. Alleen 'n bewolkte lucht. Het eerste stuk noemt Anne later het zure stuk. Het volgende stuk is het zoete stuk, geen hoge brandnetels meer, dus de rest kan zijn kleding ook uit doen. Ik heb ondertussen een tinteling in mijn benen door de brandnetels.
Rond lunchtijd komen wij aan op de uitkijkheuvel waar wij pauzeren en van het magnifieke uitzicht genieten. Hier loopt overigens een verhard pad heen voor rolstoelgebruikers en andere mensen met 'n beperking. Na de lunch zien we meer resultaat van 'n gewijzigd overheidsbeleid, meer verharde paden.
Maar zoals Cruijf al zei: ieder nadeel heeft zijn voordeel. Anne verwacht dat het gestorte puin voor de verharding over 4-5 jaar totaal vergroend is. Ondanks dat dit deel goed bereikbaar is, zijn we nog steeds niemand tegen gekomen. Ook de rest van de dag niet. In de middag zien wij aan de overzijde van een meer een kudde Konikpaarden staan. Anne nodigt ons uit om het meer in te lopen. Het voelt als bij het wadlopen, glijdend over een modderige bodem. Vóór de Zuiderzee periode schijnen hier ook mensen gewoond te hebben. Een soort pad zou je kunnen voelen op de bodem.

Tweemaal zoeken wij een locatie op, waar studenten bezig zijn. Aan het eind van onze tocht bezoeken wij archeologen bij het steentijdhuis huize Horsterwold. Onderweg er naartoe vraagt Anne hoe wij de dag ervaren hebben. Iedereen is laaiend enthousiast.
Vlakbij Huize Horsterwold barst de bui los. We krijgen in het huis uitleg over het huis en het onderzoek. Voldaan lopen we het laatste stuk terug naar het vertrekpunt. Wij wisselen e-mailadressen uit en storten ons weer in de hectiek van het verkeer.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem