Herfstnummer UIT! gemist? Lees ‘m online!
18-11-2024: Leestip! Het herfstnummer van UIT! is te downloaden via ‘Voel je vrij’, het ledenportaal voor NFN-leden.
Klik hier
21-12-2023
Buren van minicamping Hoeve Boord Ven klagen over zichtbaarheid van buitenaf, maar omdat het privéterrein is mag de gemeente de camping niet dwingen de locatie af te schermen. Lees hier de laatste ontwikkelingen.
21-12-2023: De gemeente Eersel mag blootcamping Hoeve Boord Ven niet verplichten om het terrein volledig af te schermen voor blikken van buitenaf, omdat deze locatie privéterrein is.
Het College van Burgemeester & Wethouders wilde de plaatselijke verordening (APV) aanpassen omdat de buren klaagden over de zichtbaarheid van blote campinggasten. Maar tijdens de behandeling van deze zaak in de raadsvergadering van 19 december stak de gemeenteraad daar een stokje voor.
De raad was van mening dat de APV vooral bedoeld is om het gebruik van de openbare ruimte te bepalen en dat de APV niet over privé-eigendom gaat. Volgens de raad was hier dan ook sprake van een burenruzie, waarbij het bovendien leek dat het College bij voorbaat al partij had getrokken voor de klagers. Dit was géén zaak voor de gemeente, maar voor de ‘rijdende rechter’, aldus de raad. Hierop trok het College het voorstel voor de APV-wijziging in.
De gasten van minicamping Hoeve Boord Ven (die in de zomer 2023 zijn deuren opende) zijn in de reviews op BlootKompas! vol lof over het terrein. De buren zijn echter minder te spreken over de camping. De naaste buren en een iets verder gelegen kampeer-/paardenboerderij klagen over de blote gasten, die zij vanaf hun terrein zouden kunnen zien. Daarom wilde het Eerselse bestuur de camping verplichten het zicht naar buiten volledig af te schermen. En dit kon alleen door het aanpassen van de APV.
Zodra de eigenaren van de voorgenomen APV-wijziging hoorden, schakelden zij juridische hulp in en vroegen zij advies aan NFN. Volgens hen was de gemeente niet bevoegd om beslissingen te nemen over terreinen die privébezit zijn. Ook NFN Open & Bloot (die de eigenaren al adviseert sinds zij de camping wilden starten) is geen geval bekend waarin een gemeente zich d.m.v. lokale, op maat gemaakte regelgeving bemoeit met de bedrijfsvoering van een blootcamping.
Daarbij had de camping in het verleden al op verzoek van de gemeente het inzicht op het terrein forst beperkt, d.m.v. begroeiing en het plaatsen van doek. Uiteraard zijn de eigenaren blij met de uitkomst van deze kwestie. Ook willen zij in gesprek met de buren om te zien of zij er toch nog gezamenlijk kunnen uitkomen.
Met jouw lidmaatschap draag je bij aan onze belangrijke taak als belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. Samen zorgen we ervoor dat bloot gewoon is en gewoon blijft.