3000 blote passagiers

Lezersverhaal

19 augustus 2013 -

Het leek in het begin op een alledaagse cruise, maar toen de kapitein meedeelde dat we vrij waren om ons uit te kleden, klonk er een luid gejuich over het schip.

Door Stéphane Dechênes

Op 9 februari hebben mijn vrouw Linda en ik aan boord van de Carnival Freedom een achtdaagse cruise in het Caribisch gebied gemaakt. Het leek in het begin op een alledaagse cruise, maar toen we ongeveer een half uur uit de haven waren en de kapitein ons over de luidsprekers meedeelde dat we vrij waren om ons uit te kleden, klonk er een luid gejuich over het schip en het geheel veranderde in een enorme, drijvende naturistencamping.

Dit was de 50e cruise georganiseerd door Nancy en Tom Tiemann, eigenaren van Bare Necessities Tours & Travel. Met 3.000 passagiers is het het grootste schip dat ze ooit hebben gecharterd. Voor deze cruise was het schip omgedoopt tot The Big Nude Boat. In 1992 organiseerden ze hun eerste naturistencruise. Toen hadden ze moeite om het schip, dat ongeveer een zesde van de grootte van de Carnival Freedom was, te vullen. Ze negeerden de opmerkingen dat ze nooit genoeg betalende naaktrecreanten zouden vinden voor de cruise. Het duurde twee jaar om die eerste cruise te organiseren, maar ze hadden genoeg geld om het opnieuw te doen. Nu organiseren Nancy en Tom drie tot vier cruises per jaar!

Een cruise kan best betaalbaar zijn. Binnenhutten (zonder ramen) op lagere dekken kosten minder dan $ 1000 en bieden dezelfde voorzieningen en diensten als de luxere hutten waar mensen vijf tot zes keer zoveel voor moeten betalen. Het gehele schip is toegankelijk voor alle passagiers. Iedereen heeft tegenwoordig toegang tot dezelfde restaurants en kan kiezen uit dezelfde activiteiten. Het principe van eerste en tweede klasse is allang voorbij.

Maar Bare Necessities biedt ook mogelijkheden voor naaktrecreanten die wel van luxe houden en daarvoor willen betalen. Op een recente cruise naar Frans-Polynesië kostten enkele hutten maar liefst $ 17.797 en het schip was volledig volgeboekt.

De cruise die wij maakten vertrok vanaf Fort Lauderdale en voer over de Caribische Zee met tussenstops in Mexico, Costa Rica en Panama, waar je excursies kunt maken, bezienswaardigheden bezoeken, kortom, nieuwe culturen ontdekken. Maar het aanleggen in de havens was helaas vaak een teleurstellend aspect van de cruise. Als naaktrecreanten waren we immers gewend om na een lange dag sight-seeing in de hitte bij terugkomst op het resort de kleding uit te trekken en een verfrissende duik te nemen. Maar zo lang het schip in de haven lag, mocht dat niet bloot, behalve in de hut. Plaatselijke voorschriften verbieden publieke naaktheid en omdat het schip in elke haven wordt geïnspecteerd, moeten de organisatoren wel kleding verplicht stellen. Maar eenmaal terug op zee is bloot overal toegestaan, behalve in de formele restaurants. Buiten deze formele eetgelegenheden, zijn er veel alternatieven, dus je hoeft nooit kleding te dragen als je dat niet wilt. Naakte mensen zijn dan ook overal te vinden: in het zwembad, op het terras, in de spa-faciliteiten, in de fitnessruimte, de lobby, het casino, het theater, de nachtclubs, winkels, etc. Sommige diehards waren vastbesloten om ongeacht de temperatuur en ondanks de soms buitensporige airconditioning op elk moment bloot zijn.

Met 3.000 passagiers aan boord, was het uiteraard een zeer gevarieerd gezelschap. De cruise was clothing-optional, dus we zagen zeker een aantal mensen die zelden of nooit hun kleren uitdeden. Er waren er ook die aan dek bij temperaturen boven de 30 graden nog steeds hun kleren aanhielden. Maar in het algemeen gedroeg de overgrote meerderheid zich zoals je mag verwachten in een clothing-optional resort.

De cruises georganiseerd door Bare Necessities zijn alleen toegankelijk voor volwassenen. Nancy, een van de eigenaren, vertelde me dat men kinderen vaak te luidruchtig en storend vindt op een cruise. In het verleden hebben zij wel cruises georganiseerd met activiteiten voor kinderen, maar er werd heel weinig door gezinnen met kinderen geboekt. Er wordt vooral door mensen van 50 en ouder geboekt. Mijn vrouw en ik zijn in onze late 40's en zeker 80% van de andere gasten was ouder.

Omdat de cruise alleen voor volwassenen toegankelijk was, waren we eerst wat terughoudend en bezorgd omdat we dachten dat er wellicht ook seksueel getinte activiteiten zouden plaatsvinden of zouden worden toegestaan. Dit was totaal niet het geval. Bare Necessities heeft een zero tolerance-beleid voor mensen die seksueel verleidelijke kleding dragen of onzedelijk gedrag vertonen. Als aanvulling op de normale bemanning is er altijd toezicht in de openbare ruimten.
Er hebben zich, zo werd ons verteld, wat kleine incidenten voorgedaan, maar ze moeten snel zijn afgehandeld door het Bare Necessities-personeel, want we hebben nooit iets gezien of gemerkt. Kortom, het was een fantastische vakantie. 

Een cruise maken is één van de meest ontspannen vormen van reizen omdat je hotelkamer met je meereist, je hoeft niet in- of uit te pakken, tussen de bestemmingen door rust je lekker uit met een drankje bij het zwembad en altijd lekker eten. Voor degenen die meer activiteit willen, zijn er voldoende mogelijkheden, waaronder een aantal uitstekende seminars georganiseerd door Bare Necessities.

De service van Bare Necessities was geweldig. Er is ongeveer één bemanningslid voor elke drie passagiers. Onze hut werd meerdere malen per dag schoongemaakt en alles was brandschoon. Het enige wat we zelf deden, was bedenken wat we wilden gaan doen. Voor de rest werd alles voor ons gedaan.

Nu we ook een naakte cruise hebben meegemaakt, willen we hoogstwaarschijnlijk nooit meer anders!

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem