Naaktrecreatie in Zuid-Afrika

Buitenlandinfo

Naaktrecreatie in Zuid-Afrika

De winter ontvluchten en genieten van zon, zee, wijnvelden, adembenemende natuur en wildlife? Het kan allemaal in Zuid-Afrika. Er zijn anno 2012 vijf naturistische resorts die sterk van elkaar verschillen en redelijk ver uit elkaar liggen. Bereid je daarom goed voor, zodat je de reis krijgt waar je van droomt.

Als het bij ons winter is, geniet Zuid-Afrika van de zomer. Niet verwonderlijk dus dat veel Nederlanders Zuid-Afrika als overwinteradres kiezen. Qua naturistische mogelijkheden is het land echter beperkt. En dat heeft alles te maken met de moraal die er veelal nog heerst: op het moment dat het woord naturisme valt, wordt vaak direct de associatie gelegd met onzedelijkheid. Veel Zuid-Afrikanen zijn namelijk opgevoed met het idee dat naaktheid zondig is. Wat ook niet helpt, is dat naaktrecreatie niet is gelegaliseerd. De Zuid-Afrikaanse naturistenfederatie heeft grootse plannen om de reputatie te verbeteren.

Oorsprong naturisme
In Zuid-Afrika ontstonden de eerste naturistische activiteiten op het Kaaps Schiereiland bij Sandy Bay. Op zo’n achttien kilometer van Kaapstad kwamen hier rond 1950 kleine groepjes naturisten bijeen. Tot op de dag van vandaag is Sandy Bay het bekendste naaktstrand van Zuid-Afrika, mede door de arrestatie van Annette Schultz en 34 andere naturisten in 1981. Schultz weigerde schuld te bekennen voor ‘openbare onsedelijkheid’, omdat zij met het naakt zwemmen en zonnebaden niet de intentie had om mensen te choqueren. Haar verweer werd gehonoreerd, wat niet inhield dat naturisme legaal werd, maar wel dat naakt zwemmen en zonnebaden geen criminele activiteit hoefde te zijn. Een stap voorwaarts dus, wat direct een grotere tolerantie voor andere naaktstranden tot gevolg had. Intussen was in 1978 het eerste naturistische resort Beau Valley geopend. Beau Valley bestaat inmiddels niet meer, maar in de loop der jaren zijn er rond Kaapstad en Pretoria vijf resorts bij gekomen. Ook zijn er enkele naturistische b&b’s en gastenhuizen. Bij sommige locaties is een geldige naturistenkaart noodzakelijk of krijg je hiermee korting op je verblijf.
In 1999 werd de South African Naturist Federation (SANFED) opgericht. 

Sinds april 2014 is de South African National Naturist Association (SANNA) de officiële landelijke naturistenfederatie. Zij zijn lid geworden van de Internationale Naturisten Federatie (INF) en doen er momenteel alles aan de acceptatie van naaktrecreatie te vergroten. Deze overkoepeldende federatie werkt nauw samen met provinciale federaties als de Gauteng Naturist Association (GNA) en de Western Cape Naturist Association (WCNA).

Wet- en regelgeving
Doordat naaktrecreatie niet gelegaliseerd is, kun je worden aangehouden als je bloot op het strand verschijnt, maar die kans is door de uitspraak over Annette Schultz een stuk kleiner geworden, zeker op bekende naaktstranden als Sandy Bay en Umhlanga Lagoon. Voor naturistische resorts ligt dit anders. Hier gelden de huisregels en is naaktrecreatie legaal, mits het resort duidelijk heeft aangegeven dat ze een ‘no clothing policy’ voeren. Wel is het belangrijk om na te vragen of bloot zijn ook daar te allen tijde is toegestaan. Zo bleek het op naturistenterrein SunEden niet altijd mogelijk, omdat de eigenaars hun medewerkers – veelal uit een omliggende (stammen)gemeenschap, waarin naakt onacceptabel is – niet in verlegenheid willen brengen.

Alle seizoenen?
Zuid-Afrika kent wel degelijk een winterseizoen waarin de temperaturen onder het vriespunt kunnen dalen. Wie niet alleen maar van spa- en saunafaciliteiten wil genieten, doet er goed aan tussen oktober en april naar Zuid-Afrika af te reizen.

De Zuid-Afrikaanse naturistenfederatie
De website van de Zuid-Afrikaanse naturistenfederatie biedt informatie over naturisme en naaktstranden in Zuid-Afrika en geeft je de mogelijkheid om specifieke vragen (in het Engels) te stellen aan medewerkers.

Tekst: Laura Thuis m.m.v. Maureen van Buuren (SANFED)

Hoe ervaart de Nederlander Zuid-Afrika?

Margreet (53) en Hans Mulder (62) bezochten eind 2011 de naturistenresorts SunEden en Harmony Nature Farm. Hans: “Zuid-Afrika is een prachtig mooi land. Onze zoon woont in Namibië, waardoor we regelmatig in zuidelijk Afrika komen. Afgelopen jaar hebben we via internet twee naturistische locaties uitgezocht: SunEden en Harmony Nature Farm. De eerste was een prachtig terrein waar we hartelijk welkom werden geheten, alleen… was iedereen gekleed! Bij navraag kwam het hoge woord eruit: doordeweeks was het voor 17.00 uur niet toegestaan om bloot rond te lopen aangezien enkele donkere Zuid-Afrikaanse medewerkers geen blanke blote mensen mochten zien. Het mocht alleen na 17.00 uur en in de weekenden en vakanties van de medewerkers. Ondanks het prachtige en goed onderhouden terrein was dat voor ons een reden hier niet meer naartoe te gaan. Bij Harmony Nature Farm konden we wel naakt zijn en genoten we van de mooie omgeving en het adembenemende terrein met zebra’s en apen om en voor de deur. Alleen vonden we de accommodatie duur – honderd euro per nacht – en erg gedateerd.”