Wat is naaktrecreatie?

Naaktrecreatie is het bloot doorbrengen van de vrije tijd, wat zo’n 2,5 miljoen Nederlanders wel eens doen. Op een naaktstrand aan de kust bijvoorbeeld, bij een meertje in het binnenland, op vakantie of lekker in de eigen achtertuin. De meest bekende vorm van naaktrecreatie is de sauna! Het geeft een heerlijk vrij gevoel om water en wind op je blote vel te voelen, en er zijn ook een hoop praktische voordelen: geen plakkerige badkleding na het zwemmen, geen omkleedtrucs met een handdoek op het strand, je hoeft minder bagage mee te sjouwen, je wordt streeploos bruin, hebt op campings gezamenlijke douches, dus geen geklungel met krappe douchehokjes, en het is ontzettend handig met kleine kinderen.

Verschillende termen

Naturisme, nudisme, naaktlopen… Het beestje heeft in de loop van de jaren verschillende namen gekregen. Vroeger was er een strikt verschil tussen naturisme en nudisme. Naturisme hield in dat bloot echt je levensstijl was, dat je duurzaam en met veel aandacht voor de natuur leefde. Nudisme daarentegen stond voor mensen die bloot waren om het bloot zijn, voor het praktische gemak. En dan waren er nog mensen die zich in beide termen niet herkenden. Zij bestempelden hun voorliefde bijvoorbeeld als ‘naaktlopen’, of  – nog voorzichtiger – spraken alleen van “naar het naaktstrand en de blotebillencamping gaan”.  Naaktrecreatie is de overkoepelende term voor al deze uitingen.

Tegenwoordig bekijken we liever wat de grote gemene deler: het gevoel van vrijheid! Want van al deze invalshoeken is dat wat alle mensen die het prettig vinden om bloot te recreëren voelen. Daarbij maakt het niet uit in welk hokje je dat stopt.

 

Andere sfeer

Voor een locatie waar je uit de kleren mag, kiezen naaktrecreanten doorgaans heel bewust. De sfeer op blootbestemmingen is daardoor opvallend prettig: mensen groeten elkaar nog, gooien hun afval daar waar het hoort zodat de omgeving schoon blijft, gaan respectvol met elkaars spullen om, en houden soms een oogje in het zeil zonder dat je daar expliciet om hebt moeten vragen. Er gelden normen en waarden die in het alledaagse leven niet meer vanzelfsprekend zijn, maar die je verblijf nét dat extra ontspannen gevoel geven.

Je bloot geven

Als je bloot bent onder andere mensen, geef je je ook figuurlijk bloot. Met name de eerste keer is dit best even spannend, maar je zal zien dat iedereen wel vetrolletjes, littekens en andere zaken heeft waarover hij/zij onzeker is. Daardoor valt bij iedereen het masker af en krijg je volledig de gelegenheid om jezelf te zijn.

Veelgestelde vragen over naaktrecreatie

Mag je zomaar overal bloot recreëren?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn. Lees hier meer over naaktrecreatie en de wet.

Topless zonnen valt hier overigens NIET onder. Dit mag namelijk op ieder strand waar je ook mét badkleding mag zonnen. Mannen mogen hier immers ook gewoon hun shirt uittrekken. En voor de wet zijn mannen en vrouwen gelukkig gelijk!

Is het niet eng om voor het eerst bloot te gaan?

Ja, voor veel mensen is dit toch wel een hele stap. Maar omdat je tussen de blote andere mensen bent, verdwijnt je onzekerheid snel. Vooral als je ziet dat anderen bloot lekker in hun vel zitten. Een naturistencamping is dan ook een geschikte plek om je voor het eerst bloot te kunnen geven. Maar er zijn meer situaties mogelijk waar je uit de kleren kunt. Bijvoorbeeld op het strand, in de sauna of in het zwembad. Als je geen badkleding meer draagt, merk je pas hoe vrij je je voelt zonder knellende bandjes.

Kijken naturisten veel naar elkaar?

Natuurlijk zijn alle lichaams- en geslachtsdelen zichtbaar, wat de mogelijkheid biedt tot kijken en vergelijken. Maar meestal kijk je niet op die manier naar elkaar. Bij de ander zie je veel meer het geheel, de uitstraling, dan de delen. Dan blijkt het niet zo belangrijk of interessant hoe iemand eruit ziet.

Roept naaktrecreatie geen seksuele sfeer op?

Bij een eerste keer bloot is iedereen – man of vrouw – vaak wel een beetje gespannen. Dit zorgt er juist voor dat een erectie niet gauw ontstaat, daar hoeven mannen dus niet bang voor te zijn. Bloot is sowieso minder opwindend dan je denkt, want als iedereen bloot is, wordt het gewoon.

Hoe kijken naaktrecreanten tegen piercings aan?

Dat verschilt per persoon en soms ook per vereniging. Sommigen vinden het onnatuurlijk of nemen er zelfs aanstoot aan. In de praktijk valt niemand over een enkel ringetje, maar overdaad vinden sommigen storend. Vaak wordt in de huisregels van een naturistencamping of -vereniging beschreven wanneer piercings niet gewenst zijn.

Wat gebeurt er als kinderen in de puberteit komen en zich geen raad weten met hun lichaam?

Naaktrecreatie maakt kinderen en pubers sneller vertrouwd met het menselijk lichaam in alle stadia van de groei. Daardoor zijn zij beter voorbereid op fysieke veranderingen in hun lichaam. Het hangt van hun eigen ontwikkeling af, of zij naaktrecreatie als iets natuurlijks blijven zien, zich er van afwenden of gewoon een tijdje hun kleding aanhouden. De meeste campings tolereren dit wel.

Zijn kinderen die denken ‘bloot is oké’ niet extra kwetsbaar voor ongepaste toenadering?

Nee, want kinderen die vertrouwd zijn met bloot, herkennen in het algemeen afwijkend gedrag wel. Maar naturistisch of niet, het blijft altijd noodzakelijk om als ouder met je kind te praten over relaties met derden.

Trekt een naturistenterrein geen ongure types aan?

Mensen met ‘onfrisse’ ideeën komen in dezelfde verhoudingen op naturistencampings voor als waarin ze bij jou in de omgeving aanwezig zijn. Met het verschil dat ze op naturistencampings eerder opvallen. Het is het gedrag dat opvalt; ook kinderen valt dit vrij snel op. Kleding beschermt vooral tegen het weer, helaas niet tegen ideeën. En mensen met exhibitionistische neigingen hebben weinig lol onder naaktrecreanten. Ze vallen gewoon niet op.

Bekijk alle vragen