Naaktstrand Brouwersdam aangewezen

Nederland heeft er een nieuw officieel naaktstrand bij! De Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee heeft vorige week het naaktstrand aangewezen. Al in juli 2023 stelde het College van Burgemeesters en Wethouders voor het strand aan te wijzen. De gemeenteraad is nu – twee jaar later – akkoord gegaan met het voorstel.
Uit art. 430a WvS (de wet op naaktrecreatie) blijkt dat gemeentes de bevoegdheid hebben om een strand aan te wijzen als geschikt voor naaktrecreatie en dit vast te leggen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In 2023 stelde het College van B&W voor in de strandnota om het naaktstrand op de Brouwersdam (tussen strandpalen 18.00 en 18.75) officieel aan te wijzen en vast te leggen in de APV. Omdat gemeentes vaak een aantal wijzigingen ‘opsparen’ om de APV zo min mogelijk te wijzigen, ging de gemeenteraad in juli 2025 akkoord met de aanwijzing. Na twee jaar wachten is het officiële naaktstrand eindelijk een feit!
Niet zoals het hoort
Al in de strandnota was duidelijk dat de gemeente niet helemaal volgens de regels te werk ging. Het aanwijzen van het naaktstrand op de Brouwersdam schept voor zowel door naaktrecreanten als niet-naaktrecreanten gewenste duidelijkheid. Maar B&W stelde in de strandnota ook voor om naaktrecreatie elders binnen de gemeente te verbieden. In art. 430a WvS staat dat gemeentes naaktstranden kunnen aanwijzen, maar ook dat gemeentes naaktrecreatie op geschikte plekken niet kunnen verbieden. Al meteen in 2023 vroeg NFN het College in een ‘ongevraagd advies’ om het verbod om elders bloot te zonnen om deze reden te schrappen.
Naaktrecreanten tevreden
Op dit moment is het voor NFN het belangrijkst dat de gemeente -met een vooral christelijke gemeenteraad- eindelijk het naaktstrand heeft aangewezen. De meeste naaktrecreanten bezoeken het liefst een officieel aangewezen naaktstrand. Maar als iemand liever bloot zont aan bijv. een rustig duinmeer in de gemeente en daarvoor wordt bekeurd, dan is art. 430a WvS van toepassing. De landelijke wetgeving gaat boven gemeentelijke bepalingen. Het is dan aan de rechter om de geschiktheid van de locatie te bepalen. NFN zal de gemeente hier nogmaals op wijzen via een brief.